Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Majetkový úřad má za sebou úspěšný rok, nabízel nemovitosti i třeba zvířata

Úspěšný rok zaznamenal letos navzdory epidemii covidu-19 Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Jen z prodeje nepotřebných státních nemovitostí za prvních deset měsíců roku získal 1,12 miliardy korun. V porovnání s loňskem šlo o zhruba 360 milionů korun víc. Kromě prodeje nemovitostí již tradičně nabízel také dražby nejrůznějších věcí a kuriozit a hledal nové majitele pro zvířata, která státu připadla z pozůstalosti nebo trestné činnosti. Novinářům to řekla Adéla Janů z oddělení komunikace ÚZSVM. Úřad spadá pod ministerstvo financí a zajišťuje mimo jiné pronájem nebo prodej vybraného majetku státu.

"Navzdory mimořádně náročné době způsobené koronavirovou pandemií je letošní rok pro ÚZSVM z hlediska příjmů velmi úspěšný. Již nyní je jisté, že dosáhneme minimálně třetích nejvyšších příjmů v historii úřadu," uvedla Janů. Ukázalo se podle ní, že pro veřejnost je atraktivní prodej majetku on-line na webu www.nabidkamajetku.cz. "Věříme, že vzhledem k současné epidemické situaci zájemci ocenili, že jej mohli nakupovat z pohodlí svého domova," řekla.

Nejdražší prodanou nemovitostí se podle ní letos stal lázeňský dům Mercur v Mariánských Lázních, který se nachází v těsné blízkosti zdejší kolonády s léčivými prameny a Zpívající fontány. Dům se prodal ve veřejné dražbě po 27 příhozech, minimální cena 59,9 milionu korun se nakonec vyšplhala na 76 milionů korun. O koupi usilovali tři zájemci, vítězem se stala společnost Lázně Poděbrady.

Úřad letos vyhlásil také prodej nemovitosti se zatím nevyšší nabízenou cenou, a to 1,05 miliardy korun. Jde o Palác Broadway v centru Prahy. První kolo elektronické aukce ovšem vítěze nepřineslo. Na nového majitele dosud čeká rovněž areál Hanáckých kasáren v Olomouci. "V tomto případě se jednalo o doposud největší prodej nemovitosti našeho úřadu na území Moravy. Aktuálně je na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz vyhlášeno třetí kolo elektronické aukce," sdělila Janů.

Velký zájem byl podle ní jinak i o automobilové a motocyklové veterány, vybavení interiéru, šperky, obrazy a další sběratelské předměty. Napínavý boj svedli třeba zájemci o motocykl Jawa ČZ 250 z roku 1962. "V aukci padlo celkem 60 příhozů, díky kterým se minimální cena 6000 korun vyšplhala na 102 tisíc korun," popsala Janů. Pozornost vzbudila i aukce rybníku na Teplicku, při které účastníci učinili celkem 188 příhozů, čímž původní cenu ztrojnásobili na 1,7 milionu korun, dodala.

Úřad podle ní letos do své správy převzal 273 zvířat, z toho 228 psů. "Dále se jednalo o 32 králíků, pět koček, čtyři koně, tři ovce a jednoho kozla," vyjmenovala. Ve spolupráci s útulky a díky sdílení příspěvků na sociálních sítích se podařilo najít nového majitele pro celkem 194 zvířat. V současnosti hledá úřad nový domov pro asi 60 dalších. Jde hlavně o psi z nelegální množírny na Břeclavsku, uzavřela Janů.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, hospodářství, ÚZSVM, 2021, nemovitost, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, dražba, Lázně Poděbrady, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Majetkový úřad má za sebou úspěšný rok, nabízel nemovitosti i třeba zvířata | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.