Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlavské centrum humanitární pomoci postrádá zimní oblečení a věci do domácnosti. Pro seniory či uprchlíky

Téměř šest měsíců v Jihlavě v Okružní ulici funguje Centrum humanitární pomoci. To nyní přichází s výzvou pro veřejnost, protože určitých potřebných věcí mají aktuálně nedostatek.

Nejvíce jsou třeba boty, čepice, rukavice, bundy a kalhoty. „Přestože se nám v létě zdálo, že máme velké množství zimního oblečení, tak po prvních několika studených dnech nemáme skoro nic,“ uvedla dobrovolnice Michaela Musilová, která u zrodu centra v ulici Okružní stála. Kromě zimního oblečení v centru schází deky, povlečení, nádobí do kuchyně či trvanlivé potraviny. Dobrovolníci v centru by kromě výše uvedených položek uvítali také čisté a neroztrhané igelitové a papírové tašky na uložení a odnos těchto věcí. 

Centrum humanitární pomoci provozuje v Jihlavě už téměř půl roku Český červený kříž Havlíčkův Brod.

„Centrum denně navštíví okolo 20 až 25 lidí. Přicházejí stále noví klienti. Někteří ale chodí opakovaně a my jim pomáháme dlouhodobě. Slýcháme od nich opravdu smutné příběhy,“ podotkla Michaela Musilová.

Největší zájem je podle dobrovolníků o potraviny, drogerii, oblečení a kvalitní boty. Dále pak o vybavení domácnosti, jako jsou ručníky, drobné spotřebiče nebo elektronika. „Maminky se teď ptají také na dárky pro děti,“ doplnila.

Kontakt 
Michaela Musilová 734 447 588
Hanka Valentová 606 064 726

Jak říká Lucie Maxová z tiskového oddělení jihlavské radnice, toto centrum se sídlem v Okružní ulici v Jihlavě je určené pro všechny, kteří se nacházejí v hmotné nouzi. Navštěvují ho samoživitelé, důchodci, rodiny s více dětmi nebo ukrajinští uprchlíci. Otevřeno je každý všední den od 13 do 17 hodin, není třeba se dopředu objednávat. Všichni příchozí se musí prokázat potřebným dokumentem. „Čeští občané potřebují doporučení organizace, která poskytuje sociální služby. Ať už je to Charita, azylový dům, Středisko křesťanské pomoci, OSPOD, případně doporučení z úřadu práce apod. Ukrajinští uprchlíci se pak prokazují vízem vydaným po 24. únoru 2022 a musí prokázat, že nepracují. Děláme to proto, aby pomoc centra nezneužíval někdo, kdo to nepotřebuje,“ upozornila Musilová. 

Pokud by někomu nevyhovoval výše zmíněný čas, tak je možné se individuálně domluvit. „V centru jsou zaměstnané dvě ukrajinské maminky. O provoz a administrativní záležitosti se stará Český červený kříž a získávání prostředků a zásob řešíme dobrovolnicky. Pokud by se k nám chtěl někdo přidat, budeme rádi za každou pomoc,“ doplnila dobrovolnice Musilová. 

Co mohou lidé do Centra humanitární pomoci v Jihlavě nosit

oblečení (čisté a neroztrhané), boty, trvanlivé potraviny, drogerie (pleny, toaletní papír, pasty na zuby, kartáčky, mýdla, šampony, prostředky na mytí nádobí a úklid apod.), peřiny a polštáře, povlečení, deky, spacáky, kuchyňské nádobí a spotřebiče (funkční a v dobrém stavu), mobilní telefony a notebooky hračky, sportovní potřeby, aktovky a další vybavení do školy, batohy, nábytek 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky pomoc, humanitární, centrum, sbírka, Okružní, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské centrum humanitární pomoci postrádá zimní oblečení a věci do domácnosti. Pro seniory či uprchlíky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.