Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dražší energie, dražší potraviny. Jihlavské školy ceny obědů zatím drží, výjimkou je ZŠ Křížová

Začátek nového roku jde tradičně ruku v ruce se zdražováním. Rok 2022 není výjimkou. Zdražily se hlavně energie, ale třeba i potraviny. Jak se to promítlo v cenách za obědy v jídelnách jihlavských základních škol?

Určitě dobrou zprávou pro všechny rodiče je to, že jihlavské základní školy zatím obědy kvůli vyšším cenám potravin zdražovat nebudou. Ceny za jídlo zvednou o jednu korunu pouze v ZŠ Křížová, a to od 1. února 2022. „Děti do šesti let tam nově za oběd zaplatí 25 korun, děti od 7 do 10 let 27 korun a děti od 11 do 14 let 29 korun. Strávníci nad 15 let budou mít jídlo za 31 korun," vyčíslil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Město Jihlava zřizuje 11 základních škol, do kterých chodí víc než 5500 dětí.

Zároveň ale vedoucí jídelen nevylučují změnu ceny obědů po ročním vyúčtování, které školy dělají v březnu a dubnu. „Většina dodavatelů začala zdražovat potraviny až od ledna. Proto současné ceny obědů zvládají pokrýt ceny potravin. Pokud by ale bylo potřeba zdražit, většina škol by k tomu přistoupila zřejmě od září,“ uvedl vedoucí odboru školství Tomáš Koukal.

Ceny energií obědy nezdraží

Zároveň ale vedení škol upozorňuje, že zdražení jídla nebude tak markantní díky vysokému počtu uvařených obědů. Příkladem je právě Základní škola Křížová, která zdražila o jednu korunu za jídlo. „Případné zvýšení cen se navíc nedotkne dětí v sociální nouzi, které jsou v programu potravinové pomoci," dodává mluvčí Daněk. 

Zatímco zdražování potravin se v budoucnu do cen za obědy promítnout může, ceny energií ne. Ty jsou totiž ze zákona nákladem školy. Žák a zaměstnanec hradí pouze hodnotu potravin. „Jiné je to ale u vaření obědů pro cizí strávníky. V tomto případě totiž škola naopak nesmí žádné náklady na výrobu jídla hradit ze svého. Cena musí být stanovena tak, aby kupující pokryl veškeré náklady,“ vysvětlil Tomáš Koukal.

Ceny za stravu letos zatím neplánuje zvedat Mateřská škola Mozaika, která ke zdražování přistoupila už v loňském roce.

Ohodnoť článek

Foto ZŠ Heyrovského | Zdroj Ježkovy oči

Štítky energie, potraviny, zdražování, oběd, jídelna, cena, , Jihlava, jídlo, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dražší energie, dražší potraviny. Jihlavské školy ceny obědů zatím drží, výjimkou je ZŠ Křížová | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.