Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeská Silva Nortica slaví 20. výročí. Nový projekt připomene venkovské památky

PR článek

S cílem podpořit spolupráci českých a rakouských obcí a spolků vznikl před 20 lety Euroregion Silva Nortica. Společenství obcí a dalších subjektů od té doby spolupracovalo na řadě projektů za miliony eur, které se týkaly cestovního ruchu, kultury či ochrany přírody. Přeshraniční aktivity budou pokračovat i v nadcházejících letech, kdy se zaměří hlavně na turismus.

Přesně před 20 lety našlo společnou vůli 40 českých a 60 rakouských obcí a společně posunuly přeshraniční spolupráci dál. Vznikl Euroregion Silva Nortica s cílem zastřešit spolupráci a snadněji získavat evropské dotace. 

„V tu dobu se rozvíjely evropské programy na podporu přeshraniční spolupráce. Díky euroregionu vznikl mandát pro získávání těchto peněz na rozvoj života místních obyvatel. Projekty se zaměřovaly hlavně na kulturu, ochranu přírody či turistiku. Celkem byla podpořena zhruba tisícovka projektů za řádově miliony euro,“ popisuje Pavel Hložek, jednatel sdružení Jihočeská Silva Nortica.

Euroregion Silva Nortica je dobrovolným zájmovým pracovním společenstvím, které podporuje příhraniční regionální spolupráci a rozvoj. Tvoří ho sdružení Jihočeská Silva Nortica a sdružením Europaplattform Pro Waldviertel. Na české straně tam patří okresy Jindřichův Hradec, České Budějovice, Písek a Tábor a na rakouské straně region Waldviertel s okresy Zwettl, Krems, Gmünd, Waidhofen an der Thaya a Horn.

Zástupci těchto obcí a jejich obyvatelé se před nedávnem sešli v Českých Velenicích, které přímo sousedí s rakouským městem Gmünd. Uskutečnila se tam oslava 20. výročí. „Sešli se zakládající členové a bilancovali uplynulé období. Na akci přijeli také politici, kteří vyjádřili podporu tomu, jaký má euroregion význam a smysl,“ uvádí Pavel Hložek. 

Oslavy 20. výročí Euroregionu Silva Nortica.

Za českou stranu se účastnil například náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Hroch, z Rakouska dorazil radní spolkové země Dolní Rakousko Martin Eichtinger. Přijeli také starostky a starostové jednotlivých měst a obcí a rozdalo se celkem 40 výročních plaket jako výraz poděkování a úcty. 

V uplynulých letech se Euroregion Silva Nortica zaměřoval hlavně na projekty spojené s cestovním ruchem. Do nich se zapojují i další organizace, na české straně to je například Jihočeská centrála cestovního ruchu či Národní památkový ústav. 

„Například v roce 2019 skončil projekt Památky žijí. Ten měl za cíl propagovat památky v regionu, jako jsou hrady, zámky, kláštery či města s hradbami. Vybrali jsme ty méně navštěvované, aby se počet turistů rozprostřel do různých koutů regionu, což je náš cíl,“ pokračuje Pavel Hložek. 

Holašovice na Českobudějovicku. Foto: Filip Bláha

Na to nyní navazuje další projekt s názvem Venkovské památky. I v tomto případě půjde o propagaci. „Budeme klást důraz na menší památky, jako jsou selské baroko či nejrůznější zříceniny, známe například Dívčí kámen, Helfenburk či Choustník. Pak to budou křížové cesty a na ně navázané kaple. Vzniknou mapy, brožury a obrazové materiály. Opět se budeme snažit návštěvníky dostat do méně známých míst,“ vysvětluje Pavel Hložek. Podrobnosti najdou zájemci na webu venkovskepamatky.cz. Tam jsou také zajímavá místa v Rakousku či na Vysočině. 

„Chceme se i nadále věnovat malým projektům a nadále se budeme zaměřovat na spolupráci měst, obcí a nejrůznějších spolků a organizací,“ dodává Pavel Hložek. 

Projekt ATCZ249 Venkovské památky je spolufinancován z programu INTERREG V-A Rakousko-Česká republika 2014-2020. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky silva nortica, česko, Rakousko, hranice, výročí, projekt, oslava, cestovní ruch, Euroregion, Martin Eichtinger, Pavel Hroch, Schwäbisch Gmünd, Národní památkový ústav, Dolní Rakousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská Silva Nortica slaví 20. výročí. Nový projekt připomene venkovské památky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.