Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Proč zdobíme stromeček? Jak vyrobit svícen a odlít olovo? Tradice přiblíží jihlavské Ladovy Vánoce

Kapr ve vaně, vůně perníčků, jitrnic, svařáku, nazdobený stromeček. To vše uvidí a zažijí lidé, kteří přijdou již tento pátek 2. prosince do jihlavského DIODu. Tam se bude od 10 do 18 hodin konat akce nazvaná Ladovy Vánoce.

„Myšlenka vznikla před třemi lety, kdy nám v Jihlavě chyběla akce konaná ve vánočním čase určená celé rodině. Místo, kde spolu mohou rodiče i děti „zastavit čas" a užít si tak vše, co k Vánocům patří. Na místě si mohou rodiče s dětmi „osahat" tradice, které znají třeba jen z televize. Řeč je o odlévání olova, rozkrajovaní jablka nebo pouštění lodiček ze skořápek vlašských ořechů. I mladší zamilované dvojice si přijdou na své pod větvičkou jmelí. U jednotlivých vánočních zvyků se kromě ukázky dozvíte i jejich význam,“ popisuje jedna z organizátorek Ladových Vánoc Kateřina Večeřová.

Jednotlivé vánoční zvyky si budou moci lidé „osahat“ na stanovištích. Návštěvníci si přečtou informace o tom, proč se vlastně staví betlém, proč máme vánoční stromeček nebo proč naše domovy zdobí zavěšené jmelí. Děti i dospělí si zkusí odlít olovo a pustí si lodičku z vlašského ořechu.

Pohled pro babičku a dědu 

Děti si budou moci nazdobit perníček, nebo si domů odnést vlastními silami vyrobený svícen. „Kdo bude chtít, může na místě napsat dopis Ježíškovi a vzít si ho domů za okno. Zakousnout si vánočku a u toho napsat pohled babičce a dědečkovi, který rovnou vhodí na místě do připravené poštovní schránky,“ popisuje organizátorka Lenka Martenková.

Ladových Vánoc se zúčastní také řada prodejců, návštěvníky po celý den budou doprovázet knihy s ilustracemi nejen Josefa Lady. „Těšit se můžete na svíčky, věnce, společenské hry, kosmetiku nebo knihy, které podle nás patří pod každý vánoční strom. Dětské oddělení jihlavské městské knihovny se k naší velké radosti připojilo k akci a bude ve stanovených časech předčítat dětem vánoční příběhy. Malí posluchači si při poslechu četby mohou vyrobit vlastní záložku do své oblíbené knížky,“ zve na další program další z organizátorek Monika Zachrlová.

Pomoc jihlavské porodnici 

Určitě dobrou zprávou je to, že vstupné na Ladovy Vánoce se neplatí. Vstupné je dobrovolné a výtěžek poputuje na jihlavskou porodnici, kde se za vybrané peníze nakoupí potřebné pomůcky.

Ohodnoť článek

Foto JillWellington / pixabay

Štítky Vánoce, tradice, advent, příprava, Lada, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč zdobíme stromeček? Jak vyrobit svícen a odlít olovo? Tradice přiblíží jihlavské Ladovy Vánoce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.