Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejen Ždár dnes vzpomíná. Uběhlo osm let od smrti studenta Vejvody, vražedkyně Orlová se dál léčí

Přesně před osmi lety nejen Žďár nad Sázavou, ale i celou zemi obletěla těžko uvěřitelná zpráva. 14. říjen 2014. Den, který se zapsal černým písmem asi nejvíc pro rodinu a nejbližší tehdy šestnáctiletého studenta Petra Vejvody. Tento hrdina, který se rozhodl bránit život své spolužačky, se stal nevinnou obětí dnes čtyřiatřicetileté Barbory Orlové z Ostravska, psychicky nemocné ženy. Ta zmíněného studenta, na den přesně před 8 lety, chladnokrevně zabila.

Útočila replikou vojenského nože

Tragická událost se stala v době, kdy byl zmíněný student Petr Vejvoda ve třetím ročníku. Konkrétně to bylo na žďárské střední škole obchodu a služeb, tam se Petr učil na kuchaře. V osudný den do školy vnikla tehdy šestadvacetiletá Barbora Orlová, která se u vstupu do šaten, jež se otevírají pomocí čipové karty, vmísila mezi studenty. V šatně pak Orlová, trpící schizofrenií, zaútočila přinesenou replikou vojenského nože, který měl čepel dlouhou 21 centimetrů, na jednu ze studentek, která zde seděla. Postižené přispěchal na pomoc Petr Vejvoda, ale Orlová nožem napadla i jeho. Zbraň mu vrazila do hrudníku.

Následně útočnice obrátila svou pozornost k napadené dívce, kterou pronásledovala a stříkala při tom kolem sebe pepřovým sprejem. Dívce se ale podařilo utéci a Orlová pak napadla jinou studentku, která právě procházela okolo. Nožem ji bodla do břicha a krvácející ji odtáhla do šaten, kde dívku měla coby rukojmí.

Ke škole se v tu dobu začali sjíždět záchranáři. Mezi nimi také policejní vyjednavač Petr Gruber, který se s útočnicí dohodl, že se sám vymění za rukojmí, aby umožnil ošetření krvácející dívky. Orlová souhlasila, ale posléze nožem poranila v obličeji i Grubera. Zneškodnění útočnice nakonec provedla jednotka střežící bezpečnost jaderné elektrárny Dukovany. Použila k tomu taser, jímž Orlovou omráčila.

Petr Vejvoda

Narodil se 20. května 1998 v Nížkově. Tam také chodil do základní školy. V osmi letech přešel do Žďáru nad Sázavou, kde jeho otec Kamil pracoval coby předseda okresního výboru komunistické strany. Po základní škole studoval ve stejném městě Střední školu obchodní a služeb SČMSD, tam se učil na kuchaře.

Petr patřil mezi členy dobrovolných hasičů, hrál fotbal a věnoval se parkouru. 

Orlová: Dříve jsem se řídila bludy

Za svůj čin nakonec útočnice před soud nešla, neboť odborný znalec shledal, že v době útoku nebyla příčetná. Orlová totiž trpí paranoidní schizofrenií. Orlová později vypověděla, že dříve se řídila bludy. Kvůli své diagnóze dlouhodobě bere léky.

V červenci 2016 Orlová prohlásila, že ji mrzí, co udělala. Že původně neměla v úmyslu někoho připravit o život. Léky, po nichž byla údajně unavená, na chvíli přestala brát. Je proto smířená s tím, že léky bude brát do konce života.

Útok na žáky v Havířově

Výrazné psychické problémy měla Orlová již v minulosti. Žena byla několik měsíců před vraždou ve Žďáru nad Sázavou propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože již v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově.

Případ Orlové letos v červenci opět řešit soud. Orlové tehdy zabezpečovací detenci ukončil, nahradit ji měla ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Informoval o tom tehdy Deník. Podle Deníku dal městský soud na doporučení psychiatričky Marty Holanové, která dospěla k závěru, že Orlová si je vědomá své nemoci, podstupuje léčbu a její detence není nadále nezbytná.

Soud ale nakonec rozhodl o tom, že vražedkyně Orlová zůstane i nadále v zabezpečovací detenci. „Brněnský krajský soud po stížnosti žalobce zrušil nepravomocné usnesení městského soudu, kterým soud Orlové zabezpečovací detenci ukončil, a rozhodl, že důvody pro detenci trvají,“ řekla mluvčí prvoinstančního městského soudu Petra Láníčková.

Dodala, že Krajský soud v Brně ve věci rozhodl tak, že usnesení soudu prvního stupně zrušil a sám nově rozhodl tak, že u chovankyně nadále trvají důvody zabezpečovací detence. „Rozhodnutí je již pravomocné," uvedla Láníčková.

Orlová bude dál izolovaná 

„Názor znalkyně je v naprostém souladu se všemi ostatními získanými důkazy. Za poslední tři roky se v případě chovankyně Orlové prakticky nic nezměnilo. To, že jí byla zrušena detence, neznamená, že se ocitne na svobodě. Naopak bude dál izolovaná a bude se dál léčit," citoval Deník soudce Pavla Hornu.

Vzpomínka na Petra Vejvodu

Šest dní po hrozivém útoku se v kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře uskutečnil pohřeb. Zazněl zde také dopis od kardinála Dominika Duky adresovaný rodičům, který přečetl kněz Tomáš Holý. Rodiče si nejprve nechávali urnu s popelem svého syna doma, ale posléze ji plánovali uložit do hrobky na nížkovském hřbitově.

17. října 2014 na břehu Veselského rybníka u Nového Veselí společně prezident České republiky Miloš Zeman, krajští hejtmani a majitel pozemku Constantin Kinský vysadili dubovou alej. O šest měsíců později získala alej pojmenování po Petru Vejvodovi - Dubová alej Petra Vejvody.

Žádná pamětní deska ani alej nemůže nahradit život Petra Vejvody. Každý návštěvník aleje si teď ale uvědomí, že existují lidé, kteří jsou ochotni za jiného položit život. Skláním se před jeho hrdinstvím," řekl tehdejší hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Na začátku prosince 2014 převzali rodiče z rukou tehdejší pražské primátorky Adriany Krnáčové Cenu Michala Velíška, která byla Petru Vejvodovi za jeho čin in memoriam udělena.

Bouřlivý potlesk ve stoje

Ocenění za nejlepší záchranářský čin převzali Petrovi rodiče 15. dubna 2015 z rukou prezidenta České republiky Miloše Zemana. Spolu s ním byl oceněn také policejní vyjednavač Petr Gruber. Prezident již druhý den po neštěstí ve žďárské škole uvedl, že zvažuje během slavnostního udílení státních vyznamenání 28. října ocenit také Vejvodu. Pro rok 2014 sice tou dobou již byl seznam vyznamenaných uzavřen, nicméně 14. dubna 2015 prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitterovém účtu oznámil, že Vejvodovi 28. října toho roku medaili udělí.

Svůj slib prezident splnil a když dojatý Petrův otec ve Vladislavském sále Pražského hradu 28. října 2015 přebíral medaili Za hrdinství, prezident se před ním hluboce uklonil a přítomní v sále ocenili chlapcův čin bouřlivým potleskem ve stoje.

Memoriál Petra Vejvody

Žďárská střední škola, jejímž byl Petr studentem, zorganizovala letos v březnu již čtvrtý ročník středoškolské halové kopané, která je součástí Memoriálu Petra Vejvody. Turnaj proběhl ve sportovní hale za účasti středních škol ze Žďáru nad Sázavou, Nového Města na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem a Velkého Meziříčí. Po pětihodinovém zápasovém maratonu si pohár, medaile a sladkou odměnu odnesla VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou.

Memoriál Petra Vejvody, zdroj: Obchodní škola Žďár nad Sázavou

Vzpomínky na Facebooku

Na facebookovém profilu Petra Vejvody, který je vedený jako takzvaný zvěčněný účet, jsou k přečtení vzkazy od jeho kamarádů a lidí, co ho měli rádi. „Hrdino, další rok bez tebe. Jak se tam máš, co děláš ty celé dny? Kdyby si dokázal odpovědět jedním slovem, byla bych za to šťastná. Myslím na tebe," zavzpomínala třeba Klára Šupolíková

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto zdarskypruvodce.cz, obchodskolazr.cz | Zdroj ČTK, Deník, wikipedia, Obchodní škola Žďár nad Sázavou, Facebook

Štítky Petr Vejvoda, Barbora Orlová, vražda, útok, škola, student, výročí, schizofrenie, Žďár nad Sázavou, Orlová, alej, střední škola, okres Ostrava-město, šatna, Miloš Zeman, Krajský soud v Brně, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen Ždár dnes vzpomíná. Uběhlo osm let od smrti studenta Vejvody, vražedkyně Orlová se dál léčí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.