Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sedm dobrých zpráv z kraje: Peníze pro hasiče, Zakarpatí i pro pohodlí diváků krajského divadla

PR článek

„Rok 2023 je už v plném proudu a před námi je řada nových úkolů a výzev, se kterými se chceme utkat a vypořádat. Tak proč nezačít těmi dobrými zprávami? Mám jich pro Vás hned sedm,“ říká hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.  

Pomáháme! Logistický tým Kraje Vysočina převezl do partnerského regionu Zakarpatské oblasti Ukrajiny tři sanitky. Starší vozidla musela být z autoprovozu záchranky vyřazena, ale využití najdou u našich východních přátel. Kraj připravuje pro Zakarpatí opakovanou dodávku trvanlivých potravin. Ty budou zakoupeny za finanční dar 50 000 eur, který věnoval náš další partner – francouzský region Grand Est.

Slavíme! Krajské Horácké divadlo Jihlava v únoru uvedlo 1 000. premiéru. Pravidelní diváci této jediné profesionální scény v regionu využívají, mimo jiných benefitů poskytovaných divadlem, i možnost svozových autobusů. Kraj Vysočina divadlu schválil příspěvek ve výši 4,5 miliónu korun na pořízení nového autobusu. Za divadlem se bude tedy z celého regionu jezdit už brzy komfortněji.

Podporujeme! Krajští zastupitelé začátkem února schválili dalších 13 dotačních programů Fondu Vysočiny. Mezi nově schválenými dotačními programy figuruje například program Venkovské služby 2023, v rámci něhož kraj podporuje zachování služeb v nejmenších obcích do 500 obyvatel. Celkem jeden milión korun z krajského rozpočtu si mezi sebe letos rozdělí obce, které plánují vybudovat nebo modernizovat zastávky veřejné linkové dopravy. Velký zájem ze strany žadatelů očekává Kraj Vysočina o dotace na cyklodopravu a cykloturistiku. Celkem 20 miliónů korun různou měrou pomůže s přípravou projektové dokumentace na cyklostezky i se samotným budováním nebo zlepšováním stavu současné cykloinfrastruktury včetně singletrailových tras a pumptracků. Možná právě u vás.

Pečujeme! Kraj Vysočina otestoval a nyní už používá speciální aplikaci společného pořadníku čekatelů na služby, respektive na přijetí do pobytových sociálních zařízení. Zapojené organizace (domovy pro seniory, ústavy) jsou navzájem informovány o duplicitních žádostech i o nástupech klientů do jednotlivých domovů. Zároveň je zavedeno pravidlo provedení prvního sociálního šetření do 30 dnů od podání žádostí a sdílení záznamů z těchto šetření. Kraj tak zásadně zpřesnil počty žadatelů o umístění v pobytových sociálních zařízeních. Rychlost umístění je dána preferovanou lokalitou, někdy je uvolněné lůžko vhodné jen pro některé čekatele – pro muže nebo pro ženy, pro ležící klienty nebo naopak pro ty, kteří nejsou imobilní. V některých lokalitách se také rychlost umístění liší mezi domovem pro seniory a domovem se zvláštním režimem.

Zlepšujeme! Elektronické odbavování cestujících, kteří přestupují na linkách Veřejné dopravy Vysočiny, postupně zavádí všichni smluvní dopravci. Příznivě se odrazí v rychlosti odbavení cestujících a navíc systém bude využíván i na mezikrajských linkách. V rámci Veřejné dopravy Vysočiny je možné ve všech dopravních prostředcích – vlacích i autobusech platit jízdné do 500 Kč bezkontaktně.

Přispíváme! Dobrovolní hasiči z Újezdu, Červené Řečice, Krásné Hory a Velké Bíteše obdrželi od Kraje Vysočina příspěvek na pořízení nových dopravních automobilů v celkové výši 1,2 miliónu korun. Obci Vanůvek kraj posílá téměř dva milióny na novostavbu hasičské zbrojnice. Další podpory budou následovat a kraj je bude schvalovat v průběhu roku.

Hýbeme se! V týdnu od 17. do 23. dubna 2023 nás čeká akce Vysočina v pohybu. Veřejnost bude moci ZDARMA využít vnitřní sportoviště na území celého regionu. Provozovatelům sportovišť, která se k akci připojila, poskytne Kraj Vysočina finanční kompenzaci a mediální podporu. Více informací na www.vysocinavpohybu.cz.

Ohodnoť článek

Štítky Vítězslav Schrek, Kraj Vysočina, Horácké divadlo, dotace hasiči, pohyb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm dobrých zpráv z kraje: Peníze pro hasiče, Zakarpatí i pro pohodlí diváků krajského divadla | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.