Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Pomoc dětem, seniorům, uprchlíkům. Dobrovolníci v Jihlavě si převzali své ocenění

Už pošestnácté byli v Jihlavě ocenění dobrovolníci, kteří nezištně pomáhají v nejrůznějších oblastech. V Oblastní charitě Jihlava je nyní zhruba stovka stálých dobrovolníků v 16 programech.

„Oproti minulým rokům je to nárůst, co se počtu dobrovolníků týče. V minulosti jsme jich ale měli i víc, kolem 130,“ řekl na začátku slavnostního večera Roman Mezlík, koordinátor dobrovolníků a Tříkrálové sbírky. Ten předal slovo náměstkovi primátora Jihlavy Radku Popelkovi, jenž ocenil práci všech dobrovolníků. „Dobrovolníci jsou ta naše obrovská odvaha udělat něco navíc. Bezpečí, radost a zázemí pro ty, co jej nemají a potřebují,“ vzkázal všem dobrovolníkům náměstek Radek Popelka.

Nezištnou práci dobrovolníků ocenil také Jiří Bína, vedoucí krajského oddělení sociálních služeb. „Bez dobrovolníků by byla naše společnost o dost chudší,“ myslí si Jiří Bína.

Před samotným předáváním ocenění Dobroch 2022 lidé v dále jihlavského DIODu, kde se akce konala, zhlédli v premiéře šestiminutový dokument, který pojednává o záslužné práci v domácím hospicu Bárka, jenž sídlí v Jihlavě v Mahenově ulici.

Na cenu Dobroch 2022 bylo letos nominováno celkem 17 dobrovolníků, kteří pomáhají v domovech pro seniory, v nemocnici, při charitativních sbírkách nebo s učením dětí. Vedle této sedmnáctky dobrovolníků byli oceněni také koordinátoři Tříkrálové sbírky na Jihlavsku a také ti, co se zapojili do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.

Přehled nominovaných na cenu Dobroch 2022

  • Jana Gabrielová (Život 99, Jihlava), lektorka trénování paměti pro seniory.
  • Slávka Filová (Domov Stříbrné terasy), povídání, předčítání, naslouchání, vaření a pečení s klienty domova. „Už teď s klienty začínáme péct na Vánoce, naposledy to byly vanilkové rohlíčky,“ poznamenala Slávka Filová na slavnostním večeru.
  • Iveta Němcová (Domov Stříbrné terasy), půjčování knih, povídání, předčítání, naslouchání, hraní společenských her.
  • Valérie Pechová (Oblastní charita Jihlava, terénní program Sovy), doučování dětí.
  • Karolína Plešková (SeneCura SeniorCentrum Telč, s.r.o.), pomoc při skupinových a individuálních volnočasových aktivitách, aktivizace klientů.
  • Daniela Kučerová (Nemocnice Jihlava), arteterapeutické dílny pro zaměstnance, pojízdná knihovna pro pacienty na ortopedickém oddělení. „Slibuji, že se po dokončení studia zase k dobrovolnictví vrátím,“ zavázala se k další pomoci Daniela Kučerová.
  • Martina Janečková (Nemocnice Jihlava), společník pacientů na jihlavské geriatrii. „Zjistila jsem, že mě dobrovolnictví baví a ráda dělám radost,“ svěřila se Martina Janečková.
  • Lenka Fatrdlová (Nemocnice Jihlava), pacienty bere prostřednictvím virtuální reality na výlety.
  • Marie Hradecká (K srdci, z.s.), podpora a doprovázení lidí, kteří jsou na okraji společnosti.
  • Petr Novák (Krajský úřad Kraje Vysočina), účastnil se několika akcí v rámci dobro-dnů krajských úředníků. Společně s kolegy navštěvoval klienty sociálních zařízení, spoluorganizoval akce pro ochranu přírody – Čistá Vysočina, Pálava a Hosovské mokřady.
  • Lenka Požárová (Krajský úřad Kraje Vysočina), dobrovolnickou činností se zabývá dlouhodobě. Například v době covidové pandemie vyřizovala telefonáty veřejnosti na lince zřízené Krajem Vysočina, zde odpracovala 290 hodin. Rovněž pomáhala v Domově Seniorů manželů Curieových v Třebíči. „Do covid linky bych šla znovu, i když to bylo hodně náročné,“ zavzpomínala na minulé měsíce Lenka Požárová.
  • Drahomíra Simonová (Denní a týdenní stacionář Jihlava), canisterapie s australským ovčákem Bixi. „Bixi je kontaktní a mazlivá. Pamlsky na ni fungují zaručeně, udělá za ně skoro všechno,“ prozradila o Bixi Drahomíra Simonová.
  • Elen Petrová (Centrum U Větrníku), příprava Harm Reduction materiálu, aktualizace sociálního šanonu.
  • Dominik Fotta (Centrum U Větrníku), zdravotní ošetřování klientů, osobní konzultace s klienty o jejich zdravotních potížích, telefonická konzultace s pracovníky o doporučení způsobu ošetření klienta.
  • Kristýna Budínová a Helena Hloušová (Oblastní charita Jihlava), pomoc při PR a fundraisingových akcích Bárky.
  • Pavel Seidl (Alzheimerhome Jihlava, z.ú.), hudební vystoupení. „Hraju staré písničky – Pod tou naší starou lípou, Pod našimi okny. Klienti se normálně skoro nepohnou, ale pak najednou otvírají ústa a zpívají. Rád dělám muziku, kde je to potřeba a kde pomůže,“ podotkl na Dobrochovi 2022 Pavel Seidl.

Ocenění dobrovolníků v Jihlavě - Dobroch 2022

Pondělí, 21. listopadu 2022, 14:35

Moderátorka Hela Dvořáková a koordinátor Roman Mezlík
S ředitelkou jihlavské Charity Hanou Fexovou

Mezi oceněnými se na pódiu objevili také koordinátoři Tříkrálové sbírky, jmenovitě Marcela Svobodová, Magda Daňková, Renáta Seidlová, Hana Fexová a Jiří Palán. „Začínali jsme ve třech, nyní máme sedm skupinek. Mám moc ráda ten ranní šrumec, než se všichni od nás vypraví,“ sdělila za organizátory Tříkrálové sbírky v Dolní Cerekvi Hana Fexová, která je zároveň ředitelkou Oblastní charity Jihlava.

Organizátoři slavnostního večera mezi oceněné dobrovolníky pozvali také tlumočnice, jež se zapojily do pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Jmenovitě to je Jana Fedinec, Vladislava Bezpalko, Mária Ženjuk, Michaela Musilová a Tereza Kejvalová. Tyto všechny mladé ženy pomáhají v Centru na podporu integrace cizinců. „Nejnáročnější bylo vžít se do situace těch lidí, co přišli o domov nebo jim zabili muže ve válce. Byla to společná práce mnoha lidí, chtěla bych tímto za ni poděkovat,“ řekla v DIODu jedna z tlumočnic.

Slavnostním večerem provázela moderátorka Hela Dvořáková, o hudební program se v několika vstupech postarala kapela The Shots.


Nejstarší a nejmladší dobrovolník 

Počet dobrovolníků pod Oblastní charitou se různě mění. „Někdo odejde, někdo nový přijde. Za loňský rok to bylo nějakých 115 lidí,“ sdělil redakci Drbny hlavní koordinátor dobrovolníků a také hlavní organizátor Dobrocha 2022 Roman Mezlík. Jak dále prozradil, nejmladším dobrovolníkům je 15 let, jde o studenty. „Ty jsou asi čtyři. Naopak nejstarším dobrovolnicím seniorkám je přibližně 75 let,“ doplnil Mezlík.

Mezi dobrovolníky výrazně dominují ženy nad muži. „Ten poměr je zhruba 90:10. Je to asi tím, že ženy mají určitě větší sociální cítění, muži mají možná představu, že být dobrovolníkem není pro ně dost důstojné,“ myslí si Mezlík.

Koordinátor dobrovolníků Oblastní charity Jihlava Roman Mezlík 

Jihlavskou Charitu ročně obohatí zhruba 20 až 30 nových dobrovolníků, ti podle Mezlíka přijdou většinou z vlastní iniciativy. Nejvíc dobrovolníků eviduje Charita v oblasti péče o seniory. Aktuálně nejvíc chybí dobrovolníci, kteří by pomáhali dětem s doučováním. „Pokud by někdo měl zájem o tuto činnost, budeme jedině rádi,“ vyzval s úsměvem Roman Mezlík.

Mimo statistiky stojí takzvaní jednorázoví dobrovolníci, kteří se zapojují většinou do jedné akce za rok. „Jmenovat můžeme třeba nejznámější Tříkrálovou sbírku, Koláč pro Bárku, teď nedávná akce Svatomartinský rohlíček,“ řekla Drbně na závěr Hana Fexová, ředitelka Oblastní charity Jihlava.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky dobrovolnická, činnost, dobrovolník, ocenění, charita, Dobroch, 2022, Jihlava, uprchlík, Tříkrálová sbírka, domov, Radek Popelka, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Lenka Požárová, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Pomoc dětem, seniorům, uprchlíkům. Dobrovolníci v Jihlavě si převzali své ocenění | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.