Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči, nebo obec? Těžké rozhodování, říká starosta Třeštice Kodys, který po 22 letech odešel ze stanice v Telči

Martina Kodyse můžete znát oblečeného v zásahovém hasičském obleku, stejně jako sedícího za stolem v obleku společenském. Ještě donedávna totiž „seděl na dvou židlích“. Dvaadvacet let sloužil na hasičské stanici v Telči, zároveň byl šestnáct let neuvolněným starostou Třeštice na Jihlavsku. Obě tyto funkce šly ale čím dál hůř skloubit, proto se sedmačtyřicetiletý Martin Kodys před pár týdny rozhodl skončit u hasičů a věnovat se práci v obci, jež se v letošním roce stala vítězem titulu Vesnice roku Kraje Vysočina.

Na začátek přijměte velkou gratulaci k titulu Vesnice roku v Kraji Vysočina. Jaké máte pocity?
Všichni z toho máme samozřejmě velkou radost. Hřeje nás i to, že se nám teď nedávno povedlo oficiální vyhlášení (to se v Třeštici konalo začátkem srpna, pozn. redakce). Co jsem tak slyšel z celého okolí, tak se těší i na celorepublikovou prezentaci.

Ta se bude konat kdy?
Na přelomu srpna a září.

Kolik lidí se do krajské prezentace zapojilo?
V obci je nás 167 obyvatel. A do prezentace se zapojilo 110 lidí. A to jak do prezentace, tak i do generálky. Na tomto místě bych rád poděkoval, a to úplně všem. Nejen všem sousedům, kteří se do soutěže zapojili, ale i všem našim předkům za to, co v obci vybudovali. Každá generace obci vždy něco přinesla. A my teď na to můžeme navazovat. Na každém jedinci záleželo, a i to komise určitě ocenila.

Řada lidí si kvůli soutěži, a pak i prezentaci, u které chtěli být, buď úplně rušila, nebo nějak posouvala své dovolené. To je krásné a moc si toho vážím.

„Vůbec jsme netušili, do čeho jdeme." 

Takže vidíte jako výhodu to, že jste malá obec? Funguje u vás větší pospolitost?
V tom je určitě naše výhoda. My nemáme takové vybavení, jako mají větší vesnice. Život si ale člověk přizpůsobí tomu, co má.

Třeštice

Obec na Jihlavsku, kde aktuálně žije 167 obyvatel. V jejím čele stojí od roku 2006 starosta Martin Kodys. Obec je opakovaně úspěšná v soutěži Vesnice roku. 

Vyžadovalo přihlášení do soutěže nějaké velké změny v obci? Muselo se něco zvelebit, postavit, upravit?
My jsme se do soutěže poprvé přihlásili v roce 2017 s tím, že to jen zkusíme. Bylo to náročné, hlavně vyplnění přihlášky, která je poměrně složitá. Ale už v roce 2017 jsme nic extra budovat nebo předělávat nemuseli. My jsme pouze vycházeli z toho, co vybudovaly generace před námi, a samozřejmě i generace naše za poslední roky.

Už jste zmínil, že jste se do soutěže nehlásili poprvé. Povězte nám něco o dvou předchozích prezentacích v roce 2017 a 2019, kdy jste také uspěli.
Oba předchozí ročníky, kdy jsme se přihlásili, byly pro nás úspěšné. V roce 2017, kdy jsme se přihlásili poprvé, jsme vůbec netušili, do čeho jdeme. Prezentaci jsme si udělali podle svého a vyhráli jsme modrou stuhu za společenský život, což se spoustě obcí doteď nepodařilo. V roce 2019 nás komise v krajském kole ocenila oranžovou stuhou za spolupráci obce a zemědělského subjektu, a postoupili jsme do celorepublikového kola, kde jsme vyhráli oranžovou stuhu České republiky.

Těmi předchozími ročníky jsme sbírali zkušenosti, asi rovnou nešlo přijít a vyhrát (smích), protože na to, aby se obec mohla rovnat s celou republikou, potřebuje mít nějaké ty zkušenosti. Takže já jsem moc spokojený, třikrát jsme se přihlásili a vyhráli tři stuhy z pěti (smích).

Tím jste mi nahrál na další otázku. Přihlásíte se příští rok znovu?
Tady je třeba uvést, že teď se znovu po dva roky hlásit nesmíme. S tím jsou spojené další povinnosti, například starosta vítězné obce jezdí po dva roky v krajské komisi po obcích, které se do Vesnice roku přihlásí. V příštím roce jako místopředseda a za dva roky jako předseda komise. My bychom se ale stejně znovu asi ani přihlásit nechtěli. Takto nám to zatím stačí (smích). Neříkám, že se pak nepřihlásíme. Teď to ale určitě není na pořadu dne.

„Jsme tady dobrá parta." 

Čekáte, že Třeštice teď bude mít nějaké větší výhody oproti ostatním obcím? Například větší zájem nových rodin, které by u vás chtěly bydlet? Více zájmu od turistů? Už se získaný titul takto nějak projevil?
Já myslím, že vůbec ne. Zájem o Třeštici je dlouhodobě, nové obyvatele, bohužel, odmítáme, protože stavební parcely nemáme. A to nám popravdě ani moc nevadí. Od roku 2006 jsme se hodně jako obec rozrostli ze 106 obyvatel na současných 167, a protože to takto narostlo a my jsme chtěli, aby spolu všichni komunikovali, tak současné číslo je taková hrana. Obec se od roku 2006 omladila, ten nárůst byl parádní. Ale, podle mě, kdyby ten nárůst byl větší, tak už by ti lidé nešli tak do sebe. Takže zatím to takto necháme, a je možné, že zase připravíme parcely, ale to chce opravdu čas. Takže ti, co se poměrně nově nastěhovali, se s námi dobře sehráli a jsme tady dobrá parta. Nejsme tedy Třeštice I. a Třeštice II, stará a nová, ale žijeme tady dohromady.

Teď k vašem odchodu od hasičů. Vím, že stanici v Telči jste opustil po 22 letech. Co bylo důvodem takového rozhodnutí? Je za tím to, že se chcete naplno věnovat starostování? Bylo to těžké rozhodování?
Rozhodnutí to bylo opravdu těžké, protože práce hasiče mě hodně bavila, a 22 let strávených na jedné stanici, to už je kus života. To je taková druhá rodina. A protože dělám už 16 let neuvolněného starostu, tak už to šlo hodně těžko skloubit. Teď to v kombinací se soutěží bylo hodně časově náročné, tak jsem se rozhodl skončit u hasičů. Teď je ale před volbami, tak sám nevím, jestli budu pokračovat jako starosta, tak třeba to nakonec bude jinak. Zkrátka jsem se ale takto rozhodl a teď věnuji maximální čas obci a od září po volbách buď budu starostovat dál, když to za mě nevezme někdo jiný z kluků zastupitelů, nebo uvidíme. Jednu životní kapitolu jsem ukončil, a buď budu dělat starostu, nebo něco jiného.

Dal jsem tedy přednost obci, vybral jsem si víc starostí (smích). S hasiči jsme se, myslím, moc hezky rozloučili. Teď prožívám spíš samé pozitivní situace, než které jsme zažívali s hasiči. Myslím nehody a podobné smutné zásahy.

„K hasičům mám a budu mít pořád blízko." 

Doteď jste působil coby neuvolněný starosta. Bude tomu v novém volebním období jinak, pokud stanete v čele obce? Stane se z vás uvolněný starosta?
To ještě právě nevím. Jde hlavně o financování, abychom to finančně utáhli. Nejsme obec s tak velkým příjmem, na poloviční úvazek máme místostarostu plus máme ještě administrativní pracovnici. Já jsem také na částečný úvazek, takže toto případné rozhodnutí uděláme až po volbách.

Budete se „hasičině" nějakým způsobem i nadále věnovat? Určitě jste v Třeštici dobrovolným hasičem...
Ano, jsem. Dvacet let jsem dělal starostu sboru a teď dělám už jen náměstka (smích). Jsem dobrovolný hasič, jsem v zásahové jednotce, takže k hasičům mám a budu mít pořád blízko.

Na čem teď v Třeštici aktuálně pracujete? Mám na mysli nějakou větší akci, projekt, investici? Případně nejbližší obecní plány?
Víme, že jsme za krajský titul vyhráli milion korun, tak budeme chtít v zimě dodělat kulturní dům. Třetí etapu opravy. Peníze bychom investovali do sálu. A největší investicí za 50 milionů korun je kanalizace. Jde o pro nás obrovskou investici, se kterou budou spojené opravy chodníků po celé obci. K tomu už máme hotový projekt. Na kanalizaci budou navázané také opravy všech komunikací. Tak nic dalšího a zvláštního už neplánujeme (smích). Takže pokud doděláme kulturák, tak veškerá další energie půjde do té kanalizace a následných oprav. Možná ještě další věcí, kterou budeme řešit, je fotovoltaika na ČOV. Tam bychom chtěli dát solární panely. Bude to finančně náročné období, tak doufám, že to všechno zvládneme.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Třeštice

Štítky obec, starosta, hasič, rozhovor, titul, Martin Kodys, Třeštice, Telč, soutěž, Kraj Vysočina, okres Jihlava, stuha, oprava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči, nebo obec? Těžké rozhodování, říká starosta Třeštice Kodys, který po 22 letech odešel ze stanice v Telči | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.