Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V žádostech o kotlíkovou dotaci proběhly dvě velké změny. Podmínky nikdy nebyly tak výhodné, říká ministryně Hubáčková

Máte zájem o takzvanou kotlíkovou dotaci? Pak vás budou zajímat dvě změněné podmínky, o nichž rozhodlo Ministerstvo životního prostředí (MŽP). Své rozhodnutí zdůvodnilo mimo jiné aktuálním mezinárodním dění. Konkrétně Kraj Vysočina už na konci března odeslal žádost o podporu ve výši 119 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí.

Jak již bylo řečeno, změny jsou hned dvě. V první řadě došlo k navýšení maximální výše dotace pro tepelná čerpadla o 50 tisíc korun - ze 130 tisíc na 180 tisíc korun. „Druhou změnou je omezení podpory plynových kondenzačních kotlů. Nově platí, že ministerstvo bude garantovat úhradu způsobilých výdajů u nových plynových kondenzačních kotlů pouze v případě, že už byla jejich výměna realizována, případně byla na jejich pořízení vystavena závazná objednávka v termínu od 1. ledna 2021 do 30. dubna 2022," zmínila v tiskové zprávě Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Příjem žádostí se kraje chystají otevřít na konci jara. Probíhat bude elektronickou formou. Pro ty, kdo si s podáním žádosti nebudou vědět rady nebo nebudou disponovat potřebným vybavením pro podání žádosti, by v jednotlivých krajích měla být k dispozici asistenční pomoc. Všechny potřebné informace najdou zájemci ZDE

V případě, že žadatelé výměnu plynového kondenzačního kotle do konce dubna nestihnou, budou muset předložit k žádosti závaznou objednávku od dodavatele vystavenou do 30. dubna 2022. „Z ní musí být zřejmé, že instalace kotle byla objednána před tímto datem," zmínila mluvčí kraje. Těmto žadatelům bude žádost schválena a dostanou dotaci až 95 % uznatelných nákladů, maximálně ve výši 100 tisíc korun. Pokud žadatel nestihne vyměnit plynový kondenzační kotel ve stanoveném termínu, pak MŽP nemůže garantovat vyplacení dotace na takto zrealizovanou výměnu. „Otázka podpory plynových kondenzačních kotlů po tomto datu zůstává otevřená, a záleží mj. na podobě schválení Operačního programu Životní prostředí 2021- 2027 ze strany Evropské komise," říká dále Svatošová. 

Podpora žadatelů na Vysočině 

Kraj Vysočina už na konci března odeslal žádost o podporu ve výši 119 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí. Jde o maximální možnou částku, která by měla pokrýt minimálně 666 žádostí podaných nízkopříjmovými domácnostmi. Podle Svatošové krajská výzva pro tuto skupinu žadatelů na Kotlíkové dotace v Kraji Vysočina pro nízkopříjmové domácnosti bude vyhlášena pravděpodobně v létě, s předpokládaným ukončením 31. srpna 2022. Mluvčí kraje ještě upozorňuje, že termíny se mohou měnit v závislosti na schvalovacím procesu ministerstva životního prostředí.

Podmínky nikdy nebyly tak výhodné, říká ministryně 

„Kotlíkové dotace jsou naší pomocí občanům ohroženým energetickou chudobou. Na kotlíky pro nízkopříjmové domácnosti máme připraveno přes 5 miliard korun z Operačního programu Životní prostředí a pokud bude zájem, tak můžeme využít i další finanční prostředky z Národního plánu obnovy. Domácnosti díky kotlíkovým dotacím dostanou poslední nanejvýš výhodnou možnost k výměně starého kotle s dotací ještě před jejich zákazem. Jsem ráda, že se spuštění kotlíkových dotací podařilo s Evropskou komisí dohodnout ještě před tím, než dojde z její strany ke schválení operačního programu. Naší snahou je poskytnout finanční prostředky na výměny kotlů nízkopříjmovým domácnostem v co nejkratší době. Podmínky ještě nebyly nikdy tak výhodné, dotace činí až 95 procent a kromě toho bude poskytována zálohově, takže domácnostem bude stačit mít naspořenou jen malou část vlastních prostředků,“ řekla novinářům ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. 

Žádosti o dotaci v poslední vlně kotlíkových dotací mohou všechny kraje podat do 30. června 2022. „První část alokace ve výši 1,5 miliard mezi ně bude rozdělena poměrným způsobem, jako tomu bylo v předchozích výzvách. V případě větší absorpční kapacity mohou kraje obdržet i více finančních prostředků. Bude-li zájem domácností větší, než je přidělený objem peněžních prostředků, mohou si požádat o navýšení alokace,“ vysvětlil náměstek pro evropské fondy MŽP Jan Kříž.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Ministerstvo životního prostředí, Kraj Vysočina

Štítky kotlíková, dotace, podpora, příspěvek, životní prostředí, podmínky, žádost, Kraj Vysočina, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Anna Hubáčková, Operační program Životní prostředí, Evropská komise, Jan Kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V žádostech o kotlíkovou dotaci proběhly dvě velké změny. Podmínky nikdy nebyly tak výhodné, říká ministryně Hubáčková | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.