Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Šance na bydlení pro mladé nebo seniory. V Jihlavě vzniknou družstevní byty, se saunou, dílnami a školkou

Bytová situace v posledních měsících v naší zemi není moc příznivá, zejména kvůli vysokým cenám bytů a domů si mladé rodiny, ale třeba i senioři, často nemohou dovolit bydlet ve vlastním. Možným řešením situace je družstevní bydlení. Nové byty tohoto typu přibudou v Jihlavě. Konkrétně to bude v lokalitě Handlovy Dvory.

Aktuálně se v Jihlavě už staví nové byty, a to například nad Horním Kosovem v ulici Buková a Slovenská. A letos by k nim měly začít přibývat další byty. „Ve spolupráci s developmentem jsme připravili projekt, během nehož bude vystavěno asi 1200 bytů družstevní formy, kerá přinese úplně jiné možnosti dosažitelnosti, dostupnosti bydlení. A to jak pro mladé rodiny, tak pro seniory, ale samozřejmě i pro střední vrstvy," jmenuje náměstek primátorky Jihlavy zodpovědný mimo jiné i za činnost útvaru městského architekta Vít Zeman.

Podle jeho slov by měly mít byty i společné prostory - sauny, dílny, možná mateřské školy. „Projekt Handlovy Dvory teď intenzivně připravujeme," dodává Zeman. 

V Kraji Vysočina bylo podle Českého statistického úřadu od ledna do konce září 2021 dokončených 1 285 bytů, o čtvrtinu víc než ve stejné době před rokem. Nejvíc bytů, 349, předali do konce září stavbaři v okrese Jihlava. Z webu Českého statistického úřadu lze třeba vyčíst i to, že za 1. až 3. čtvrtletí bylo v našem kraji vydáno 4 259 stavebních povolení. 

V současné době je pro mnoho lidí problematické dosáhnout na hypotéku. Toto družstevní bydlení umožní pouze složení jistiny, bez ohledu na jakoukoliv finanční historii. „Což je důležité zejména pro mladé lidi, kteří takovou historii nemají," podotknul náměstek Zeman. 

Jde o pozemky nad Tescem  

Tento projekt město Jihlava realizuje na svých pozemcích. Získá tak několik desítek bytů do svého vlastnictví, které podpoří bytový fond. „Ten je důležitý pro určitě nastavení sociální politiky města," dodává Vít Zeman. 

Jde o pozemky nad nákupním centrem Tesco od sídliště Demlova směrem ke Kosovské ulici.

„Město má připravené studie ploch pro bydlení například v lokalitách Na Dolech, za OD Möbelix, u Penny marketu nebo ve zmíněných Handlových Dvorech, kde by mělo vzniknout asi 1200 nových bytů," doplnil k novým bytům Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Družstevní byty v lokalitě Handlovy Dvory by se měly začít stavět okolo roku 2023. Podle studie na webu města by v této lokalitě mohlo bydlet asi 2 800 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Max Vakhtbovych / pexels

Štítky bydlení, Handlovy Dvory, Jihlava, družstevní, rodina, senior, projekt, pozemek, Tesco, Český statistický úřad, Kosovo, Penny Market

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šance na bydlení pro mladé nebo seniory. V Jihlavě vzniknou družstevní byty, se saunou, dílnami a školkou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.