Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Prosby obyvatel Březinek vyslyšeny. Nepotřebné věci mohou odkládat do nové Re-use skříně

Od dubna loňského roku v Jihlavě slouží Re-use centrum. Do tohoto "blešáku" mohou lidé donášet jakékoliv drobné předměty z domácností, případně si odsud cokoli zdarma odnést. Místo má na Brtnické ulici. Po něčem podobném volali i lidé z největšího jihlavského sídliště na Březinkách. Proto tam nyní vznikl další experiment - nová Re-use skříň.

Ta se nachází v prostoru parkoviště za zdravotním střediskem poblíž obchodního centra. Obyvatelé sídliště Březinova se ptali, zda by bylo možné mít i v blízkosti svého domova místo, kam by mohli odkládat drobné věci, co už nepotřebují. Současně s tím jako příklad uváděli knihobudky, které máme na veřejných prostranstvích v Jihlavě a kam lidé dávají knížky, které už číst nebudou. „Proto jsme se rozhodli na zkoušku vytvořit „re-use skříň“ právě na sídlišti Březinova. Stojí na parkovišti mezi nákupním centrem a zdravotním střediskem,“ říká vedoucí Katarína Ruschková z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu s tím, že právě sem lidé mohou přinést věci, které nepoužívají a které by jinak skončily v popelnici.

Co do skříně patří a co nikoliv? 

Re-use centrum v Jihlavě na Brtnické ulici je otevřeno stejně jako sběrný dvůr, tedy ve všední dny od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9:00 do 13:30. Re-use skříň je přístupná kdykoliv, tedy 24 hodin 7 dní v týdnu. 

Tímto krokem se tak omezí množství produkovaných odpadů a odložené věci, případně věci, které si ze skříně odneseme domů, navíc můžou potěšit zdánlivě nepotřebnou věcí někoho dalšího.

„Do skříně by mělo být odkládáno zejména vybavení domácnosti jako jsou nádobí, hrnce, mechanické domácí spotřebiče a podobně. Dále také obrazy, rámy na obrazy, vázy, dekorace do domácnosti, květináče, originální CD, DVD, gramofonové desky, knihy, časopisy, hračky a další. Nepatří sem textil, nábytek a elektrospotřebiče. Textil a drobné elektrospotřebiče je možné odložit do daných kontejnerů nebo je odevzdat na sběrných dvorech. Nábytek, koberce, sušáky na prádlo a další rozměrné věci je potřeba odvézt do sběrného dvora. Prosíme, neodkládejte věci okolo skříně, ani vedle kontejnerů na odpad," apeluje na veřejnost Ruschková.

Tato skříň, jež je vyrobená z textilního kompozitu, tedy z recyklovaného textilu a LDPE fólií, které pocházejí z města Jihlavy, splňuje princip takzvané cirkulární ekonomiky. Je tedy důkazem toho, že třídit odpad má smysl. „Protože s využitím tohoto materiálu v Jihlavě zatím nemáme zkušenost, je umístění skříně vlastně takovým dvojitým experimentem – zjistíme, zda tuto možnost předávat věci dál obyvatelé uvítají, a současně vyzkoušíme, jak funguje recyklovaný materiál a zda je jeho využití ve veřejném prostranství cestou správným směrem," upřesnil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Výroba stání či stojanů na kola 

Uvedený materiál, který byl použitý na první Re-use skříň v krajském městě, tedy textilní kompozit, se již používá třeba na výrobu kontejnerových stání. „Dále odpadkové koše, stání na kola a v neposlední řadě v rámci městského mobiliáře také na výrobu ochrany na stromy," popsal Radek Kourek z třídicí linky ASMJ v Hruškových Dvorech. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky re-use, použití, recyklace, nepotřebný, skříň, ekologie, plast, textil, Březinky, Jihlava, Březinka, sídliště, odpad, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prosby obyvatel Březinek vyslyšeny. Nepotřebné věci mohou odkládat do nové Re-use skříně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.