Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tip na výlet: Vzpomínka na Foglara. Legendární Sluneční zátoka nás dovede o 100 let zpátky

Kdo má rád dílo českého spisovatele Jaroslava Foglara, pak by se měl určitě vypravit do Sluneční zátoky. Tu najdeme při trati posázavského pacifiku Světlá nad Sázavou - Čerčany.

Do této zátoky a okolí jezdil spisovatel Jaroslav Foglar, známý pod skautskou přezdívkou Jestřáb, v letech 1925-1945. Tábor legendárního oddílu Pražská dvojka, který vedl právě Foglar, v roce 1925 nazvaný „Tábor v Zátoce neznáma“, byl 300 metrů od louky níže, stejně jako tábory v letech 1927 a 1928. První tábor přímo na louce, kterou si Foglar pronajal od pana Jeřábka z nedaleké obce Veliká, se konal až v roce 1931. Táboření ve Sluneční zátoce se také stalo předlohou Foglarovy knihy Hoši od Bobří řeky.

Právě tady, na okraji dnešní rezervace Stvořidla, hráli ve třicátých letech minulého století poslední část táborové hry Alvarez. Hra se jmenovala: Kdo chytí Rodrigův klíč? Šlo o to, že jeden skaut hodil z vrcholu skály míček a druhý ho dole musel chytit. Dnes se proto skále říká Rodrigova. 

Kudy ke Sluneční zátoce? 

Zátoku najdeme při trati posázavského pacifiku Světlá nad Sázavou – Čerčany. Vystoupíme na zastávce Vilémovice, přejdeme most přes řeku Sázavu a odbočíme po pěšině vpravo po jejím proudu po žluté turistické značce. Po zhruba půl kilometru dojdeme na velikou louku. U lesa stojí od roku 1997 žulový balvan s pamětní deskou, která připomíná Foglarovy letní tábory. Autorem bronzového reliéfu je Vladimír Pechar - Pluto. Nedaleko louky se nachází kemp Sluneční zátoka.


 
V nedaleké Ledči nad Sázavou pak naleznou příznivci Jaroslava Foglara muzeum se zajímavými exponáty věnované jak jeho osobě, tak i známým postavám z jeho knih.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kudyznudy.cz, Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj turistika.cz, kudyznudy.cz

Štítky tip, výlet, víkend, Zátoka, sluneční, Ledeč nad Sázavou, Jaroslav Foglar, Posázavský pacifik, louka, Světlá nad Sázavou, Čerčany, Sluneční zátoka, Hoši od Bobří řeky, Stvořidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Vzpomínka na Foglara. Legendární Sluneční zátoka nás dovede o 100 let zpátky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.