Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tip na výlet: Vydejte se Stezkou k pramenům Počátek. Trasa nabídne odpočinek i kvalitní pitnou vodu

Krajina na Vysočině se zahalila do bílého. To přímo vybízí k nějakému víkendovému výletu. Tentokrát budeme zvát na Pelhřimovsko, konkrétně k Počátkám, kde si můžeme projít téměř dvanáctikilometrovou stezku.

Nese název K pramenům Počátek a nachází se u Počátek mezi Jihlavou a Jindřichovým Hradcem, tedy na hranici Čech a Moravy.  

Městečko Počátky na rozhraní Čech a Moravy v kraji Vysočina je místem klidu a pohody. Místní prameny s výbornou a především velmi kvalitní vodou se využívají jako zdroj pitné vody městského vodovodu v Počátkách. Na základě chemických a bakteriologických rozborů byl pramen sv. Kateřiny nazván „ideálem vody", jelikož blahodárně působí na kůži, reflektonické činnosti nervů, posiluje výkony plic, srdce či zažívacího ústrojí a žláz. Léčebné účinky vody rovněž působí na látkovou přeměnu.

Na její trase našlo domov celkem pět zastavení s informačními tabulemi, které se nachází u míst, jako jsou pramen svaté Kateřiny s takzvaným „ideálem vody", pramen řeky Jihlavy, barokní kostel svaté Kateřiny nebo altány sv. Vojtěcha a sv. Markéty s prameny.

Naučná stezka začíná v Počátkách u sokolovny, dále pokračuje po opravené komunikaci k hájovně, dále lesem po cyklostezce, která nás dovede pod malebný vrch Lísek (780 m), kde v klínu svěžích lesů leží poetická Svatá Kateřina dnes s wellness Resortem Svatá Kateřina. Dále stezka směřuje k pramenu řeky Jihlavy nedaleko obce Jihlávka. Další zastavení je u již zmíněných pramenů sv. Markéty a sv. Vojtěcha. 

Přímo u startu stojí také autobusové nádraží, a tak se sem snadno dostanou i ti, kteří nemají k dispozici vlastní auto. 

Pokud si vybereme tento výlet, pak nás čekají cesty roubené alejemi stromů, čistý a svěží vzduch, kapličky a mnoho rybníčků. Míst k odpočinku je celá spousta, putování je možné zakončit příjemnou relaxací v resortu Svatá Kateřina. ,
 

Ohodnoť článek

Foto Kudy z nudy, navylet.cz, Vysočina.eu

Štítky tip, výlet, Počátky, prameny, řeka, stezka, Kraj Vysočina, Jihlava, okres Pelhřimov, Česko, Morava, Jindřichův Hradec, Svatá Kateřina (Mistr Theodorik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Vydejte se Stezkou k pramenům Počátek. Trasa nabídne odpočinek i kvalitní pitnou vodu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.