Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sázavafest 2022 očima policie. Podvodník se vstupenkami, napadení v karavanu, opilí řidiči

, aktualizováno 25. července 2022, 18:38

Světlá nad Sázavou žila až do neděle 24. července Sázavafestem. Do organizace se zapojila také policie, která měla na starosti zajištění bezpečnosti a také zjišťovala, zda návštěvníci festivalu dodržují všechna pravidla. Jak říkají policisté, letošní ročník proběhl z jejich pohledu klidně. Nejvíce přestupků řešili v dopravě.

„Letošní ročník festivalu proběhl z našeho pohledu klidně a obešel se bez mimořádných událostí. Na festival postupně zavítalo velké množství návštěvníků, kdy většina z nich přijela do města motorovým vozidlem. Tomu také odpovídala skladba zjištěných protiprávních jednání, když nejvíce přestupků jsme řešili na úseku dopravy. Přípravě bezpečnostního opatření jsme věnovali maximální pozornost a hlavním úkolem všech policejních hlídek po celou dobu trvání festivalu bylo působit především preventivně,“ uvádí ve zprávě pro novináře Radek Vochyán, vedoucí odboru služby pořádkové policie na Vysočině.

Během čtyř dnů policie vyšetřovala pět trestných činů. Ve čtyřech případech jde o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky a v jednom případě policie prověřuje podezření z mravnostního trestného činu. „V šesti případech policisté v rámci prováděných kontrol řidičům zadrželi řidičský průkaz. V rámci bezpečnostního opatření policisté v rámci výkonu služby zjistili 106 přestupků, z nichž se ve čtyřech případech jednalo o řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu a v jednom případě o řízení pod vlivem omamné a psychotropní látky. Celkem 95 přestupků policisté vyřešili s přestupcem na místě uložením pokuty v příkazních řízeních,“ popsala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

První den konání festivalu, tedy ve čtvrtek 21. července policisté zadokumentovali 18 přestupků, když jich 15 vyřešili pokutou. Jeden z řidičů odmítl podstoupit test na zjištění návykové látky. „Na obvodní oddělení ve Světlé nad Sázavou se ve čtvrtek 21. července dostavily kolem devatenácté hodiny dvě ženy, které oznámily možné podvodné jednání při nákupu vstupenek na festival. Vstupenky měly koupit od muže cestou Facebooku, ale vstupenky při vstupu do areálu nefungovaly, proto se obě obrátily na Policii ČR. V průběhu dokumentování těchto případů jedné z poškozených žen zaslal prodávající peníze za nefunkční vstupenku zpět na její účet. Druhý případ – nefunkční vstupenku, za níž žena zaplatila na účet prodávajícího částku 1 200 korun, jsme zadokumentovali a věc prověřujeme pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku,“ jmenuje Čírtková další prošetřovanou událost.

Odmítl dýchnout 

Další den festivalu, v pátek 22. července, brzy ráno kontrolovali policisté v obci Nová Ves u Světlé nad Sázavou řidiče osobního vozidla. Provedená dechová zkouška byly pozitivní – 1,12 promile alkoholu v dechu. „Policisté muže vyzvali, aby se podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, což také bezdůvodně odmítl. Policisté mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Sedmatřicetiletý muž je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení,“ říká policejní mluvčí k dalšímu případu.

V pátek policisté zjistili celkem 48 přestupků v dopravě. V jednom případě řidiči zadrželi řidičský průkaz, a to z důvodu jeho blokace kvůli zdravotnímu stavu. Jednoho přestupku se dopustil muž, který řídil vozidlo a neměl žádné řidičské oprávnění. Jeden přestupek se týkal neoprávněného držení návykové látky v malém množství. Přestupku se dopustil dvacetiletý mladík.

Napadení v karavanu 

„V průběhu druhého festivalového jsme museli kromě jiného řešit incident mezi mužem a ženou, kteří spolu obývali karavan v kempu ve Světlé nad Sázavou. Muž kolem páté hodiny ranní fyzicky napadal svoji přítelkyni, s níž karavan užíval. Na místo vyjela policejní hlídka a u obou osob policisté provedli dechové zkoušky. U sedmadvacetiletého muže dechová zkouška vykázala hodnotu 2,43 promile alkoholu a u jeho přítelkyně hodnotu 2,77 promile alkoholu. Obě osoby policisté zajistili a převezli k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy,“ říká Čírtková.

Policisté zadrželi také dva řidiče, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu. Jeden z řidičů, kterého hlídka kontrolovala v pátek kolem půlnoci v obci Závidkovice, se podrobil dechové zkoušce, jejíž hodnota vykázala 1,27 promile alkoholu. Cizinec ale odmítal s policejní hlídkou spolupracovat a hrozilo nebezpečí, že bude pokračovat v jízdě. Proto ho policisté vyzvali, aby vystoupil z vozidla, což odmítal. Policisté muže zajistili a k provedení dalších procesních úkonů ho převezli na obvodní oddělení do Světlé nad Sázavou. „Pětadvacetiletý řidič je podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, proto byl po zajištění umístěn do policejní cely. Případ policisté řeší ve zkráceném přípravném řízení a muži bylo sděleno podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V jednom případě policisté u řidiče při provedené dechové zkoušce zjistili hladinu do jednoho promile alkoholu. Tento řidič je podezřelý z přestupku v dopravě, který bude projednávat místně příslušný správní orgán,“ doplnila mluvčí Čírtková.

Čtyři opilí řidiči 

V kontrolách policie pokračovala také v sobotu, kdy zjistila 31 přestupků. Čtyři muži řídili pod vlivem alkoholu. Dva opilé řidiče policie odhalila v neděli 24. července.

„V souvislosti s letošním ročníkem festivalu ve Světlé nad Sázavou, který se konal po dvouleté přestávce, jsme věnovali maximální pozornost přípravě a poté také realizaci bezpečnostního opatření a ve spolupráci s pořadatelskou službou jsme nastavili jasná a přísná bezpečnostní pravidla pro vstup návštěvníků dovnitř areálu zámeckého parku,“ dodává Čírtková s tím, že policejní opatření bylo zaměřeno zejména na ochranu měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací osob a v neposlední řadě na veřejný pořádek a bezpečnost v dopravě.

„Motorizované i pěší policejní hlídky věnovaly po celou dobu festivalu v průběhu dne i noci maximální pozornost dohledu nad veřejným pořádek v centru města, v místech kolem zámeckého parku a kolem parkoviště a stanového městečka. Policisté pořádkové, dopravní a cizinecké policie pak zaměřovali svoji pozornost na odjezdové trasy ze Světlé nad Sázavou, a to zejména na kontrolu řidičů, zdali neusedli na volant pod vlivem alkoholu nebo drog,“ doplnil k letošnímu opatření Radek Vochyán.

Policejní vrtulník a psovodi 

Do letošního bezpečnostního opatření se zapojili policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie krajského ředitelství policie Kraje Vysočina, kteří zajišťovali zvýšený výkon služby v místě konání festivalu nejen v průběhu dne, ale především v nočních hodinách, a to po celou dobu trvání festivalu.

„Ve čtvrtek večer jsme začali přímo v místě konání festivalu využívat vlastní monitorovací vozidlo, které obsluhovali policisté z odboru informačních a komunikačních technologií. Moderní monitorovací a záznamová technika, kterou je vozidlo vybaveno, nám umožnila sledovat situaci ve stanovém městečku, ale také na místech, která byla určena pro parkování účastníků festivalu. Do opatření byli nasazeni také policisté ze speciálních policejních útvarů. Využili jsme pomoci kolegů z Letecké služby Policie České republiky a připraveni byli také policejní potápěči, které jsme naštěstí povolávat nemuseli,“ jmenuje mluvčí policie a přidává informaci o tom, že na místě byli přítomni v průběhu dne i v noci také policejní psovodi z odboru služební kynologie. „V místě festivalu jsme nepohřešovali žádnou osobu a ve Světlé nad Sázavou nemusela být v průběhu konání festivalu realizována žádná pátrací akce,“ doplnila mluvčí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sázavafest | Zdroj Policie ČR

Štítky festival, Sázavafest, hlídka, opatření, bezpečnost, policie, Světlá nad Sázavou, vstupenka, Kraj Vysočina, Policie České republiky, Cizinecká policie, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sázavafest 2022 očima policie. Podvodník se vstupenkami, napadení v karavanu, opilí řidiči | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.