Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Největší pístovský rybník je opravený, nyní udrží stoletou vodu. Náklady se dostaly nad 18 milionů korun

Město Jihlava nechalo opravit rybník Lužný. Ten je součástí vodárenské soustavy, jež v Jihlavě funguje přes 120 let. Oprava tohoto největšího rybníku z celé soustavy vyšla na více než 18 milionů korun.

O Pístovské rybníky se už několik let starají pracovníci Vodárenské akciové společnosti, a. s. divize Jihlava (VAS). Většinu nákladů na rozsáhlou opravu rybníka Lužný pokryla státní protipovodňová dotace. Rybník Lužný má díky rekonstrukci upravenou a zatěsněnou návodní stranu hráze, nové výpustné zařízení i kapacitnější bezpečností přeliv.

Rekonstrukce byla nezbytná 

„V případě povodní je tak schopen udržet stoletou a zpomalit tisíciletou vodu,“ upozornil první náměstek primátora Radek Popelka, který dodává, že rekonstrukce byla nezbytná, protože pod hrází vznikaly průsaky a zamokření bylo patrné i po celé hrázi až k její koruně. Vzhledem k tomu, že rybník Lužný je pro Jihlavu strategický, muselo to město řešit. „Vzhledem k silně podmáčenému podhrází se nám při opravě potvrdilo to, co jsme předpokládali. Hráz byla vybudována na již podmáčeném území. Podzemní prameny, které se při rekonstrukci odkryly, jsme svedli do výustí a dále do toku,“ vysvětluje náměstek Popelka.

Pístovské rybníky byly jakožto původní zdroj vody pro Jihlavy vybudovány před více než 120 lety. 

Rybník Lužný není důležitý nejen pro obyvatele, je také domovem pro vzácné druhy živočichů. „Ještě před opravou se tam uskutečnil biologický průzkum, který ukázal zejména výskyt kriticky ohroženého rdestu trávolistého a velevruba malířského. To nás utvrzuje v tom, že se o rybníky staráme správně,“ je přesvědčený náměstek Radek Popelka.

Vodárenská soustava Pístovských rybníků se skládá z pěti vodních ploch – Vodárenského rybníku, rybníku Kalný, Lukáš, Silniční a Lužný. Soustava má pro Jihlavu strategickou polohu. V minulosti se z nich dokonce čerpala voda samospádem až na bývalé tržiště v ulici Benešova. „S hladinami rybníků neustále manipulujeme tak, aby v případě větších dešťů zadržela soustava co největší objem přívalu vody. Pokud by se rybníky přelily, zaplavily by celé území pod nimi. Ohrozily by až pět tisíc lidí a samozřejmě jejich majetek. Proto byla rekonstrukce Lužného nutná. V budoucnu bychom chtěli opravit i zbytek ze soustavy rybníků,“ upozornil Radek Popelka.

Pístovské rybníky v minulosti, foto: Muzeum Vysočiny Jihlava 

Pístovské rybníky už několik let mají na starosti pracovníci VAS. „Mimo jiné regulujeme hladinu rybníků. Kontrolujeme, zda v nich nedochází k mimořádnému úhynu ryb nebo zda nejsou vody rybníků kontaminované. Udržujeme průjezdnost příjezdových cest, funkčnost přelivů a staráme se o hráze a koryta,“ vyjmenoval část povinností Milan Šustr, mistr úpravny vody Hosov a vedoucí centrálního vodárenského dispečinku.

Pístovské rybníky v minulosti, foto: Muzeum Vysočiny Jihlava 

Pístovské rybníky jsou také záložním zdrojem pitné vody. „Například v roce 2018, kdy v hubenovské nádrži nebyl kvůli suchu dostatek vody, podílela se soustava Pístovských rybníků na posílení dodávek," dodala důležitou informaci o rybnících Lucie Maxová z tiskového oddělení jihlavské radnice. 

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava, Muzeum Vysočiny Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky oprava, revitalizace, vodárenský, rybník, soustava, voda, zásobování, opatření, Lužný, Pístov, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší pístovský rybník je opravený, nyní udrží stoletou vodu. Náklady se dostaly nad 18 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.