Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Strollering v Jihlavě cvičí již devět let. První lekci jsem vedla už dva týdny po školení, vzpomíná lektorka Pavlína

Také maminky na mateřské a rodičovské dovolené mohou být s dětmi venku velmi aktivní. To platí třeba v případě, že se věnují takzvanému strolleringu, což je cvičení s kočárky v přírodě. To v Jihlavě už devátým rokem vede lektorka Pavlína Šťastná.

Můžeš nám cvičení s kočárky neboli strollering představit? Kam sahají jeho počátky?
Strollering je fitness program určený pro rodiče na mateřské dovolené. Základním prvkem je rychlá sportovní chůze, při které se dbá na správnou techniku, správné dýchání a správné držení těla. Sportovní chůze je dále doplněna o kardio cviky, cviky protahovací a posilovací, které jsou zaměřeny především na problematické partie ženského těla. Obrovskou výhodou strolleringu je to, že nemusíte shánět hlídání. Děti jsou součástí každé lekce. Autorkou strolleringu je Edita Berková, první svou lekci uspořádala v roce 2010.

Jak ty osobně ses ke cvičení s kočárky dostala?
Ke strolleringu jsem se dostala úplně náhodou. Měla jsem ponětí o tom, že nějaké cvičení s kočárky existuje, ale víc jsem se o něj začala zajímat, až když Báře (dcera Pavlíny Šťastné, pozn. autora)  bylo 14 měsíců. Přesně si pamatuji tu chvíli. Byl srpen odpoledne a já měla doma takovou tu krizi maminky na mateřské, chtěla jsem víc sportovat, toužila jsem po tom ten každodenní stereotyp změnit, seberealizovat se,  ne jen přebalovat, krmit, uspávat a procházet se bez duše s kočárkem po parku. A pak najednou takový ten „flash“  -  ty jo, vždyť existuje nějaké cvičení s kočárky... A bylo vymalováno (smích).  Zasedla jsem k internetu, rezervovala jsem si místo na školení, za dva dny jsem jela na kurz a za další dva týdny jsem už vedla svoji první lekci v Jihlavě. A dnes už to je devět let.

Můžeš popsat, jak taková lekce strolleringu probíhá? Co vše je ke cvičení třeba?
Moje hodina strolleringu probíhá po každé jinak, to je můj cíl, aby lekce nebyly stejné. Hodiny vlastně nikdy nejsou stejné, díky našim dětem (smích). Lekci mám rozdělenou na několik fází. Tou první je náš rituál - děti ho mají rády a umí ho lépe než maminky (smích). Poté se zahřejeme, což zahrnuje sportovní chůzi a kardio cviky. Po zahřátí je na řadě takzvané cooldown, což je celkové zklidnění, pomalejší chůze, různé pohybové říkanky upravené pro dospělé. Následuje dynamický strečink, a tou nejdůležitější fází je hlavní část hodiny, která mívá různý průběh.

Posilujeme problematické ženské partie s využitím terénu, cvičíme na podložkách, u kočárků, provádíme kruhový trénink, tabata (kardiovaskulární trénink, který prokazatelně zlepšuje výkonnost a fitness ve velmi krátkém čase – 14 minut, pozn. autora), core (trénink je zaměřen na procvičení a posílení svalů hlubokého stabilizačního systému, které nevědomky používáme každý den, pozn. autora) nebo třeba tancujeme s dětmi v náručí.

Na závěr provádíme statický strečink a rozloučíme se. Pokud na lekci přijdou děti, které už v kočárku moc nechtějí být, tak i pro ně mám připraveno speciální cvičení.
A co je třeba s sebou? Skoro nic, snad jen elán (smích), podložka, dostatek pití a vše potřebné pro dítě. Veškeré posilovací pomůcky beru s sebou já.

Pavlína Šťastná

Maminka dcery Báry a syna Jakuba vystudovala tělocvik a němčinu na pedagogické fakultě v Hradci Králové. Do svých 18 let se věnovala judu, poté rekreačně hned několika sportům.

Po studiu vysoké školy Pavlína Šťastná odjela do zahraničí, kde se úplnou náhodou dostala do jedné lyžařské školy. Výuka lyžování dětí i dospělých ji baví dodnes. Úplnou náhodou se díky své dceři dostala i ke strolleringu. Nyní zároveň učí na ZŠ Seifertova.

Když je teplo, tak cvičíte venku. Jak řešíte strollering v zimním období? Je nějaká indoorová varianta?
Loni i předloni byla zimní strolleringová sezóna vypuštěna. Věnovala jsem se výuce lyžování dětí. Letos pojedeme i přes zimu. Venku. Z časových důvodů i kvůli zaměstnání letos už neplánuji indoorovou variantu, dříve jsme cvičili v zimě i vevnitř.

Jak často teď v Jihlavě cvičíte?
Teď už jen jednou týdně.

 Kolik maminek průměrně chodí na lekci?
Je to lekci od lekce různé, minimálně přijdou dvě maminky, horní hranice není omezena (smích). Průměrně teď cvičí tak sedm maminek.

Cvičí i tatínci?
Aktuálně ne, dříve sem tam přišel i nějaký odvážný tatínek. Tady bych ráda zmínila, že cviky jsou určeny vyloženě pro ženy.

Strolleringu se věnuješ už devět let. Proměnilo se nějak zásadně tvoje cvičení?
Základ je stejný - rychlá sportovní chůze + kardio+ posilování. Snažím se vyhledávat nové cviky. Jde mi hlavně o to, aby po cvičení byla každá maminka s cvičením spokojená. To se nemění.

Používáte ke cvičení nějakou hudbu?
To, bohužel, kvůli OSA není možné. Při cvičení povídáme dětské říkanky s pohybem a tím zapojujeme i děti v kočárku nebo na odrážedle.

Devět let, to už je kus života. Vzniklo s nějakou maminkou díky strolleringu nějaké přátelství?
Mnoho, a to vážně. S některými maminkami i s jejich rodinami jezdím na dovolenou, společně se věnujeme i jiným sportovním aktivitám, třeba akrobacii na šálách. Chodíme na kávu a podnikáme společné aktivity. S některými řeším i pracovní záležitosti.

Teď už nejsi na rodičovské dovolené, pracuješ na jihlavské základce jako učitelka. Dá se to skloubit se strolleringem?
Je to složitější, ale dá se to zvládnout. K tomu bych ještě dodala to, že na lekci si přijdou zacvičit i maminky, které už, stejně jako já, nejsou na rodičovské dovolené, ale dřív byly pravidelnými účastnicemi. Podmínkou cvičení není kočárek, i já cvičím už řadu let bez kočárku.

Mám i „strollerky", které se mi na cvičení vrací třeba i po pěti letech například se třetím dítětem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Strollering Jihlava, Zuzana Dudášová

Štítky cvičení, strollering, kočárek, mateřská, rodičovská, dovolená, sport, Pavlína Šťastná, Jihlava, rodičovská dovolená, sportovní chůze, zima, trénink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strollering v Jihlavě cvičí již devět let. První lekci jsem vedla už dva týdny po školení, vzpomíná lektorka Pavlína | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.