Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Léto je rizikovým obdobím pro nehody s dětmi v autě, je jich až dvojnásobek

Léto je každoročně nejrizikovějším obdobím pro nehody s dětmi v autě. Podle statistik je jejich počet v létě až dvakrát vyšší než například na začátku roku. Příčinou jsou častější a delší přesuny během prázdnin a vyšší nepozornost řidičů. Upozornil na to Portál nehod. Od roku 2010 do loňska se podle policejních statistik stalo 55 152 nehod, při kterých bylo v automobilu alespoň jedno dítě ve věku do 17 let.

"Spojitost s přesuny na prázdniny a dovolené a dlouhými trasami, které jsou stresující pro děti i rodiče, je zřejmá. A nejvyšší počet nehod, kde je účastníkem dítě jako spolujezdec, je i v letních měsících u nejmladší věkové kategorie do pěti let,“ řekl Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je provozovatelem Portálu nehod.

Podle statistik je častým problémem v případě těchto nehod nepozornost řidičů. Ta vychází například z obavy mnohých řidičů z chování dětí na zadní sedačce.

Podle analýzy portálu dítě ve voze ovlivňuje to, proč řidiči bourají. Čím mladší dítě je ve voze, tím dominantnější příčinou nehody je způsob jízdy. U nehod, kde bylo spolujezdcem dítě ve věku do pěti let, je to příčinou u více než 48 procent nehod. Naopak u řidičů, kteří vezou starší děti a teenagery, se zvyšuje podíl nehod zaviněných rychlou jízdou, která patří i k hlavním příčinám nehod i bez dětí na palubě.

"Podle naší analýzy je nedodržení bezpečné vzdálenosti nejčastější příčinou nehod (více než 17 procent), kde bylo jako spolujezdec dítě do pěti let. Na druhém místě jsou v této věkové kategorii dětí-spolujezdců nehody zaviněné řidiči, kteří se plně nevěnovali řízení (14 procent). Naopak když máme ve voze ‚puberťáka‘ ve věku 15–17 let, tak je nejčastější příčinou nepřizpůsobení rychlosti (23 procent nehod) a nedodržení bezpečné vzdálenosti je důvodem již jen deset procent nehod,“ podotkl datový analytik Portálu nehod Marek Sibal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS OLK

Štítky nehoda, léto, dítě, doprava, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto je rizikovým obdobím pro nehody s dětmi v autě, je jich až dvojnásobek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.