Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Český statistický úřad dnes slaví výročí. Jaká data nám poví o Vysočině?

Přesně před 53 lety, přesně tedy 8. ledna 1969, byl zřízen Český statistický úřad (ČSÚ), ústřední orgán státní správy České republiky. Jde o úřad, který zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Zajišťuje vzájemnou srovnatelnost statistických informací ve vnitrostátním i mezinárodním měřítku.

ČSÚ hospodaří jako rozpočtová organizace, ústředí úřadu sídlí v Praze, v jednotlivých krajích působí regionální pracoviště.

Uvedený úřad zajišťuje zpracování i zveřejňování údajů, sestavuje souhrnné statistické charakteristiky vývoje národního hospodářství, zpracovává analýzy, zpracovává projekce demografického vývoje, provádí konjunkturální průzkumy. Sleduje dodržování povinností v oblasti státní statistické služby, vytváří a spravuje statistické klasifikace, statistické číselníky a statistické registry a poskytuje z nich informace, poskytuje statistické informace do zahraničí, spolupracuje s mezinárodními organizacemi, podílí se na tvorbě statistiky Evropských společenství.

Výsledky voleb 

ČSÚ vykonává státní správu na úseku zpracování výsledků voleb do zastupitelstev územních samosprávných celků, Parlamentu České republiky a do Evropského parlamentu konaných na území České republiky a zpracování výsledků celostátního referenda v rozsahu stanoveném zvláštními právními předpisy. Výsledky voleb jsou vždy on-line zveřejňovány na webu.

Určitě známou informací o tomto úřadu je to, že jednou za 10 let provádí Sčítání lidu, domů a bytů, jehož výsledky jsou bohatým zdrojem informací o obyvatelstvu.  Poslední sčítání naše země začala v loňském roce. Poprvé jsme si mohli vybrat, zda chceme data poskytnout klasickou cestou, tedy postřednictvím tištěného formuláře, případně jsme si mohli vybrat on-line metodu. 

ČR versus zahraničí 

Český statistický úřad dále shromažďuje zahraniční statistické informace, zejména pro účely porovnání úrovně sociálního, ekonomického, demografického a ekologického vývoje státu se zahraničím.

ČSÚ získané informace i výsledky porovnání poskytuje státním orgánům i veřejnosti. Veškerá data a informace jsou zdarma dostupné na webu

Nezávislost úřadu

ČSÚ je nezávislý na vládě a politických stranách. Nestrannost úřadu je garantována tím, že ČSÚ se řídí relevantními zákony a dalšími právními předpisy. Zároveň ČSÚ uplatňuje odborná hlediska a používá vědecké metody práce. Při zjišťování i při zveřejňování statistických informací vždy postupuje tak, aby v žádném případě nebyla narušena objektivita informací.

Aktuální údaje za Vysočinu 

Z webu ČSÚ lze aktuálně vyčíst nejnovější údaje, a to třeba o počtu obyvatel ČR, těch je k dnešnímu dni 10 682 029, průměrná hrubá mzda je 37 499 korun, míra inflace je na 3,5 %. Kraj Vysočina má k dnešnímu dni 508 151 obyvatel, průměrná hrubá mzda je oproti celostátnímu průměru nižší - 34 322 korun, podíl nezaměstnaných v kraji je 2,6 %. Z webu ČSÚ lze třeba vyčíst i to, že za 1. až 3. čtvrtletí bylo v našem kraji vydáno 4 259 stavebních povolení. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tumisu / pixabay | Zdroj wikipedia.org, ČSÚ

Štítky ČSÚ, úřad, statistika, data, výročí, Český statistický úřad, Česko, Kraj Vysočina, výsledky voleb, Praha, Evropský parlament, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český statistický úřad dnes slaví výročí. Jaká data nám poví o Vysočině? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.