Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jihlavě pět let žil Beethovenův synovec Karl. Často chodil na plesy a divadlo třeba ke Třem knížatům

Karl van Beethoven. Jméno, které vám možná může evokovat světově proslulého hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena. Spojitost mezi těmito dvěma muži opravdu existuje. Karl van Beethoven byl totiž jediný synovec a zároveň dědic slavného skladatele. A jak se ukazuje, rodina Beethovena je úzce spjata s Jihlavou.

Jihlavský badatel Zdeněk Geist a ředitelka státního okresního archivu Renata Pisková zjistili o Karl van Beethovenovi, jediném synovci a zároveň dědicovi Ludwiga van Beethovena, hned několik zajímavostí. 

Chtěl spáchat sebevraždu

Karl von Beethoven přijel do Jihlavy a jako kadet zdejší vojenské posádky se zapsal do knihy členů renomovaného jihlavského hudebního spolku Musikverein. Jak se ukázalo, Karlův život nebyl úplně předpisový. Příliš se mu nedařilo během studií ve Vídni, potýkal se s finančními závazky, k tomu se ve 20 letech pokusil o sebevraždu zastřelením, což bylo důvodem toho, proč se Karl van Beethooven vlastně ocitl v Jihlavě. Narukoval totiž do jihlavské posádky. Všechny tyto neúspěchy a životní pády jeho strýce velmi trápily. A objevují se i názory, že právě tyto události, které souvisí s Karl van Beethovenem, Ludwigu van Beethovenovi zhoršily jeho zdravotní stav. Slavný hudební skladatel zemřel několik měsíců nato v roce 1827. 

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) byl německý hudební skladatel a klavírista, jehož dílo pokrývá přechod od hudebního klasicismu k romantismu.

Je jedním z nejobdivovanějších skladatelů v historii a jeho skladby patří k nejhranějším z repertoáru klasické hudby. 

V Jihlavě u posádky Karl van Beethoven strávil pět let. Jak zjistil Zdeněk Geist v jihlavských písemnostech a kronikách ve spolupráci s ředitelkou okresního archivu Renatou Piskovou, Karl se v Jihlavě seznámil se svou budoucí manželkou Karolínou Barbarou Naskeovou, což byla dcera jihlavského magistrátního rady. Naskeovi žili v domě na jihlavském Masarykově náměstí, kterému se dnes říká Sklípek. Ve městě měli dobré jméno, a to i přesto, že Karolínin otec měl potíže se zákonem. 

Tchán musel do vězení 

„Johann Maxmilián Naske byl komplikovaná osobnost. Na svém pracovišti měl řadu problémů. V archivu nacházíme řadu spisů, které se týkají jeho prohřešků. Za ně byl dokonce odsouzen a odpykával si trest," říká Renata Pisková.

Problémy se zákonem a poctivostí měl také syn Karla van Beethovena Ludwig Johann. „Měl velmi bouřlivý život. Poté, co měl kolizi s cizí hotovostí, tak odešel pryč z Vídně, konkrétně do Bavorska a působil v Mnichově a okolí. Tam si půjčoval a nevracel. A když na něho byl vydán zatykač, tak i s manželkou odplul do Ameriky," dodává k Ludwigu Johannovi Zdeněk Geist. Dodává, že v Americe si dokonce změnil jméno na Louis van Hoven. 

Žil z dědictví po strýcovi 

Podle dochovaných informací a fotografií se Karl van Beethoven v Jihlavě rychle zapojil do kulturního a společenského života. „Svědčí o tom účast na místním hudebním dění, návštěvy divadla nebo koupě knih," dodává Radovan Daněk, mluvčí města Jihlavy s tím, že peníze na všechny jeho aktivity čerpal z dědictví po svém slavném strýci. 

Kniha o Beethovenových 

Karl van Beethoven (1806 - 1858) byl jediným synovcem a zároveň univerzálním dědicem slavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena. Pět let žil v Jihlavě, kam narukoval k vojenské posádce. Oženil se s Karolínou Barbarou Naskeovou, která pocházela z dobré jihlavské rodiny. Měl pět dětí - Karoline Johannu,
Marii Annu, Gabriele, Hermine a Ludwiga Johanna. 

Pobyt Karla van Beethovena v Jihlavě je spjatý třeba i s hotele U Tří knížat, kde se účastnil bálů a divadelních představení. Ve vojenském areálu bývalých kasáren v Křížové ulici působil jako důstojník ve vojenské posádce. 

Všechna zjištění o rodině slavného skladatele se Zdeněk Geist chystá publikovat a možná i knižně zpracovat. Už nyní výsledky svého bádíní částečně zveřejňuje v zahraničních časopisech a také v německém vysílání Českého rozhlasu. 

Ohodnoť článek

Zdroj Ježkovy oči, wikipedia

Štítky Karl van Beethoven, Ludwig van Beethoven, historie, hudba, skladatel, Jihlava, hudební skladatel, divadlo, kníže, rodina, Zdeněk Geist, kniha, Vídeň, ples, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě pět let žil Beethovenův synovec Karl. Často chodil na plesy a divadlo třeba ke Třem knížatům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.