Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Jihlavě se otevřela kavárna s velkým dětským koutkem a dobročinným posláním

Velký dětský koutek, pomoc lidem s duševním nebo tělesným handicapem, poctivé snídaně a velké nadšení personálu. Nejen to vystihuje nově otevřenou kavárnu Royal Café v areálu Jihlavských Teras, jejíž součástí jsou keramické dílny.

„Projekt Umění s handicapem se tu zrodil již před 3 lety, kdy dostal areál Jihlavských teras v areálu bývalé Tesly dotace na rozjezd těchto keramických dílen s přidruženou kavárnou. Po vypršení dotací došlo k personálním změnám ve vedení a do pozice ředitelky jsem byla dosazena já. Měli jsme poměrně krátkou dobu na to, abychom kavárnu znovu otevřeli, tak jsme makali jak o život. Předem bych ráda řekla, že většina z pracovníků má nějaký tělesný nebo duševní handicap,“ popisuje začátky kavárny Eva Ďurďová, ředitelka společnosti Služby Jihlavské Terasy o.p.s.

Keramická dílna by měla být dotovaná z výdělku kavárny. O provoz dílny se starají tři ženy. Jedna zcela nevidomá, druhá s velkým zrakovým a sluchovým postižením a třetí s narkolepsií.Také obsluha v kavárně trpí zdravotním handicapem. „V kavárně máme potom holky po onkologických onemocněních, dámu s psychiatrickou diagnózou, ale všechny jsou ve stavu ‚chci se učit, chci pracovat a chci být užitečná‘, proto samozřejmě někdy nelze očekávat naprosto 100% profesionální servis, ale ta snaha se podle mě cení především,“ říká ředitelka Eva Ďurďová.

Večery s klavíristou 

Royal Café ale není jen o kávě a domácích zákuscích. Zaměstnanci pořádají různá tematicky zaměřená setkání, o uplynulém víkendu proběhlo halloweenské dlabání dýní, v plánu je třeba výroba adventních věnců nebo různé workshopy pro maminky s dětmi. Bude zde možné zajít na večery s klavíristy nebo houslisty.

„Když jsme do tohoto konceptu šli, věděli jsme, že to bude o toleranci našich spoluobčanů. Troufnu si říct, že máme jeden z největších dětských koutků široko daleko, že maminky k nám rády zavítají, podpořit dobrou věc, ale chceme se zaměřit i na podnikatele, obchodní zástupce a všechny lidi, kteří pracují dopoledne a rádi si dopřejí snídani,“ doplňuje Ďurďová.

Royal Café funguje už od samého rána, aby zde mohli lidé posnídat. „Kavárnu otevíráme ve všední dny od 7:30 a o víkendech od 9:00, podáváme snídaňová menu, kuchaři nám připravují čerstvé vafle, palačinky, vždy u nás bude vonět čerstvá buchta právě vytažená z trouby, děláme ale i variaci slaných snídaní, ať už klasické anglické nebo jen míchaná vajíčka s toastem,“ láká na závěr Eva Ďurďová.

Foto Facebook Royal Café

Štítky kavárna, Jihlava, snídaně, dílna, Tesla Motors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě se otevřela kavárna s velkým dětským koutkem a dobročinným posláním | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.