Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začíná Movember: Muži si na měsíc budou velebit svůj knír. V Čechách již podeváté

Rakovina prostaty a varlat - tato typicky mužská nemoc stojí za akcí Movember. Tato charitativní a světově rozšířená kampaň má velmi jednoduchá pravidla. Muži se celý listopad neholí, přesněji řečeno, pěstují si knír. Účelem kampaně Movember je získání peněz a zároveň zvyšování povědomí o zdraví mužů.

Proč právě Movember? Je to jednoduché, tento název vznikl jako hybridní složenina dvou anglických slov - „moustache“ (knír)  a „November“ (listopad). Název charity vznikl jako hybridní složenina dvou anglických slov, knír (moustache) - vyjadřující typicky mužský znak - a listopad (November). Volně by tak mohl být přeložený jako „Kníropad“.

Záštitu poskytuje nadace Movember, jejímž cílem je zvýšení povědomí o nemoci prostaty, o potřebě včasné detekce. Každoroční preventivní prohlídky jsou prvním krokem k určení diagnózy rakoviny a také základním předpokladem účinné léčby.

Celoměsíční vybírání finančního příspěvku mezi přáteli, firmami a sponzory vrcholí zasláním příspěvku na konto organizace. Organizace nabízí přispění na konkrétní osobu, skupinu lidí nebo jako obecný dar, který bude použit na výzkum a boj proti rakovině, a také na osvětu problematiky.

Výtěžek více než 12 miliard korun 

Movember se každým rokem víc a víc rozšiřuje, akci podporují i známé osobnosti, sportovci nebo třeba politici. Zapojit se však může úplně každý muž, a to tak, že si 1. listopadu hladce oholí tvář a během třiceti dnů si nechá narůst knír. Druhou povinností mužů je zaregistrovat se na oficiálních stránkách hnutí, kam chodí všechny finanční příspěvky. Každý takový zaregistrovaný muž se stává takzvaným MR. Bro. Muži se také často registrují ve skupinách. Na konci listopadu je sbírka ukončena a muži mohou svůj knírek oholit.

V minulých letech Movember narostlým knírem podpořil například Karel Gott, Jiří Langmajer nebo Jan Saudek. Pozadu nezůstaly ani ženy. Kampani fandí i Dara Rolins, Lejla Abbasová a snad každý zaznamenal už olympiádě v Soči knírek snowboardistky Evy Samkové.

Hnutí Movember za dobu své existence vybralo více než 12 miliard korun, Česká republika akci aktivně podporuje od roku 2008.

Rakovina prostaty:

Tvoří asi 4% všech nádorových onemocnění. V České republice se jeho incidence pohybuje okolo 60 případů na 100 000 mužů. V mužské populaci tedy představuje tato rakovina 10% všech nádorů podobně jako v jiných zemích západní Evropy. Výskyt latentního onemocnění (tzn. skrytého onemocnění, které se ještě nijak neprojevilo a nepřivede proto pacienta k lékaři, nemůže být tudíž ani součástí epidemiologických studií) je však mnohem vyšší.Rakovina prostaty

S touto rakovinou se lékaři setkávají stále častěji. V České republice stoupla incidence až o 70% oproti počátku devadesátých let. Nejvíce nemocných je ve věku mezi 70. – 80. rokem, přibývá ale i pacientů mladších, proto se uvažuje i o screeningu, který by mohl zachytit nádor třeba u šedesátiletého pacienta.

Rakovina varlat:

Rakovina varlat je nejčastěji diagnostikovaná forma rakoviny u mladých mužů ve věku 20 - 40 let. Česká republika obsadila 7. příčku ve výskytu rakoviny varlat na světě. Rakovina varlat je typ rakoviny, který se dá léčit efektivně, a lze jej vyléčit, pokud je včasně diagnostikován a léčen. Pokročilá stadia rakoviny varlat lze také léčit. Rakovina varlat a odstranění jednoho varlete nemá vliv na sexuální funkci nebo plodnost. Vliv na plodnost po odstranění jednoho varlete je minimální, protože i jedno varle produkuje velký počet spermií.

Zdroj wikipedia.org, nemoci.vitalion.cz

Štítky knír, Movember, Česko, rakovina, nemoc, Zimní olympijské hry 2014, Karel Gott, Jan Saudek, Eva Adamczyková, Dara Rolins

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná Movember: Muži si na měsíc budou velebit svůj knír. V Čechách již podeváté | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.