Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pokles teploty, zákaz rádia, jen jeden výtah. Energetická opatření na jihlavském finančáku ale mají efekt, říká vlastník budovy

Zaměstnanci jihlavského finančního úřadu si musejí zvykat na menší komfort na pracovišti. Kvůli drahým energiím pro ně zaměstnavatel připravil sadu úsporných opatření. Ty podle majitele budovy mají okamžitý efekt, sami úředníci však nad nimi kolikrát kroutí hlavou.

Možná jste se s tím setkali i vy, ať už v práci nebo doma. Vyšší náklady na energie nutí domácnosti i podniky k úsporným opatřením, aby konečné vyúčtování nebylo tak drastické. Nejinak tomu je i na jihlavském finančním úřadu.

„Informaci o tom, že se teplota v kancelářích sníží na 18 stupňů, nám šla od zaměstnavatele e-mailem,“ říká jedna ze zasloužilých zaměstnankyň úřadu, která nechce být jmenována. „Po víkendu, kdy se netopí, se mi zdá, že je možná ještě méně,“ svěřila se. Její kolegyně je ale ve svém vyjádření příkřejší: „Konstantně jsou porušovány hygienické normy a 18 stupňů zde bývá velmi sporadicky,“ říká dokonce.

Tiskový mluvčí jihlavské Finanční správy Josef Tomek Drbně potvrdil, že na pracovišti jsou trvale dodržována pravidla efektivního hospodaření a náklady na energie jsou aktuálně prioritou. „Patří sem zejména úspory ve vytápění, v hospodaření s teplou vodou a náklady na elektrickou energii.“ Orgány státní správy dle něj plně respektují Nařízení vlády č. 303/2022 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů.

Tomek přiznává, že se u zaměstnanců objevují projevy nespokojenosti. „Úsporná opatření s sebou přinášejí určitý pracovní diskomfort všem zaměstnancům, nicméně všichni chápeme, že stanovená opatření je nezbytné dodržovat,“ říká. Vypozoroval také, že se významně změnil dresscode na pracovištích. „Došlo na vícevrstevnou ústroj i na pověstné svetry,“ poukazuje na vládní rétoriku.

To, že je třeba se více obléct, potvrzuje i pracovnice úřadu. „Ano, je to omezující, ale snažím se to už brát s nadhledem.“ Vyrovnat se musí s dalšími opatřeními, na které dříve nemusela brát ohled. Už si v kanceláři nepustí rádio, nanabije mobil, vodu v konvici je třeba uvařit jen v nezbytně nutném objemu aenergeticky náročné přímotopy jsou naprosté tabu. V budově finančního úřadu je dále kvůli úsporám zprovozněn jen jeden výtah. „Tím jsem přestala jezdit a chodím po schodech, aspoň trochu zhubnu,“ pousměje se hořce.

Finanční správa v Jihlavě sídlí v Tolstého ulici v objektu Domu kultury a odborů (DKO). Jako nájemník jsou tak otázky hospodaření s energiemi a snižování energetické náročnosti vždy řešeny v těsné součinnosti s majitelem DKO. „Máme vlastní kotelnu, kterou ovládáme a nastavujeme, což je jedna z těch základních složek opatření – nastavit správně vytápění budovy,“ říká ředitel a jednatel DKO Petr Palovčík.

Zálohy tedy platí DKO, Finanční správa reálnou spotřebu. „Mají vlastní plynoměry a elektroměry, takže každý měsíc jim přeúčtujeme za energie podle skutečného stavu,“ vysvětluje Palovčík. Dle něj mají realizovaná opatření jednoznačný efekt. „Pokud srovnáváme léta minulá, i ta předcovidová, tak je ta úspora nesporná,“ dodává.    

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto firmy.cz

Štítky energie, šetření, opatření, Jihlava, finanční úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokles teploty, zákaz rádia, jen jeden výtah. Energetická opatření na jihlavském finančáku ale mají efekt, říká vlastník budovy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.