Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Lidé v Třešti si na novou cukrárnu a lékárnu ještě počkají. Oprava budovy na náměstí se protáhne

V loňském roce na podzim byla v Třešti na Jihlavsku zahájena rekonstrukce budovy na náměstí, kde naposledy sídlila učňovská škola. Podle původních plánů měla být rozsáhlá rekonstrukce hotová na konci léta, realita je ale nakonec trochu jiná. Kromě termínu dokončení bude nakonec odlišná i cena.

„Hlavním důvodem je rozšíření předmětu zakázky, mimo jiné jsme v zadání neměli do poslední podrobnosti vyřešený sál v ZUŠce, neznali jsme budoucí nájemce – nyní budoucí nájemní prostory přizpůsobujeme požadavkům nájemníků. Jiným způsobem také řešíme půdní prostor nad 3. nadzemním podlaží, kdy i z důvodu energetické krize jsme zateplili kompletně celý půdní prostor,“ sdělil redakci Drbny Vladislav Hynk, starosta Třeště na Jihlavsku. Nový termín dokončení je stanovený na konec listopadu 2022.

Dražší materiál, vyšší cena 

Všudypřítomné zdražování, které se dotýká také stavebních materiálů, se promítne i do konečně ceny díla. Původní cena byla stanovena na zhruba 75 milionů korun. Jak již dříve sdělil Hynk, město Třešť na opravu získalo dotaci ve výši 20 milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj. „V současné době máme schválenou cenu za stavební práce ve výši 82 milionů korun včetně DPH,“ vyčíslil starosta Hynk.

Oprava budovy na náměstí, kde dříve mělo sídlo učiliště, by měla stát 82 milionů korun včetně DPH. Město Třešť na opravu získalo dotaci ve výši 20 milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj.

A k čemu bude budova na třešťském náměstí sloužit po rekonstrukci? Podle starosty bude do nově opravených prostor především přesunuta výuka místní základní umělecké školy – tedy oborů výtvarného, hudebního, tanečního i literárně-dramatického. „Současně zde vznikne i nový sál pro cca 100 diváků s elevací. Dále bude část prostředního podlaží využita pro výstavu historických plastikových modelů a jako vzpomínka na RAF letce a nejenom na ně. V přízemí počítáme s prostorem pro lékárnu, cukrárnu s kavárnou či pobočku banky,“ vyjmenoval již dříve starosta Třeště.

Jak dále připomněl, budovu školy na náměstí naposledy užívala místní učňovská škola, která byla krajská, a to zhruba před deseti lety. „Budova, která je nyní prázdná, tehdy sloužila k výuce.“ Město nyní se všemi případnými nájemci jedná a jednotlivé nájemní jednotky připravuje tak, aby bylo možné po kolaudaci budovy objekt naplno využívat.

Rekonstrukci budovy bývalé školy kvitují lidé na sociálních sítích. Vesměs se shodují na tom, že si to budova po letech chátrání zasloužila a že je dobře, že bude mít zase smysluplné využití. „Jsem moc ráda, že moje stará škola se opraví a bude sloužit zase dětem,“ vyjádřila se na facebookové stránce Třeště Jarmila Buchtíková. Podobný názor má i Vojtěch Barcal, který chválí výběr nových oken. „Ta okna jsou skvělá. Dobře zvýrazňují starobylost budovy.“

Zakázku na rekonstrukci bývalé školy na náměstí v Třešti podle věstníku veřejných zakázek dostala firma Starkon, smlouva byla uzavřená loni v září.

Co dalšího se děje v Třešti? 

Oprava budovy na náměstí není jedinou letošní velkou investicí tohoto šestitisícového města. Hynk dále mluví o cyklostezce, která spěje do finále, či o budování kanalizace. „Cyklostezka se v současné době dokončuje, kde měl být položený asfalt, je provedeno. Dokončuje se zábradlí u Třešťského potoka v Salavicích, dodělávají se krajnice, vše by mělo být v září hotovo. Kanalizace v místních částech se provádí, finální dokončení se nepatrně protahuje, pravděpodobně o dva měsíce, tedy do konce listopadu letošního roku,“ nastínil Vladislav Hynk.

V Bukové se nyní montují betonové obruby okolo místních komunikací, probíhají práce na budoucí čističce odpadních vod (ČOV). „V Salavicích ještě provádíme poslední metry budoucích kanalizačních řadů, osazuje se technologie na ČOV a bylo zahájeno asfaltování. Hlavní asfaltování v obou místních částech bude s největší pravděpodobností probíhat až po prázdninách, tedy až se uvolní kapacity subdodavatelských asfaltérských firem,“ dodává Hynk závěrem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky škola, budova, oprava, rekonstrukce, ZUŠ, učiliště, stavba, harmonogram, Třešť, okres Jihlava, čistírna odpadních vod, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Royal Air Force, Salavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lidé v Třešti si na novou cukrárnu a lékárnu ještě počkají. Oprava budovy na náměstí se protáhne | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.