Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ANKETA: Ve velkých obchodech si zítra nenakoupíme. I provoz jihlavského obchodního centra bude omezený

Na středu 28. září připadá státní svátek, konkrétně si zítra budeme připomínat Den české státnosti. Mimo to, že řada lidí má volno v práci, stejně jako žáci a studenti nejdou do školy, budou také zavřené obchody nad 200 metrů čtverečních.

Uzavření obchodů nařizuje zákon o prodejní době ve vybrané svátky. Otevřené zůstanou menší prodejny, čerpací stanice, lékárny, obchody ve zdravotnických zařízeních, ale také v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště či nádraží. 

Omezení prodeje o vybraných svátcích ve velkých prodejnách platí od konce roku 2016. Obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních musejí zůstat zavřené na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince.

Hypermarkety a supermarkety o zavíracím dnu 28. září s předstihem zákazníky informují v letácích, na sociálních sítích, webech, ale třeba také v mobilních aplikacích.

Například Billa upozornila, že její obchody budou fungovat na Letišti Václava Havla, hlavním vlakovém nádraží v Praze a Brně, a to v běžnou otevírací dobu. „Zákazníkům budou k dispozici také všechny obchody Billa stop & shop na čerpacích stanicích Shell," uvedla mluvčí společnosti Dana Bratánková.

Co jihlavský Citypark? 

Co se týče obchodního centra v Jihlavě v Hradební ulici, tak to bude otevřeno jako v běžné dny, včetně kina. Jen zákazníci musí počítat s tím, že ne všechny obchody budou dostupné. Zavřeno bude v obchodech nad zmíněných 200 metrů čtverečních, to se týká například řetězce Albert. 

„U nás bude otevřeno zhruba 70 obchodů. Ty veliké nad 200 metrů budou zavřené plus někteří prodejci si zažádali o výjimku. Například Lapek, který na svátek nebude péct pečivo," upřesnila na dotaz Jihlavské Drbny Markéta Hatáková ze správy jihlavského Cityparku. Dodala, že multikino bude otevřené. 

Souhlasíte s uzavřením velkých obchodů na státní svátek 28. září?

Celkem hlasovalo124 čtenářů

Podnikatelské svazy zákon o prodejní době opakovaně kritizují. Naopak odboráři usilují o rozšíření regulace na všech 13 státních svátků.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obchod, provozní, otevírací, doba, státník svátek, 28. září, zavřeno, otevřeno, Jihlava, metr čtvereční, Den české státnosti, svátek, Billa, Velikonoční pondělí, Letiště Václava Havla, Albert Česká republika, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Ve velkých obchodech si zítra nenakoupíme. I provoz jihlavského obchodního centra bude omezený | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.