Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mladí lidé z dětských domovů zažili společný víkend v Telči. Nebáli jsme se sdílet svoje příběhy, říká účastník

Jak se čím dál víc ukazuje, mladí lidé z dětských domovů mají vstup do dospělosti náročný. Potýkají se situacemi, které běžní dospívající řešit nemusí. Právě proto pro ně připravili pracovníci odboru sociálních věcí Kraje Vysočina společný víkend v Telči se zajímavým programem. Postupně se dvou říjnových víkendů zúčastnilo přes dvacet dětí z dětských domovů z Vysočiny, které doplnilo několik mladých lidí žijících v pěstounské péči.

Tito mladí lidé měli možnost vyzkoušet si svoji fyzickou zdatnost a odvahu při sportovních aktivitách. Zábavnou formou získali nové informace, například na minikurzu první pomoci, na interaktivní besedě o kyberšikaně nebo se učili, jak efektivně komunikovat a jak se co nejlépe orientovat na pracovním trhu. „Víkendové pobyty mají podpořit samostatnost mladých lidí před odchodem z dětského domova a z pěstounských rodin. Věříme, že můžeme prostřednictvím prožitků a sdílení zkušeností posílit jejich sebevědomí a také na ně navázat další podpůrné osoby, které jim pomohou při vstupu do civilního života. Přestože se v dětských domovech i v náhradních rodinách na vstup do dospělosti v přípravách zaměřují, vnímáme tyto aktivity jako důležité. Ve výsledku jde o formu prevence bezdomovectví, kriminality a podobně,“ přiblížila vedoucí odboru sociálních věcí Kraje Vysočina Věra Švarcová.

Při závěrečné besedě před odjezdem zpět do domovů se účastníci i lektoři shodli, že chtějí v těchto aktivitách pokračovat. „Program se mi moc líbil, na figuríně jsem si mohl vyzkoušet první pomoc a nanečisto pracovní pohovor. Sešli jsme se dobrá parta z různých domovů, nebáli jsme se sdílet svoje příběhy. Na konci jsme si vyměnili kontakty, abychom zůstali ve spojení. Díky pobytu jsem poznal nové lidi – lektory, na které se mohu kdykoli obrátit. Jediné, co hodnotím negativně, je, že pobyt netrval déle,“ prozradil své dojmy jeden z účastníků.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina

Štítky dětský domov, pěstounská péče, rodina, víkend, Kraj Vysočina, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí lidé z dětských domovů zažili společný víkend v Telči. Nebáli jsme se sdílet svoje příběhy, říká účastník | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.