Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kubík vody v Jihlavě bude stát 126 korun. Největší část vybraných peněz půjde na investice, říká radnice

Nový rok jde vždy ruku v ruce se všudypřítomným zdražováním. Rok 2023 nebude výjimkou. Obyvatelé Jihlavy si připlatí za pitnou vodu. Zdražení vodného i stočného bylo jedním z bodů na dnešním městském zastupitelstvu.

Za kubík pitné vody lidé v Jihlavě nově zaplatí 114,53 korun bez DPH. Z toho je 71,34 korun vodné a 43,19 korun stočné. Důvodem navýšení ceny jsou hlavně vyšší ceny energií a dražší nákup vyrobené vody. Kdybychom zdražení pitné vody převedli na procenta, tak jde o nárůst ceny o 24,5%. „Běžní Jihlavané (neplátci DPH) tak za každých 1000 litrů pitné vody zaplatí včetně desetiprocentní DPH 125,98 korun," vyčíslila Lucie Maxová z jihlavského tiskového oddělení.  

Na dnešním městském zastupitelstvu zazněl také jeden protinávrh. Opoziční Petr Paul (SPD) svým kolegům předložil návrh na cenu nižší o deset procent. Na něj mezi prvními reagoval jednatel Služeb města Jihlavy Josef Eder (SMJ). „Pokud ho (protinávrh) podpoříte, tak nám ten rozdíl do firmy prostě nepřiteče. Prosím, stanovte při tom hlasování i mechanismus dokrytí ztráty SMJ," vyzval Josef Eder.

Slova se během asi patnáctiminutové diskuze ujal další opoziční člen zastupitelstva Radek Hošek (STAN), který ocenil to, že je dobře, že město Jihlava samo provozuje vodohospodářskou infrastrukturu. „Je jasné, že v ceně pro občany se musí promítnout všechny náklady, je třeba si uvědomit, že voda opravdu není zadarmo a musíme se s ní naučit lépe hospodařit,“ zamyslel se Radek Hošek.

V debatě se objevil také názor Radka Rychnovského (STAN). „Lidé, kteří nemají navíc navrhnovanou stovku měsíčně, by měli dostat adresnou pomoc ve formě sociální dávky," navrhnul opoziční Radek Rychnovský. 

Petr Paul svůj protinávrh nakonec stáhl. 

Proč bude voda dražší? 

Jak již dříve uvedla jihlavská radnice, nárůst ceny vody v Jihlavě nejvíc ovlivní nákup vyrobené pitné vody od majitele úpravny vody na Hosově – od Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK), kterou provozuje Vodárenská akciová společnost. „Dále se na nárůstu ceny bude podílet vyšší pachtovné, zdražení energií a materiálů na opravy a také vyšší ceny chemikálií nutných pro provoz čistírny odpadních vod. Největší část peněz z vybraného vodného a stočného se ale vrací zpět do oprav a nových investic. Tzv. pachtovné se zvýšilo na celkovou částku 119 milionů korun bez DPH," vysvětlil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky voda, vodné, stočné, cena, navýšení, SMJ, zastupitelé, 2023, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kubík vody v Jihlavě bude stát 126 korun. Největší část vybraných peněz půjde na investice, říká radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.