Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tip na výlet: Balinské údolí pěšky i na kole. Po cestě potkáte třeba vydru nebo ledňáčka

Téměř před 40 lety vznikl přírodní park Balinské údolí. Jím vede naučné stezka, která začíná na okraji Velkého Meziříčí. Ta má celkem sedm zastavení, na nichž najdeme informační panely.

Naučná stezka Balinské údolí je dlouhá celkem 15,5 kilometrů a má sedm zastavení, která se ale nachází jen na 2,5 kilometru dlouhém úseku, který jde přímo Balinským údolím. Informační panely seznamují se samotným přírodním parkem, řekou a životem v ní, tváří krajiny i lesem, loukami a pastvinami. Stezka myslí i na děti, které si na některých z panelů mohou ověřit, co se po cestě naučily.

Stezka je okružní, začíná na okraji Velkého Meziříčí a vede proti proudu meandrující říčky Balinky do Balinského údolí, prochází okolními obcemi a vrací se zpět na začátek.

Přírodní park Balinské údolí vznikl 16. dubna 1984. Předmětem ochrany bylo zachování území pro jeho krajinné hodnoty a využití k zotavení občanů i jejich poučení. Nachází se jihozápadně od Velkého Meziříčí, a to mezi obcemi Velké Meziříčí, Oslavice, Baliny a Uhřínov. Rozkládá se na ploše 440 hektarů. 

Trasa není náročná, je tedy vhodná i pro rodiny s dětmi. Lze si ji projet i na kole, v zimě, když je sníh, případně i na běžkách. 

Údolí meandrující říčky Balinky je cenné hlavně z krajinářského hlediska. Vysoké břehy jsou pokryty bujnou vegetací, zejména vrbami, olšemi a topoly. Nejvýznamnějšími rostlinami jsou kociánek dvoudomý, vemeník dvoulistý, ostřice tlapkatá a jalovec obecný. Nejvýznamnějšími živočichy Balinského údolí jsou ledňáček říční, skorec vodní a vydra říční. Na krátkých strmých svazích vystupují místy skaliska a skupiny izolovaných balvanů.

Kde začít? 

Nástupní místo na stezku je u cesty mezi Velkým Meziříčím a Uhřínovem naproti odbočce k hotelu Amerika. 

Do Velkého Meziříčí jezdí vlak, a tak se sem snadno dostanou jak řidiči, tak ti, kteří nemají k dispozici auto. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto toulejse.cz, mapy.cz | Zdroj navylet.cz, vysocina.eu, toulejse.cz

Štítky tip, výlet, víkend, procházka, park, Balinské údolí, údolí, Velké Meziříčí, přírodní park, Balinka, Uhřínov, naučná stezka, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Balinské údolí pěšky i na kole. Po cestě potkáte třeba vydru nebo ledňáčka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.