Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Letošní letecký den láká na Baťovu Electru, na špičku v akrobacii nebo dobový tábor RAF

Již po sedmadvacáté se bude o tomto víkendu konat na letišti v Jihlavě - Henčově Horácký letecký den. Mezi letošní taháky patří originální dvoumotorák Lockheed 10A Electra, se kterým létal po světě za obchodem J. A. Baťa. Mimo jiné se na obloze představí česká přední letecká akrobatická špička.

V letecké akrobacii má Česká republika určitě co nabízet. Na letošním ročníku se v Henčově představí pilot světové série Red Bull Air Race se svým speciálem EXTRA 330 SR Petr Kopfstein. Jeho dech beroucí vystoupení, kdy v některých figurách jako by popíral zákony aerodynamiky, patří k tomu nejlepšímu, co lze na akrobatickém poli vidět. Sekundovat mu bude další neméně známý reprezentant ČR v letecké akrobacii v nejnáročnější kategorii Unlimited Marek Hyka se speciálem XtremeAir XA-42.

Diváci se mohou těšit také na ukázku celé řady současných i historických letadel a vrtulníků, jako každý rok i letos se budou na svých padácích vznášet odvážní parašutisté.

Do časů zlaté éry letectví návštěvníky Horáckého leteckého dne sveze originální dopravní Lockheed 10A Electra, se kterým obchodník Baťa cestoval po světě. Zajímavostí u tohoto letounu je to, že se do Česka minulý rok vrátil po dlouhých 76 letech z USA, a to zcela po vlastní ose. Během 9 dnů a 40 letových hodin absolvovala dopravní Electra přelet přes USA, Kanadu, Grónsko, Island, Anglii, Holandsko a Německo.

Malování na obličej a tvořivé dílny pro děti

Na letišti v Henčově se i letos předvede spolek letecké historie Czech Spitfire Club s dobovým táborem RAF a maketou Spitfiru Mk.IX.

Organizátoři leteckého dne samozřejmě myslí i na nejmenší návštěvníky, pro ně jsou nachystány tvořivé dílny, foto koutek, malování na obličej a řada dalších atrakcí. Vše doplní bohaté občerstvení i autosalon. V neděli vystoupí od 12:30 kapela Maxíci.

Pořadatelé nabádají návštěvníky, kteří přijedou autem, aby  si dali dostatečnou časovou rezervu, aby na letecký den přijeli ideálně před začátkem hlavního programu. Vyhnou se tak dlouhým kolonám.

27. Horácký letecký den se bude konat tuto sobotu a neděli, hlavní program začíná po oba dny ve 14 hodin, letiště však bude otevřeno už od 9 hodin. Dospělí za vstupenku zaplatí 200 korun, děti od 6 do 15 let 50 korun.

Historie leteckých dnů na letišti v Henčově

V roce 1990 přišli po Sametové revoluci a po všeobecném uvolnění v oblasti pořádání veřejných vystoupení členové jihlavského aeroklubu s myšlenkou pravidelně organizovat letecká vystoupení, kterými by se navázalo  na poválečnou tradici ze 40. a 50. let minulého století, která byla tehdejším režimem na dlouhá léta přerušena. Od tohoto roku se v Henčově konal letecký den každý rok. Výjimkou byl rok 2001, kdy v důsledku teroristických útoků v Americe 11. září byl vyhlášen zákaz létání.

Foto www.aeroklub-jihlava.cz

Štítky Royal Air Force, letiště, Henčov, Česko, Jihlava, USA, Petr Kopfstein, Slovensko, Marek Hyka, Red Bull

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní letecký den láká na Baťovu Electru, na špičku v akrobacii nebo dobový tábor RAF | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.