Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V Heleníně se uhnízdil datel ve stromu, který má být pokácen. Kvůli padajícím větvím bude provizorně oplocen

Ve stromě, který měl jít k zemi, se uhnízdil datel a prodloužil mu život o zhruba tři čtvrtě roku. Jeden z helenínských buků tak bude provizorně oplocen, aby suché větve nepadaly na lidi, a pokácen bude až na podzim.

Ve starém buku v helenínském lesoparku se usadil datel černý. Strom, který byl určený k pokácení, pracovníci města ohradili. „Plotem chceme zajistit bezpečnost lidí před případným pádem suchých větví,“ vysvětlila vedoucí oddělení služeb v životním prostředí Žaneta Manová.

Na Velkém Heulose se pokácí třicet nemocných stromů. Je to méně než v minulých letech

V jihlavských parcích půjde letos k zemi podstatně méně nemocných stromů než minulé roky, kdy jim škodilo sucho a smrky napadal kůrovec. Uschlé buky se ale objevují pořád, i proto, že porosty prořídly a změnil se v nich vodní režim, Dřevorubci v...

Na datla v Heleníně upozornili úředníky ochránci přírody, kteří tam tento druh již delší dobu monitorují. Starý buk v lesoparku zůstane, dokud hnízdní období neskončí, což bude zhruba v květnu. „Poté provedeme snížení koruny stromu, tak aby došlo k jeho stabilizaci a zajištění bezpečnosti při pohybu lidí v lesoparku. Jakmile skončí vegetační období, tedy na podzim, pokácíme ho,“ dodala Manová.

Buk, ve kterém se datel usadil, není v helenínském lesoparku jediný, který čeká kácení. „Objednáno ke kácení je dalších osm stromů, které usychají a jsou napadené houbami či dřevokazným hmyzem. Pokáceno bude také stromořadí javorů v ulici Hálkova, které na stanovišti neprosperuje,“ řekla Žaneta Manová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto chovzvirat.cz, Magistrát města JIhlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky datel, Helenín, kácení, stromy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Heleníně se uhnízdil datel ve stromu, který má být pokácen. Kvůli padajícím větvím bude provizorně oplocen | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.