Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Veselé Vánoce. Tak zněl text vůbec první SMS, byla poslána přesně před 29 lety

Dnes si připomínáme 29. výročí odeslání první krátké textové zprávy SMS. Vůbec první „esemesku“ má na svědomí Neil Papworth, který 3. prosince 1992 poslal kolegovi Richardu Jarvisovi „textovku“ Veselé Vánoce.

Od té chvíle se začala psát historie textové komunikace na mobilních telefonech, kterou nikdo nemohl předpovědět. SMS neodzvonilo ani s příchodem internetu v mobilu, i když se počet odeslaných SMS v uplynulých letech s příchodem nejrůznějších aplikací snížil.

Historie „textovek“

Za úplně první SMS bývá považován text ve znění „Veselé Vánoce, tu přesně před 29 lety zprostředkoval britský mobilní operátor Vodafone. Zprávu odeslal z počítače dvaadvacetiletý počítačový inženýr Neil Papworth z IT společnosti Sema Group. Příjemcem byl tehdejší technický ředitel Vodafonu Richard Jarvis, který si vzkaz přečetl na telefonu Orbitel 901.

V USA, a někdy vlastně i celkově je za vůbec prvního odesílatele SMS považovaný Brennan Hayden. Jeho zpráva ze 7. června 1993 obsahovala jediné slovo: Burp. Toto zvukomalebné citoslovce označuje v angličtině říhnutí.

Služba SMS tedy byla v mobilních sítích GSM spuštěna v roce 1993. V roce 2005 už bylo na celém světě za jediný rok odesláno více než bilion textových zpráv.

Jakousi multimediální paralelou k SMS jsou MMS. Pomocí MMS je možné posílat kromě textu i obrázky, audio a videoklipy, podobně jako e-mailem. MMS zprávy jsou přenášeny jako datový tok prostřednictvím datové technologie GPRS v GSM a pokročilejších, jakým jsou např. CDMA u UMTS nebo EDGE.

MMS zprávu lze v praxi posílat z telefonu na telefon, případně z telefonu do e-mailové schránky.

SMS hlavně na Vánoce a Nový rok

Lidé v ČR jsou v užívání SMS velmi zběhlí. Klasickým rekordním obdobím bývají Vánoce a Nový rok, i když toto platilo spíše dříve. Nyní dává řada lidí namísto klasických SMS přednost komunikace a posílání přání přes jiné komunikační platformy – třeba Messenger nebo WhatsApp.

Ohodnoť článek

Foto Sasha Kim / pexels | Zdroj novinky.cz, mobilenet.cz, wikipedia

Štítky SMS, zpráva, textová, mobil, telefon, komunikace, výročí, Vánoce, Neil Papworth, Richard Jarvis, Vodafone, GSM, USA, WhatsApp, General Packet Radio Service, Facebook Messenger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veselé Vánoce. Tak zněl text vůbec první SMS, byla poslána přesně před 29 lety | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.