Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Místo skládky do speciální pece. Janštejnská sklárna využívá odpadní sklo pro výrobu designových desek

PR článek

Že barevné střepy z výroby jsou jen obtížně likvidovatelným odpadem? Spolupráce Skláren Janštejn a firmy Brokis ukazuje, že tomu tak nemusí být. Za to, že uvedly v život myšlenku druhotného využití odpadního skla, ze kterého mohou vznikat nové unikátní výrobky, jsou nominovány na cenu E.on Energy Globe.

Janštejnská sklárna, která patří mezi nejstarší v republice, se specializuje na výrobu skla pro osvětlovací tělesa. Nevýhodou této řemeslné práce je ale velké množství odpadu, které při ní vzniká – přibližně třetina od každého foukaného výrobku je odstraněna, což je 800 kg denně. Něco z tohoto množství jde do zásob, ale více než tuna týdně se okamžitě zužitkuje.

Už pěkných pár let totiž v Janštějně vědí, že i původně odpadní materiál může velmi efektivně posloužit jako hodnotná surovina pro sekundární výrobu. Ve spolupráci s firmou Brokis nalezli jeho rafinované využití. Sklo, které by za jiných okolností skončilo na skládce, je využito pro výrobu skleněných desek Brokisglass, které jsou pro svoji jedinečný design vyhledávaným architektonickým doplňkem do interiéru i exteriéru.

Nápad třídit a skladovat skleněné střepy k pozdějšímu využití vznikl ve sklárně Janštejn už někdy okolo roku 2010, ale až teprve o sedm let později se celý proces podstatně zefektivnil. Ve spolupráci s předními českými skláři totiž v Janštejně vznikla tzv. kontinuální pec, která umožňuje zpracovávat až deset tun odpadních skleněných střepů týdně.

A jak tedy výroba desky Brokisglass probíhá? Poté, co se roztříděný odpad rozdrtí a zbaví nečistot, jsou čisté střepy vloženy do forem, aby se ve zmiňovaných pecích po několik hodin tavily při teplotě 900 °C. Stojí za zmínku, že je to výrazně hospodárnější a méně energeticky náročnější proces než zpracování primární suroviny. Desky se pak formátují vodním paprskem, obrousí se hrany a opískuje zadní strana desky.

Výsledný produkt má rozličné využití v architektuře, designu a stavebnictví. Standardně lze desky použít pro obklady interiérů společenských prostor a kanceláří, skvěle však poslouží např. i v interiéru obytných místností (kuchyně, koupelny, haly, atd.). V exteriérech je možné je využít na opláštění budov, případně na atria, pergoly a podobně. Technologie umožňuje výrobu desek v rozměru 70 x 70 cm a tloušťce 6 až 10 mm, vše lze ale individualizovat potřebám koncového zákazníka.

Výroba desek Brokisglass je pěkným příkladem tzv. upcyklace, kdy na rozdíl od běžné recyklace vzniká z odpadního materiálu ušlechtilý materiál s daleko vyšší přidanou hodnotou, a to i estetickou. Projekt je výjimečný v tom, že snižuje produkci odpadu ve sklárně za současné energetické úspory.

Ohodnoť článek

Štítky Sklárna Janštejn, BROKIS, Brokisglass, E.on Energy Globe, ocenění, sklárna, výroba, sklo, Janštejn, E.ON, Energy Globe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo skládky do speciální pece. Janštejnská sklárna využívá odpadní sklo pro výrobu designových desek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.