Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Senioři v Jihlavě mají aktivní podzim. Pečou z jablek, sbírají brambory, v plánu je i setí obilí

Řada seniorů ráda pracuje na zahradě. V této aktivitě mohou pokračovat i v případě, že je jejich bydlištěm domov pro seniory. Třeba v tom jihlavském na Lesnově mají klienti velmi aktivní podzim. Za sebou mají sběr brambor nebo tvoření dekorací z kaštanů. A pokud bude dobré počasí, tak zájemce čeká ještě třeba i setí obilí.

Klienti Domova pro seniory Lesnov tráví první podzimní dny na zahradě nebo ve velkém parku. „Klienti tam při procházce sbírají kaštany a z nich pak tvoří dekorace. Na bráně nám od nich visí například nádherný věnec z mechu, břečťanu a právě posbíraných kaštanů,“ uvedla pro městský zpravodajský web Ježkovy oči ředitelka Integrovaného centra sociálních služeb (ICSS) Alena Řehořová.

Senioři na Lesnově mají za sebou sběr brambor, které sami vypěstovali. „Senioři si z nich pak upekli svoje oblíbená jídla - cmundu nebo brambory s česnekem,“ dodala ředitelka.

A peče se také v ulici Žižkova, kde je sídlo Integrovaného centra sociálních služeb. Tam klienti na denním stacionáři připravili jablečný dort a senioři z odlehčovací služby udělali ovocný koláč. „Vůně z něj byla cítit po celé budově,“ zavzpomínala s úsměvem Alena Řehořová.

Životní příběh seniorů 

Jak dodal Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice, pracovníci ICSS se snaží pracovat s životním příběhem klientů, aby se i nadále mohli věnovat svým zálibám nebo koníčkům. Řada seniorů měla doma zahradu a někteří dokonce i pole. „Snažíme se proto pěstovat i to, na co byli zvyklí. Pokud to počasí dovolí, budeme set ještě obilí,“ nastínila ředitelka Řehořová další plány.

V týdnu od 3. do 9. října se řada institucí zapojí do Týdne sociálních služeb, jihlavské ICSS nebude výjimkou. Jak informuje mluvčí Daněk, hned v pondělí 3. října budou moci zájemci v rámci Dne otevřených dveří navštívit Domov pro seniory Lesnov i sídlo organizace v ulici Žižkova a prohlédnout si zázemí pro práci s klienty. „Na seniory pak během týdne čeká ještě Svatováclavská taneční zábava, cvičení s prvky jógy, mše svatá nebo koncert Kristiána Šebka z brněnského divadla, který je mezi klienty velmi oblíbený,“ řekla více k programu Týdne sociálních služeb v Lesnově Alena Řehořová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky senior, domov, důchod, důchodce, stáří, podzim, aktivita, centrum, sociální, Lesnov, Žižkova, Jihlava, brambor, obilniny, zahrada, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři v Jihlavě mají aktivní podzim. Pečou z jablek, sbírají brambory, v plánu je i setí obilí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.