Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Den nezávislosti Ukrajiny. Hejtman Vysočiny Schrek poslal dopis svému protějšku Volodymyru Čubirkovi

Na Ukrajině si ve středu 24. srpna připomínali Den nezávislosti Ukrajiny. U té příležitosti se hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) rozhodl poslt dopis svému protějšku Volodymyru Čubirkovi, který je předsedou Zakarpatské oblastní rady.

„Den nezávislosti Ukrajiny chápu jako připomenutí počátku nové éry této země, která se stejně jako v roce 1989 Česká republika, vydala před třemi desítkami let cestou vlastní identity a národní suverenity. Ta je bohužel již několik posledních měsíců narušena ruskou válečnou agresí. Osobně stále věřím v úplné osvobození Ukrajiny a jsem rád, že Česká republika stejně jako drtivá většina evropských zemí stojí za Ukrajinou," uvedl hejtman Vítězslav Schrek, a na svém facebookovém profilu dodal, že Kraj Vysočina bude i nadále svému partnerskému regionu, který se momentálně stará o statisíce uprchlíků z východu Ukrajiny, pomáhat. 

Mezinárodní spolupráce Kraje Vysočina

Kraj Vysočina má uzavřeny dohody o spolupráci s pěti regiony v zahraničí, které tak mají status partnerských regionů Kraje Vysočina. Jsou to: od roku 2002 Spolková země Dolní Rakousko, od roku 2006 Nitranský samosprávný kraj na Slovensku a Champagne-Ardenne ve Francii (dnes region s názvem Grand Est), od roku 2008 Zakarpatská oblast Ukrajiny a od roku 2014 Minská oblast Běloruska. 

V roce 2021 náš kraj ukončil spolupráci s čínskou provincií Chu-pej. Hejtman Vítězslav Schrek před rokem uvedl, že důvodem vypovězení spolupráce byl její malý přínos. 

Od roku 1991

Den nezávislosti Ukrajiny si země připomíná 24. srpna, a to od roku 1991. Předtím byl den nezávislosti slaven 16. července 1991, kdy se připomínal 16. červenec 1990. Tehdy Nejvyšší sovět Ukrajinské SSR přijal rezoluci o státní suverenitě Ukrajiny.

Partner Vysočiny 

Kraj Vysočina uzavřel partnerství se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny v roce 2008. Vysočina pravidelně každý rok finančně podporuje několik investičních projektů, které mají pomoci s obnovou veřejných budov určených pro školství, sociální služby nebo zdravotnictví.

„V minulých letech byla pozornost věnována i podpoře českých spolků na Ukrajině a aktivitám krajanů. Aktuálně vedení Kraje Vysočina koordinuje pravidelnou humanitární pomoc partnerskému regionu," dodala Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Přečtěte si plné znění dopisu adresovaného na Ukrajinu. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vítězslav Schrek/Facebook, Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina, Facebook, wikipedia

Štítky Ukrajina, nezávislost, podpora, dopis, Vítězslav Schrek, Volodymyr Čubirko, Kraj Vysočina, závislost, den nezávislosti Ukrajiny, ODS, Česko, Francie, Bělorusko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den nezávislosti Ukrajiny. Hejtman Vysočiny Schrek poslal dopis svému protějšku Volodymyru Čubirkovi | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.