Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tip na výlet: Malinská skála. Snadno dostupná dominanta Ždárských vrchů s krásnými výhledy do okolí

V osmi stech metrech nad mořem se ve Žďárských vrších severně od Nového Města na Moravě k nebi tyčí výrazný skalní vrchol Malinská skála. Když vystoupáme až nahoru, tak se nám nabídnou krásné výhledy na řadu sousedících vrcholů.

Náš dnešní cíl výletu je vlastně skupinou rulových skal, vzniklou působením ledovce a mrazu ve starších čtvrtohorách. Zvětrávání vymodelovalo také puklinovou jeskyni a skalní výklenky.

Malinská skála, která se nachází v 811 m n. m., je součástí hřebene táhnoucího se od známých Devíti skal. Skalní útvary, které se tady vyskytují, přitom dosahují výšky i 20 metrů. Mezi nejznámější patří Výspa, Srnčí věž, Škuner a Buldok.

Kdo vystoupá až na vrchol, bude odměněn krásnými výhledy na Blatiny, Křižánky, Samotín, Sněžné, Buchtův kopec, Paseckou skálu, Drátník (Dráteníčky) nebo Čtyři palice.

Malinská skála je přírodní památkou, která je domovem zajímavých druhů zvířat i rostlin.

Kudy na Malinskou skálu? 

Tato přírodní památka ve Žďárských vrších je pro turisty snadno dostupná. Po červené se sem dá dostat od Drátenické nebo Lisovské skály, a proto je oblíbeným cílem turistů, cyklistů, horolezců a v zimě také běžkařů.

Ohodnoť článek

Foto kudyznudy.cz | Zdroj navylet.cz, kudyznudy.cz

Štítky tip, výlet, víkend, cestování, skála, Malinská, Žďárské vrchy, Nové Město na Moravě, Křižánky, Blatiny, Samotín, Buchtův kopec, Pasecká skála, Drátenická skála, Čtyři palice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Malinská skála. Snadno dostupná dominanta Ždárských vrchů s krásnými výhledy do okolí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.