Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Studenti jihlavského gymnázia spouštějí Univerzitu třetího věku. Zván je úplně každý, lákají

Studenti jihlavského gymnázia obnovují tradici Univerzity třetího věku. Počínaje středou 10. listopadu bude na vždy dvoutýdenní bázi pro širokou veřejnost připraveno jedno zajímavé téma nejen k poslechu, ale i k následné interakci a diskuzi. Vše bude probíhat v uvolněné atmosféře s cílem něco nového a zajímavého se dozvědět a zpříjemnit si tak všední den.     

Obnovení ukončených projektů se ne vždy podaří, ale studenti Gymnázia Jihlava věří v opak. Jsou připraveni dát staronové Univerzitě třetího věku, která na jihlavském gymnáziu ukončila svoji činnost před několika lety, hodně energie. „Tenkrát Univerzita sklidila veliký úspěch a byl o ni zájem, proto předpokládáme, že nyní bude mít úspěch stejný, možná větší,“ říká jeden z hlavních organizátorů Marek Man.

Univerzitu třetího věku ale čekají mírné úpravy. Místo toho, aby byl vedoucím těchto hodin učitel, budou vyučujícími sami studenti gymnázia. Každé téma bude mít na starosti jeden student, který připraví prezentaci a program na daný den. Spolupracovat na přípravě může s učiteli, kteří se výuky taktéž zúčastní.

Studenti si tak po prvotním ostychu vyzkouší, že není tak jednoduché postavit se před třídu s jasným přednesem a srozumitelnou přípravou tak, aby byla pro posluchače dostatečně interaktivní a zábavná. „Věříme, že se tím i my mnoho naučíme a dokážeme, že komunikace napříč generacemi je možná. Nervózní spíš budeme prvních deset minut před a během konání první přednášky, ale pak poznáme, že to bude zábava, jak pro nás, tak pro účastníky.“

Prvním tématem, na které chtějí vyučující své studenty nalákat, bude cestování po Evropě různými způsoby. Přednáška se bude zabývat tipy na výlety, způsoby cestování, destinacemi a tradiční kuchyní jednotlivých zemí včetně ČR. Na dalších přednáškách kromě výkladu se dozvíte o Horáckých tradicích, zazní housle nebo trubka a z hodiny výtvarných technik bude možné si výsledný produkt odnést. Zaujmout může i téma kouzelných bylin. „Další zajímavá témata se už rýsují, aby si každý přišel na své,“ slibují organizátoři.

Projekt Univerzity třetího věku bude probíhat po celý školní rok v učebnách Gymnázia Jihlava, začínat se bude vždy od 16 hodin každou druhou středu v měsíci. První termín je stanoven na 10. listopadu tohoto roku. „Středu jsme zvolili, aby nevznikala dilemata, jestli v pátek jet na chalupu nebo jít na Univerzitu třetího věku,“ vysvětluje Marek Man se smíchem.

„Chceme, aby se z toho stal opět zaběhnutý projekt, který se bude opakovat každý školní rok, ovšem s jinými tématy. Na jakoukoli přednášku může přijít opravdu kdokoli, i kdyby chtěl zajít jen na jednu hodinu. Zvaný je opravdu každý,“ láká Marek Man.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archív Jana Kodeta

Štítky Gymnázium Jihlava, Univerzita třetího věku, vzdělání, projekt, přednáška, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti jihlavského gymnázia spouštějí Univerzitu třetího věku. Zván je úplně každý, lákají | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.