Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihlavské cyklostezce jsou dnes policisté. Kontrolují vybavení i nasazené helmy

Policisté na Vysočině od začátku tohoto roku evidují celkem 64 dopravních nehod cyklistů, jeden takový incident skončil úmrtím. Proto se zejména v letních měsících policisté více zaměřují právě na cyklisty.

Tři cyklisté letos utrpěli těžké zranění, 54 se jich zranilo lehce a jeden cyklista nehodu nepřežil. U celkem sedmi cyklistů policisté zjistili přítomnost alkoholu.

Kontroly na cyklostezce

Jedna z dopravně bezpečnostních akcí probíhá dnes od 9 do 12 hodin v Jihlavě na cyklostezce na ulici Romana Havelky poblíž Alzheimercentra. Na místě jsou kromě policistů také členové Týmu silniční bezpečnosti.

„Program Týmu silniční bezpečnosti s názvem „Na kole jen s přilbou“ zahrnuje ukázky reflexních materiálů, viditelnost chodce a cyklisty, školení povinné výbavy na kole, informace o správném výběru cyklistické přilby, její správné nasazení a užívání. Dále jsou cyklistům distribuovány materiály související s projektem - reflexní prvky, cyklomapy či letáky,“ sdělil za policii její mluvčí Martin Hron.

Cyklisté často zapomínají na svoji bezpečnost a vyjíždějí na kole bez řádného vybavení, zejména bez osvětlení jízdního kola. Jízdní kolo musí být vybaveno vpředu odrazkou bílé barvy, vzadu odrazkou červené barvy a oranžovou odrazkou na obou stranách pedálu. „Za nesplnění zákonné povinnosti týkající se předepsané výbavy jízdního kola hrozí cyklistovi na místě silniční kontroly pokuta v příkazním řízení až do výše 2 tisíce korun. Ve výbavě jízdního kola nesmí chybět dvě funkční na sobě nezávislé brzdy. Před každou jízdou si cyklista musí náležitě zkontrolovat brzdný systém, neboť se jedná o nejdůležitější prvek, který umožní bezpečné zastavení jízdního kola,“ připomíná Martin Hron.

Ještě doplňuje, že za snížené viditelnosti musí být navíc jízdní kolo vybaveno světlometem svítícím dopředu bílým světlem. Vzadu musí být jízdní kolo vybaveno svítilnou červené barvy. „Zadní svítilna může být kombinována se zadní odrazkou červené barvy a může být nahrazena svítilnou s přerušovaným světlem červené barvy. Blatníky, zvonek, kryt řetězu, hustilka a nářadí nepatří do povinné výbavy jízdního kola podle právního předpisu, ale jsou doporučené pro jeho provoz,“ říká Hron.

Zásadní je také cyklistická helma, která je u cyklistů do 18 let povinná. Tuto přilbu musí mít za jízdy řádně nasazenou a připevněnou na hlavě. Ochranná přilba musí mít odpovídající velikost. Cyklisté starší 18 let nechtějí hazardovat v dnešní době se svým zdravím, a proto většina z nich užívá ochrannou přilbu také.

Až padesátitisícová pokuta 

„Při šetření dopravních nehod nebo při běžné silniční kontrole se policisté setkávají také s cyklisty, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Někteří cyklisté si zřejmě neuvědomují, že řidič nemotorového vozidla, nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi může být za tento přestupek na úseku dopravy uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50 tisíc korun,“ dodává Martin Hron.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto scapin / pixabay

Štítky kontrola, cyklista, cyklostezka, akce, policie, vybavení, helma, jízdní kolo, Martin Hron, Kraj Vysočina, Roman Havelka, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihlavské cyklostezce jsou dnes policisté. Kontrolují vybavení i nasazené helmy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.