Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Moderní technologie v Jihlavě: Drony pomohou při hledání skrytých vad na vodovodním řadu

K hledání poruch a skrytých vad na vodovodním řadu si městská společnost Služby města Jihlavy (SMJ) pořídily moderní technologie. Díky dronům je bude možné zakreslit a vyhodnotit do speciálních map. Hned v tomto týdnu se monitoroval úsek mezi Jihlavou a Hosovem.

Služby města Jihlavy si ve spolupráci s odborem informatiky města Jihlavy objednali od společnosti Dronmax hledání poruch na vodovodních řadech. Jedná se o zákres a vyhodnocení snímků do takzvané ortofoto mapy. Pomocí dronu se hledají místa, kde by mohlo docházet k případným únikům vody. Toto všechno se ukáže ze snímkování a pořízených dat.

„Vyhodnocení souběžného pořízení multispektrálních snímků je celkem složitá záležitost. Například hledat úniky vody v potrubí, které je skryté pod asfaltovými plochy znamená velký problém. Naopak zelené plochy nám mohou prozradit více,“ říká Martin Málek, mluvčí SMJ. Řeší se jednak tepelný rozdíl povrchů, ale zároveň i spektrální odrazivost povrchů, kde by případný únik vody mohl být.

Tento týden se vyhodnocovala monitorovaná lokalita od úpravny vody v Hosově až k městu Jihlava. Možné potencionální úniky vody na vodovodních řadech budou následně prověřovat pátrači ze SMJ. Za minulý rok na území Jihlavy došlo na vodovodní síti k úniku 513 tisíc metrů krychlových vody. To je zhruba 14,5 % z celkového objemu který protéká vodovodní síti. Tento únik se ale nijak nevymyká celorepublikovému průměru. Dostat tyto čísla pod 10 % je v podstatě nemožné. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Služby města Jihlavy | Zdroj Služby města Jihlavy

Štítky Jihlava, drony, vodovodní řad, technologie, Služby města Jihlavy, Hosov, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní technologie v Jihlavě: Drony pomohou při hledání skrytých vad na vodovodním řadu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.