Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V novém domově důchodců v Jihlavě bude od září fungovat i školka. Děti tam budou moct spát i přes noc

V novém domově důchodců v Jihlavě bude od letošního září fungovat také mateřská škola pro 25 dětí. Ve školce budou děti moci i přenocovat. Nový domov se 138 lůžky v areálu nemocnice loni dokončil kraj, první senioři by se do něj mohli začít stěhovat na přelomu února a března. Školka bude přednostně určená pro děti pracovníků domova a nemocnice, zbývající místa obsadí děti z Jihlavy, řekl novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Doplnil, že školka je i v domově pro seniory v Havlíčkově Brodě.

Novému domovu důchodců by podle hejtmana mohla možnost využít službu školky pomoci se zajištěním personálu, stejně jako nemocnici, která je také příspěvkovou organizací kraje. „Máme dobrý ohlas od zaměstnanců v Havlíčkově Brodě na to, že jejich potřeby umí vyřešit školka takhle přednostně," řekl Vítězslav Schrek.

Podle zkušeností tam ale děti zaměstnanců krajských organizací všechna místa ve školce neobsadily.

O provoz školky v novém jihlavském domově důchodců se bude starat městská organizace Mateřská škola a Speciálně pedagogické centrum Jihlava. Příslušnou smlouvu s městem Jihlava schválila rada kraje. „Je to standardní smlouva, kdy Kraj Vysočina tu školku kompletně vybaví a provozovat následně bude příspěvková organizace města," řekl hejtman.

V krajské Jihlavě už je jedna mateřská škola s internátní třídou od roku 2019. Jak uvedli zástupci radnice při jejím otevření, určená je dětem rodičů, kteří musí pracovat na směny. Ve školce, která je součástí domova důchodců v Havlíčkově Brodě, děti přespávat nemohou.

Dnešní dopoledne patřilo v nové jihlavské školce s názvem Bystrouška, která se nachází na ulici Na Dolech, dětem a jejich rodičům. Zařízení, které má kapacitu pro sto dětí, totiž dnes slavnostně otevřelo brány veřejnosti. Výstavba mateřinky...

Cena? 400 milionů korun 

Stavba nového domova pro seniory v Jihlavě podle dřívějších údajů kraje stála 400 milionů korun. Část lůžek bude vyhrazená pro lidi postižené demencemi, kteří potřebují zvláštní péči. V budově bude například také denní stacionář.

Zařízení ponese název „Sociální centrum Kraje Vysočina“. Kromě domova pro seniory a domova se zvláštním režimem zde bude fungovat i pobytová odlehčovací služba a denní stacionář pro 20 klientů. Zařízení by se mělo stát centrem i pro aktivní seniory, kteří sem mohou přijít do kavárny nebo za aktivitami pořádanými jihlavským Senior Pointem.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky správa, školy, sociální, děti, senioři, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V novém domově důchodců v Jihlavě bude od září fungovat i školka. Děti tam budou moct spát i přes noc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.