Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Zástupci lokalit na Vysočině jednali s ministrem Síkelou. Zákon k úložištím radioaktivního odpadu rozšíří práva obcí, řekl

Zástupci obcí z lokalit vybraných pro případnou budoucí výstavbu hlubinného úložiště jaderného odpadu mají za sebou schůzku s ministrem obchodu a průmyslu Jozefem Síkelou (za STAN), novým ředitelem Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Lukášem Vondrovicem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. Za náš kraj se kromě zástupců obou lokalit – Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku – setkání zúčastnil hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) a také náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).

Ministr Síkela přítomným představil plány spojené spojené s přípravou hlubinného úložiště včetně změn v právech obcí v tomto procesu. „Jádro je základem naší energetiky a tento projekt je zásadní podmínkou jeho rozvoje. Proto jsem starosty dotčených obcí pozval k nám na ministerstvo, abych s nimi projednal další kroky. Bavili jsme se mimo jiné o návrhu zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm, který rozšíří práva obcí a rozšíří lhůty pro posílení kontroly kvality procesu z jejich strany. Starostům jsem také představil návrh jeho doplnění, který chci v nejbližších týdnech předložit na vládu,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že pokud bude i nadále platit kritérium taxonomie na vybudování hlubinného úložiště v roce 2050, Česká republika bude usilovat o to, aby jej v rámci posílení energetické bezpečnosti a soběstačnosti splnila.

Ve druhé polovině listopadu navštívil zástupce lokality Hrádek na Vysočině Lukáš Vondrovic, nový ředitel SÚRAO. Starostům osmi dotčených obcí v lokalitě Hrádek na schůzce sdělil pro ně neradostnou zprávu - případné úložiště s největší pravděpodobností začne fungovat o 15 let dříve, než bylo původně plánováno. Jak Jihlavské Drbně po této schůzce vysvětlil ředitel SÚRAO Lukáš Vondrovic, k posunu termínu by mohlo dojít kvůli takzvané zmíněné evropské taxonomii.

Úložiště jaderného odpadu vznikne o 15 let dřív. Starosty z Vysočiny čeká schůzka na ministerstvu

V čele Správy úložišť radiaktivního odpadu (SÚRAO) stojí od začátku října nový ředitel. Je jím dřívější vedoucí úseku přípravy úložišť radioaktivního odpadu Lukáš Vondrovic. Ten se postupně setkává se zástupci všech čtyř lokalit, kde by v...

Změna v časovém harmonogramu byla jedním z témat i na schůzce v Praze na ministerstvu. Jedním z účastníků diskuze byl i náměstek pro jadernou energetiku Tomáš Ehler. Ten ujistil, že urychlení harmonogramu přípravy hlubinného úložiště se nedotkne kvality zpracovaných dat, které musejí experti a dodavatelé Správy splnit z pohledu legislativních požadavků na umístění úložiště v oblasti báňské, environmentální a atomové. „Rád bych vyvrátil spekulace, že bychom obcím jakkoliv bránili v jejich právech vstupovat do jednotlivých správních procesů, naopak, zmíněný návrh zákona o hlubinném úložišti rozšiřuje práva a možnosti vyjádřit svá stanoviska dotčeným obcím,“ říká náměstek Tomáš Ehler.

Harmonogram prací

SÚRAO zahájí přípravu geologicko-průzkumných a výzkumných prací spolu s podáním žádostí o stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry na čtyřech perspektivních lokalitách příští rok. Konkrétně se jedná o lokality Březový potok na Horažďovicku, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Janoch u Temelína.

Místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren má být vybráno v roce 2030. Vzniknout by mělo do roku 2065 či dle kritérií taxonomie EU do r. 2050, čímž se bude zabývat i vláda ČR.

O slovo se na schůzce přihlásili také zmínění zástupci lokalit na Vysočině. Přítomní starostové vyzvali ministerský tým k tomu, aby se poučil z chyb z minulosti, kdy nejvíce vázla komunikace. Starostové upozornili, že chtějí nad projekty jednat nejen se SÚRAO, ale i s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO).

Pravidla, podle kterých se hraje 

„Bohužel tím, že v ČR nejsou dopředu jasná pravidla, podle kterých se hraje, prohlubuje to nedůvěru mezi obcemi a státem, což potvrdilo i dnešní jednání. Podporuji proto požadavek obcí, aby se MPO přihlásilo k roli zadavatele celého procesu, neslo politickou odpovědnost, jasně definovalo postavení obcí v celém procesu a umožnilo jim konzultovat zadání jednotlivých fází už v době jejich přípravy,“ přidala komentář Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina.

Během několika týdnů ministr Síkela předloží nový zákon o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivních odpadů, který však podle jeho slov nenaplní vznesené požadavky ani očekávání obcí. Vládě bude mimo jiné navrženo, aby finální volba lokality včetně její náhrady byla potvrzena souhlasem obou komor Parlamentu ČR.

„Schůzka ministra průmyslu a obchodu se zástupci obcí potenciálních lokalit hlubinného úložiště proběhla ve věcné atmosféře. SÚRAO bude postupovat konzistentně k výběru finální a záložní lokality, v roce 2023 zahájí práce na lokalitách v režimech geologického výzkumu a průzkumu. Vedle toho bude pokračovat činnost lokálních pracovních skupin a zahájí svou činnost Poradní panel expertů pro výběr finální a záložní lokality. V obou zmiňovaných tělesech mohou mít obce, pokud budou chtít, své zástupce,“ zhodnotil redakci Drbny Lukáš Vondrovic, ředitel SÚRAO.

Setkání přímo na lokalitách 

Naše redakce se po schůzce na ministerstvu obrátila také na samotné MPO. Jeho mluvčí Marek Vošahlík si úterní jednání za zavřenými dveřmi pochvaloval. „Jelikož se nebude jednat o jednání poslední, lze jej vyhodnotit tak, že očekávání splnilo. Příští setkání by měla proběhnout na lokalitách, kde věříme, že se plynule naváže na úterní diskusi,“ zhodnotil Marek Vošahlík s tím, že místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren má být vybráno v roce 2030. Ministr Jozef Síkela bude v komunikaci se zástupci lokalit pokračovat. „Pan ministr cestu do lokalit plánuje, nejen do těch na Vysočině. Konkrétní termín zatím není stanovený,“ doplnil Vošahlík.

Dotčené obce ve čtyřech lokalitách se vybudování úložiště dlouhodobě brání. Starosta Rudíkova na Třebíčsku, kde leží lokalita Horka, Zdeněk Souček na začátku týdne uvedl, že záměr zákona zatím pořád leží v 'šuplíku'. „Ten vlak je rozjetý a ještě se to má urychlit, ale zákon stále není," uvedl Zdeněk Souček. Rudíkov leží v lokalitě Horka. Od nového zákona si obce slibovaly posílení svých práv při rozhodování o úložišti. Podle Součka ale dříve představený návrh tyto pravomoce v podstatě nezvyšuje.

„Ohrožujete naši pitnou vodu. Táhněte!“ „Hlubinné úložiště? Slibují nám ráj, chystají nám peklo.“ „Nevkládejme poklady do skály. Jakpak by se k nim potomci dostali?“ Takové nápisy byly dnes k vidění na transparentech v Dolní Cerekvi na Jihlavsku,...

S vybudováním úložiště nesouhlasí ani zástupci lokality Hrádek na Jihlavsku. Ti argumentují případnými negativními dopady na tamní zdroje pitné vody. Zástupci obcí poukazují na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda podle nich odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Jejich právník Luboš Kliment navíc loni našel dokument, kde je zanesené ochranné pásmo v povodí řeky Jihlavy. V minulých suchých letech pomáhala voda z řeky zásobovat obyvatele Jihlavy.

Zdroje pitné vody 

„Je evidentní, že stát na straně jedné uvažuje o umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů do lokality Hrádek, a na straně druhé se v této lokalitě nachází klíčové zdroje pitné vody národního významu a stát stanovil ochranná pásma, za účelem ochrany a zachování těchto klíčových národních zdrojů pitné vody specifikovaných shora," uvedl již dříve právní zástupce lokality Hrádek Luboš Kliment.

Kraj Vysočina stojí na straně dotčených obcí. Hejtman Vítězslav Schrek požaduje to, aby byly dotčené obce během procesu výběru finální lokality pro úložiště dostatečně a včas informovány. „Budeme i nadále hájit a respektovat zájmy obcí z Vysočiny. Chceme sehrát aktivní roli garanta, tak aby obce byly informovány, aby byly vypořádány všechny jejich dotazy a podněty, a to bez ohledu na lokalitu. Nesmí se stát, že by obce byly z procesu výběru vytěsněny. Musí být pro Vládu i ministerstvo respektovanými a plnohodnotnými partnery. Je pro nás klíčové, aby obce dostávaly informace aktuální v čase a měly možnost si je vyhodnocovat, reagovat na ně,“ vzkazuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Dvořák | Zdroj MPO, ČTK

Štítky úložiště, jaderný, odpad, lokalita, harmonogram, SÚRAO, MPO, ministerstvo, Josez Síkela, Hrádek, Horka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci lokalit na Vysočině jednali s ministrem Síkelou. Zákon k úložištím radioaktivního odpadu rozšíří práva obcí, řekl | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.