Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česká úpravna vody slouží tisícům Pákistánců. Místní nemocnici ji věnovala firma z Prahy

Mimo pozornost českých médií, tisíce kilometrů od Prahy, dokončila před nedávnem česká společnost Wero Energy stavbu, která slouží tisícům obyvatel okolí nemocnice Ghurki Trust na předměstí Láhauru v Pákistánu. Díky české firmě, která se věnuje vodnímu hospodářství, mají místní od února pitnou vodu. Právě té je ve čtvrtmiliardové zemi nedostatek.

„Celá spolupráce se začala rýsovat před dvěma lety, kdy jsme dostali nabídku od českého parlamentu, abychom byli součástí byznysové delegace do Pákistánu. Na této návštěvě jsme měli celou řadu jednání a setkání. Právě při této cestě jsme místnímu guvernérovi slíbili, že dodáme nemocnici jedno naše zařízení zdarma. A tak se taky stalo,“ popisuje dobročinnou spolupráci generální ředitel Wero Energy Jaroslav Ďuriš.

Česká „stopa“ je v tomto případě v Pákistánu ještě výraznější díky společnosti Baťa Pákistán, která se na stavbě zařízení podílela s českou firmou. „Museli jsme najít v Pákistánu partnera, který dokáže naše zařízení kvalitně obsluhovat. Velmi rychle jsme se domluvili se společností Baťa Pákistán, která velmi ctí tradici zakladatele pana Bati. Vnímají Českou republiku jako domovinu samotného zakladatele, takže mají určitý respekt a úctu. To, co jsme nemohli udělat na místě my, zařídila za nás firma Baťa. Poděkování patří také našemu panu velvyslanci v Pákistánu, panu Tomáši Smetánkovi, který nám velmi pomáhal a slavnostně stříhal pásku,“ dodává Ďuriš.

Pitná voda jako vzácná komodita

Pitná voda se v Pákistánu vyskytuje v plastových lahvích, ale ne ve vodovodní síti. Úpravna vody má tedy pro místní velký význam. O tom svědčí také zájem místních médiích, která o dokončení stavby ve velkém informovala. Reportáž o českém projektu v jižní Asii odvysílalo pět místních televizí.

„Pákistán je v řadě oblastní špičkově rozvinutá zem, v řadě však naopak zaostává. Tak by se dalo mluvit také o přístupu k pitné vodě a vodnímu hospodářství. Neexistuje tam žádná legislativa na pitnou vodu. Samotný ministr zdravotnictví nám řekl, že stačí, aby byla voda čistá a nesmrděla. Což je děsivé. Proto je tento projekt pro místní nemocnici zásadní,“ doplňuje generální ředitel české firmy.

Prioritou zůstává český trh

Wero Energy v Česku dokončilo již desítky úpraven vody. Ty slouží nejen domácnostem, ale také firmám. „Dalo by se říci, že jsme našli díru na trhu. Využíváme povrchové vody, tedy dešťovky nebo vody v řece či rybníce. Takovou vodu dokážeme díky naším technologiím proměnit na pitnou a nabídnout jako alternativu ke klasickým dodavatelům. V tuzemsku máme unikátní byznysový model, kdy s vodou pracujeme jako s energií. Uplatňujeme řadu principů a postupů, které fungují právě v energetice,“ uzavírá Ďuriš.

Ohodnoť článek

Foto WERO Energy

Štítky Pákistán, Wero, voda, úpravna vody, nemocnice, Praha, pitná voda, Wero Energy a.s., Jaroslav Ďuriš, Láhaur, Baťa, Parlament České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká úpravna vody slouží tisícům Pákistánců. Místní nemocnici ji věnovala firma z Prahy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.