Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihlavské záchytce přibývá agresivních opilců, jeden rozkousal matraci. Mám pocit, že sklízíme plody covidu, říká vedoucí stanice

Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě, která je jedinou na Vysočině, pozoruje v posledních týdnech jeden nepříjemný trend. Eviduje totiž pacienty, kteří jsou více agresivní, v dubnu navíc přibyl počet těch, kteří měli sebevražedné sklony. Podle vedoucího stanice Lukáše Černého by za tím mohla stát i covidová pandemie.

Už během měsíců, kdy nás pandemie trápila nejvíce, zaznamenali zaměstnanci jihlavské záchytky zvýšenou agresivitu u klientů. „Když byly zavřené restaurace, lidé začali více pít doma, přibylo domácích konfliktů a tito lidé častěji končili u nás,“ vysvětluje Lukáš Černý a dodává aktuální příběh z předchozího týdne s tím, že má pocit, že nyní sklízíme plody covidu. „Skončil u nás muž, který napadl svoji přítelkyni. Byl agresivní i v poutech, která se mu zaklínila, a na odpoutání museli přijet pomoci hasiči. Nakonec nám ještě v noci rozkousal matraci.“

Jihlavská protialkoholická stanice, která je jediná na Vysočině a spadá pod jihlavskou nemocnici, přijme ročně zhruba 1200 lidí. Ti, kteří tam skončí, musí být nejenom pod vlivem alkoholu, ale také ohrožovat svůj život a zdraví nebo být agresivní k sobě či okolí.

A kdo je typickým klientem jihlavské záchytné stanice? Stále platí, že nejčastěji končí na protialkoholní záchytné stanici muži, a to z 88 %. „I tady jsme ale zaznamenali v uplynulých dvou letech změnu, žen nám přibylo,“ dodává Černý. V uplynulém měsíci také zaznamenali u zachycených klientů více sebevražedných sklonů.

Vystřízlivění na záchytce není levnou záležitostí, protože noc na stanici v Jihlavě vyjde na čtyři tisíce korun. Podle mluvčí Nemocnice Jihlava Moniky Zachrlové dluží 62 procent klientů. Celková dlužná částka činí 10,4 milionu korun. „Dlužník rekordman by měl zaplatit 290 tisíc korun,“ vyčíslila Monika Zachrlová.

V novém od roku 2019

Provoz jihlavské záchytné stanice od 1. listopadu 2018 převzala jihlavská nemocnice. Do té doby ji provozovaly Služby města Jihlavy. Ty však smlouvu s krajem vypověděly. Hlavním důvodem bylo zpřísnění podmínek pro fungování záchytných stanic. 

FOTO: Nová záchytka v Jihlavě je hotová. Vyspí se v ní až 11 lidí, vyhřívá ji podlahové topení

Skoro 18 milionů stála nová záchytná stanice v Jihlavě, která je již zkolaudovaná a otevře se na začátku dubna. Vystřízlivět zde bude moci až 11 opilců. Nová budova jediné záchytky na Vysočině stojí v areálu jihlavské nemocnice u vjezdu z ulice U...

Nová budova jihlavské záchytky zahájila svůj provoz v dubnu 2019. Vystřízlivět zde může až 11 opilců. Nová budova jediné záchytky na Vysočině stojí v areálu jihlavské nemocnice u vjezdu z ulice U Cvičiště.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky alkohol, opilec, záchytná, stanice, agrese, Jihlava, záchytka, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihlavské záchytce přibývá agresivních opilců, jeden rozkousal matraci. Mám pocit, že sklízíme plody covidu, říká vedoucí stanice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.