Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ZUŠ v Jihlavě pořídí klavír za 5 milionů korun. Na nástroj přispějí i rodiče žáků

Jihlavští zastupitelé na svém dnešním zasedání, které probíhá od 13 hodin, schválili částku 4,3 miliony korun na nákup nového klavíru, který bude sloužit potřebám jihlavské základní umělecké školy (ZUŠ). Ta tak nahradí současné koncertní křídlo, které pochází z roku 1989.

„Tento krok nám pomůže se posunout mezi nejvýznamnější základní umělecké školy v České republice, kam minimálně podle úspěchů našich žáků patříme,“ vysvětlila ředitelka jihlavské ZUŠ Dana Fučíková.

Po konzultacích s odborníky a koncertními umělci vybrala škola nástroj od světového výrobce klavírních křídel Steinway. Jeho hodnota je téměř 5 milionů korun. Zbytek nákladů si pokryje škola ze svého rozpočtu. „Tento požadavek na pořízení tohoto klavíru byl opakovaně diskutován, bavili jsme se o tom, proč je důležité mít takové křídlo. Ze začátku se nabízela otázka, jestli máme napínat síly tímto směrem. Nakonec je dobře, že škola do toho dává finance, stejně jako rodiče i přátelé školy. Spolufinancování je dobře nastavené," zmínila na dnešním zastupitelstvu primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava) s tím, že ZUŠ na pořízení tohoto hudebního nástroje uspořádala sbírku, částečně přispějí také rodiče žáků.

To ocenil také zastupitel Marek Hovorka. „Je to skvělé, že si ZUŠ pořídí takoto kvalitní nástroj. Často chybí vtažení rodičů a fanoušků do financování. Moc tomu fandím," vyjádřil na dnešním zastupitelstvu Marek Hovorka (Fórum Jihlava). 

Přestože klavír zaplatí základní umělecká škola už letos, jeho výběr se uskuteční příští rok v prvním čtvrtletí. „Důvodem je jeho pořizovací cena, která neustále stoupá. Při aktuálním kurzu vychází klavír na cca 4 721 000 korun. Do konce letošního roku je pak zastropovaná na 5 milion korun, a to bez ohledu na kurz,“ vysvětlila ředitelka Fučíková.

Kvalitní servis i naladění 

„Nákupem nového koncertního nástroje můžeme otevřít novou etapu ve vzdělávání našich žáků a nejen to. V celém Kraji Vysočina není tento typ nástroje zastoupen a jeho pořízením nastanou nové možnosti využití třeba při festivalech, které bychom v takovém případě mohli hostit v prostorách naší školy,“ doplnila. To dnes zmínila i primátorka Koubová s tím, že pořízení tohoto klavíru umožní to, že si na něj mohou přijet zahrát i lidé mimo ZUŠ. „Klavír může být výjimečně převezen i na jiné místo, i když mu to určitě nebude dělat dobře. Pak to bude vyžadovat kvalitní servis a naladění," zmínila primátorka s tím, že tento nástroj je třeba objednat s předstihem a bude vytvořen „na míru" přímo pro potřeby jihlavské ZUŠ. 

S nákupem hudebního nástroje od prestižního výrobce nemá problém ani opozice. „Necítím se být kompetentní ohledně posuzování ceny, ale jako finanční výbor věříme tomu, že to je požadavek formulovaný s velkým rozmyslem," uvedl člen opozičního hnutí ANO Jiří Pokorný. Bez připomínek přijal návrh na pořízení klavíru také Petr Paul (SPD). „Samozřejmě, že budu hlasovat pro, je to opravdu dobrá mašina. Otázka je, jestli to využití na ZUŠ nebude málo. A takový klavír bude samozřejmě vyžadovat potřebný servis," připojil se do diskuze Petr Paul stejně jako Josef Kodet (KDU-ČSL), který pořízení nástroje také podporuje. „Vše jsme projednávali i v klutnrí komisi. Návrh je za nás vyvážený jak z enonomického, tak odborného hlediska. Díky tomuto klavíru Jihlava na kulturním poli o několik míst poskočí. ZUŠ se opravdu daří vychovat hudební odborníky," zhodnotil Josef Kodet. 

Pro návrh dnes zvedlo ruku 35 zastupitelů, jeden se během hlasování zdržel. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky klavír, nástroj, ZUŠ, zastupitelstvo, hudba, Jihlava, základní umělecká škola, Karolína Koubová, Marek Hovorka, Petr Paul, Steinway & Sons, Česko, Jiří Pokorný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZUŠ v Jihlavě pořídí klavír za 5 milionů korun. Na nástroj přispějí i rodiče žáků | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.