Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé na Jihlavsku teď mohou najít meteority. Světelný jev z 10. listopadu byl opravdu vzácný, říká astronom

Lidé, kteří bydlí na Jihlavsku v okolí Batelova a Třeště nyní mohou najít takzvaný meteorit s rodokmenem. Nad Jihočeským krajem a také nad Vysočinou totiž ve čtvrtek 10. listopadu brzy ráno proletěl velmi jasný bolid neboli světelný jev - velice jasný meteor.

Tento bolid, který byl kvůli husté oblačnosti studené fronty těžko pozorovatelný, pravděpodobně skončil pádem meteoritů na Jihlavsku, konkrétně u již zmíněného Batelova a Třeště. Obě tyto obce na Jihlavsku o případných spadlých meteoritech informovaly na svých sociálních sítích.

Meteorit s rodokmenem je takový, jehož pád byl pozorován a o kterém víme, odkud ze Sluneční soustavy k nám přiletěl.

Astronomický ústav Akademie věd (ASU) obdržel čtyři hlášení ze severozápadních Čech, kde byl popsaný světelný jev aspoň částečně zpozorován. Tam totiž byly k pozorování lepší podmínky. 

„O velikosti a délce trvání tohoto mimořádného bolidu svědčil i fakt, že byl zaznamenán citlivými fotometry, které jsou součástí našich bolidových kamer na velké většině stanic naší části Evropské bolidové sítě. Následně se nám podařilo aspoň část dráhy tohoto bolidu nalézt na jedné bolidové kameře v Šindelové v Krušných horách a dále na videokameře v Růžové u Děčína. Nejdůležitější záznamy však máme ze dvou videokamer z Kunžaku v jižních Čechách, kde byl bolid blízko zenitu a byl natolik jasný, že prosvítil aspoň částečně ztenčenou vrstvu oblačnosti, která v tu dobu nad Kunžakem přecházela. Z těchto 4 záznamů ze 3 míst jsme určili všechny základní parametry průletu bolidu atmosférou, tedy mimo jiné kde a jak rychle letěl a odkud přiletěl," infomují astronomové na svém webu.

Ukázalo se, že bolid dosáhl minimálně jasnosti Měsíce v úplňku při pozorování ze standardní vzdálenosti 100 kilometrů a pronikl relativně hluboko do atmosféry, což nasvědčuje tomu, že velmi pravděpodobně došlo k pádu meteoritů na zemský povrch. 

Více informací včetně pokynů pro případné nálezce jsou ve třetím odstavci na tomto odkazu.  

Podle astronomů lze různě těžké spadlé meteority očekávat také u nás na Vysočině. Jejich váha by se mohla pohybovat od 10 do 100 gramů. „Není však známo, jak velké meteority ve skutečnosti dopadly," upřesňují astronomové. 

Co dělat, když najdu meteorit? 

Pokud se vám stane, že meteorit skutečně najdete, pak je důležité ho mít co nejlépe zdokumentovaný. „Jednak je nutné pořídit fotografie v nálezové pozici, a to jak zblízka, tak i přehledové (aspoň pomocí mobilu) a k tomu změřit nebo do podrobné mapy zakreslit co nejpřesněji polohu nalezeného meteoritu. Vhodné je také aspoň přibližně zvážit jeho hmotnost. Pokud není možné polohu změřit, tak je nutné aspoň jednoznačně označit místo nálezu a zaměření následně můžeme provést sami," dodávají astronomové. 

Velmi vzácný bolid

Podle vyjádření astronoma Pavla Spurného je nález meteoritu ve střední Evropě velmi vzácný. „Nalézt meteorit v tak vegetačně bohatém a různorodém a i členitém terénu, jako je ve střední Evropě, není vůbec snadné a dochází k němu jen velmi vzácně. Meteority se nacházejí různých velikostí a hmotností, stačí se jít podívat například na expozici do Národního muzea v Praze. Obvykle jsou hmotné od jednotek gramů až do několika kilogramů, velmi výjimečně i těžší," sdělil redakci Jihlavské Drbny Pavel Spurný.

Co se týče výskytu bolidů na našem území, tak tento světelný jev astronomové zaznamenávají prakticky každou noc. „Normální bolidy, řekněme tak jasnosti planety Venuše, zaznamenáváme prakticky celou noc. Nicméně ten bolid z 10. listopadu, z něhož na Vysočině dopadly meteority, jsou opravdu vácné a řekněme, že na našem území zaznamenáme takový jev jednou za rok nebo i za delší dobu. Takže lze říct, že toto byl opravdu vzácný bolid," poznamenal k úkazu z letošního 10. listopadu astronom Spurný.

Astronomové dostávají upozornění od nálezců téměř každý týden, ve většině případů je ale astronomové musí zklamat s tím, že nejde o skutečný meteorit, ale buď o nějakou pozemskou horninu nebo o nějaký produkt lidské činnosti. „Zatím za celou dobu, co v tomto oboru dělám, což je 40 let, se z těch mnoha set (možná až tísíce) případů pouze ve dvou případech potvrdilo, že se jedná o skutečný meteorit," dodal závěrem Pavel Spurný.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Astronomický ústav AV ČR | Zdroj Astronomický ústav Akademie věd ČR, Facebook, wikipedia

Štítky meteorit, bolid, nález, Akademie věd, astronom, Batelov, Třešť, okres Jihlava, Kraj Vysočina, Pavel Spurný, Jihočeský kraj, Akademie věd České republiky, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Jihlavsku teď mohou najít meteority. Světelný jev z 10. listopadu byl opravdu vzácný, říká astronom | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.