Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Repasované iPhony Swappie mají o 78 procent nižší uhlíkovou stopu než nové telefony

PR článek

Swappie, přední evropská platforma pro nákup i prodej repasovaných iPhonů, vydává svůj první environmentální report, ve kterém stanovuje cíle pro snížení emisí skleníkových plynů a maximální úsporu uhlíkové stopy svých zákazníků pro následující dva roky.

Repasované telefony mají oproti novým až o 78 % nižší uhlíkovou stopu

Elektronický průmysl vyprodukuje každý rok miliony tun oxidu uhličitého – konkrétně jde o 3 % všech světových emisí. Environmentální report, který vydala společnost Swappie, však odhaluje, že díky repasování lze ušetřit až 78 % emisí vyprodukovaných při pořizování nových telefonů. Při jejich výrobě se využívají vzácné kovy, z nichž je řada získávána pomocí těžby, která je velmi náročná pro životní prostředí. Díky eliminaci těchto zásahů, snížení náročnosti dodavatelského řetězce a omezení emisí při výrobě tak platforma poskytující repasovaná zařízení představuje udržitelný byznysový model cirkulární ekonomiky. Společnost tak uvádí, že v roce 2021 každý repasovaný telefon díky prodloužení jeho životnosti ušetřil v průměru 61,5 kg uhlíkových emisí – odpovídající přínos má například život jednoho vysazeného stromu během 10 let. Pokud se tedy spotřebitelé rozhodnou pro repasovaný iPhone, prodlouží životnost stávajícího smartphonu a zároveň sníží svou vlastní uhlíkovou stopu.

Swappie chce do roku 2024 svými telefony ušetřit 100 000 tun uhlíkových emisí

V roce 2016, když byla společnost založena, bylo jen 5 % telefonů zakoupeno jako použité. Od té doby Swappie rozšířila svou komunitu na více než milion zákazníků po celé Evropě. Díky tomu, že si zákazníci Swappie vybrali místo nových smartphonů repasované, ušetřili v roce 2021 více než 23 500 tun emisí CO2e – to je stejné množství, jako zachytí 389 401 stromů za 10 let. Společnost Swappie se nyní zavazuje, že do roku 2024 pomůže zákazníkům po celém světě překročit 100 000 tun ušetřených emisí CO2e.

Swappie bude do roku 2024 používat pouze elektřinu z obnovitelných zdrojů

Environmentální report společnosti Swappie uvádí také její cíle jakožto udržitelné firmy. Od roku 2016 proběhlo otevření dvou center pro repasování, ve Finsku a Estonsku, expanze na 15 evropských trhů a rozšíření týmu na více než 1000 stálých zaměstnanců. To přirozeně prohloubilo také dopad společnosti na životní prostředí. V letošním roce firma získala environmentální certifikace ISO 9001 a ISO 14001, ale aby šla i nadále příkladem, byla vytvořena digitální platforma pro sledování vlastních negativních dopadů na životní prostředí. V roce 2021 činily emise skleníkových plynů společnosti Swappie celkem 10 445 tun emisí CO2e, jejichž zdrojem je teplo, elektřina a klimatizace spolu s dojížděním zaměstnanců a služebními cestami.

Hlavní změny, kterými chce Swappie snížit svůj dopad na životní prostředí

  • Snížit spotřebu energie a do roku 2024 plně přejít na energii z obnovitelných zdrojů.
  • Integrovat do roku 2024 inovativní způsoby zpracování elektroodpadu a jeho recyklace: využít 100 % funkčních částí chytrých telefonů a sbírat a recyklovat 100 % jejich nefunkčních součástek.
  • Pokračovat ve spolupráci na kampani Right to Repair, která vyzývá, aby byla elektronická zařízení lépe přizpůsobena k drobným opravám prováděným samotnými zákazníky, což by vedlo k prodloužení životnosti a snížení množství elektroodpadu. Společnost chce také dále kooperovat s Eurefas, Evropskou asociací pro repasování.

„Poslední měsíce nám extrémní sucha a vysoké teploty připomínaly, jak závažné klimatické krizi naše planeta čelí. Tyto jevy mají nesčetné množství příčin, nicméně je jisté, že jsou prohlubovány i lidskou činností. Přemýšlet o naší klimatické budoucnosti sice není jednoduché, ale teď není čas na to, abychom se bránili realitě a své úsilí vzdávali. Nyní totiž potřebujeme pravý opak. Musíme své snahy znásobit a připomenout lidem, jaký dopad mají jejich každodenní rozhodnutí a jak velký mohou mít vliv na naši planetu. Ve Swappie pevně věříme, že pro udržitelný chod světa je nutná cirkularita a chceme motivovat co nejvíce lidí k tomu, aby se k této myšlence přidali. Musíme zvýšit důraz na to, aby firmy přinášely planetě dlouhodobý pozitivní dopad – mezi lidmi se totiž objevují názory, že ziskovost firem a udržitelný vývoj nemohou společně existovat. Ve Swappie ale věříme, že pro úspěšné rostoucí společnosti musí být udržitelnost základním pilířem. Doufáme, že v budoucnu uvidíme více cirkulárních ekonomik i v dalších odvětvích a vyzýváme i další společnosti, aby se k našemu udržitelnému závazku připojily,” komentuje zveřejnění environmentálního reportu CEO a spoluzakladatel Swappie, Sami Marttinen.

Ohodnoť článek

Štítky Swappie, telefon, iPhone, technologie, repase, uhlíková stopa, životní prostředí, Finsko, Evropa, Estonsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Repasované iPhony Swappie mají o 78 procent nižší uhlíkovou stopu než nové telefony | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.