Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové byty jdou v krajské Jihlavě na odbyt, protože se jich moc nestaví

Podle realitních kanceláří, které oslovila ČTK, se v Jihlavě dobře prodávají nové i starší byty. Zejména co se týče novostaveb, je nabídka nízká, protože developeři v minulých letech některé projekty v Jihlavě pozastavili. Ceny nových bytů se od loňské druhé poloviny roku zvýšily přibližně o 15 procent. Realitní makléři neočekávají, že by se měly v nejbližší době snižovat.

Kupříkladu v jihlavské lokalitě Na Dolech bylo 60 nových bytů nabízených od letošního února rozprodáno během půl roku. „Což nebývalo. Vyplývá to z toho, že jiné projekty nejsou,“ uvedl Zdeněk Franc z kanceláře RDK-Solar, která měla byty v nabídce.

Rezervována je už také většina z 23 nových bytů v lokalitě U Dubu poblíž nemocnice, přestože jejich stavba bude hotová až příští rok. Zájem o nové byty je podle realitní kanceláře Michálek & Partners také v Třebíči, druhém největším městě Vysočiny. Během měsíce si tam lidé zarezervovali deset z 23 bytů nového bytového domu, který bude dokončen až v roce 2018. Uvedl to jednatel realitní kanceláře Petr Michálek. Zda zlepšení prodejních cen bytů přispěje k oživení developerské výstavby, se podle něj teprve uvidí, protože připravit nové projekty trvá třeba i tři roky.

To, že se projekty prodávají už „na papíře“, je podle makléřů trend, který se dostává z velkých sídel do okresních měst. Stavbu nových bytových domů v padesátitisícové Jihlavě podle nich ale ztěžuje fakt, že u volných pozemků v okrajových částech města je problém s nedostatečnou kapacitou kanalizací a vodovodů. Rychleji by mohly být spuštěny stavby, které už byly připravené dříve, ale jejichž realizaci investoři odložili.

ČTĚTE TAKÉNa Vysočině stavaři do října předali 653 bytů. Je to méně než v loňském roce 

Developerská společnost CZ Stavební Holding postavila v Jihlavě v minulých letech zhruba 300 bytových jednotek. „Nyní připravujeme projekt pro 85 bytových jednotek v lokalitě Hruškové Dvory,“ uvedla Martina Kaplanová z marketingového oddělení. Bližší informace k záměru zatím nesdělila. V minulých letech byl podle ní o byty zájem. „Nicméně svou roli v poptávce sehrála krize,“ připomněla.

Ceny nových dvoupokojových bytů s balkonem, s plochou kolem 53 metrů čtverečních, se v Jihlavě podle zveřejněné inzerce v poslední době pohybovaly od 1,5 po dva miliony korun. Server realitymorava.cz zveřejňuje průměrné ceny bytů prezentovaných na jeho portálech. Průměrná cena všech prodávaných bytů v okrese Jihlava se podle serveru drží kolem dvou milionů korun, zatímco průměr v ČR převyšuje 2,2 milionu.

Jeden byt, tři uchazeči 

Oživení poptávky se promítlo i do prodeje městských bytů v Jihlavě. Zatímco letos prodalo město 18 bytů a za metr čtvereční plochy dostalo průměrně 14 570 korun, loni prodejní cena v průměru činila 11 138 korun. Stoupl i počet zájemců. O jeden prodávaný byt loni bojovali v průměru tři uchazeči, letos víc než čtyři. „V současné době připravuje město Jihlava k prodeji asi 15 volných bytů,“ doplnil mluvčí radnice Radek Tulis.

Bytová výstavba na Vysočině se podle dat Českého statistického úřadu v posledních šesti letech snižuje. Zatímco v roce 2010 bylo v celém kraji dokončeno 1 772 nových bytů, loni jich bylo předáno pouze 997. V roce 2010 přibyly na Vysočině bytové domy s 376 byty, ale loni stavaři dokončili pouze bytové domy s 61 byty. Většina nových bytů v kraji vzniká v rodinných domech. 

Autoři | Foto www.byty-nemovitosti.cz

Štítky Jihlava, projekt, realitní kancelář, Kraj Vysočina, bytový dům, Petr Michálek, Zdeněk Franc, Český statistický úřad, CZ STAVEBNÍ HOLDING, a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové byty jdou v krajské Jihlavě na odbyt, protože se jich moc nestaví | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.