Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve čtvrtek pozor na silný vítr, vzkazují meteorologové. Výstraha platí i pro Vysočinu

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal výstrahu před silným větrem, a to na čtvrtek 21. října. Vítr s nárazy by mohl foukat rychlostí i přes 70 kilometrů v hodině. Výstraha se týká také Vysočiny.

Vítr na horách bude ještě silnější, dosáhne rychlosti kolem 110 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice. Ve Zlínském kraji, v jižní polovině Olomouckého kraje a na východě Jihomoravského kraje by takto silný vítr být neměl, vyplynulo z informací, které  poskytl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Podle něj bude ve čtvrtek přecházet přes střední Evropu k východu studená fronta. V souvislosti s tím bude ve čtvrtek ráno a dopoledne v Čechách, na Českomoravské vrchovině a k ní přilehlých částech Jihomoravského kraje od západu zesilovat vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti 70 až 85 kilometrů v hodině, na horách kolem 110 kilometrů v hodině. Odpoledne se očekává čerstvý až silný jihozápadní vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině i na severní Moravě a ve Slezsku.

„Vítr by měl slábnout ve večerních hodinách," uvedli meteorologové. 

Jejich upozornění před silným větrem platí pro Čechy a jižní část Moravy od čtvrtečních 8:00 do 21:00. Pro Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje od 11:00 do 21:00.

Co (ne) dělat při silném větru?

- Nezdržujte se v blízkosti větších stromů.
- Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy).
- Dávejte pozor na možnost pádu elektrického vedení.
- Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte (větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici).
- Nechoďte do lesa.
- Připravte si baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu.
- Odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.).
- Pokud je váš život, zdraví popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky vítr, počasí, výstraha, meteorologové, čtvrtek, Vysočina, vichřice, Kraj Vysočina, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, střední Evropa, Zlínský kraj, Českomoravská vrchovina, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve čtvrtek pozor na silný vítr, vzkazují meteorologové. Výstraha platí i pro Vysočinu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.