Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oblastní charita Jihlava od zítřka zahajuje nový projekt s tématem inkluze

Od 1. září se v Jihlavě začne realizovat unikátní tříletý projekt s názvem Společně a úspěšně v Jihlavě. Jeho cílem je zvýšit inkluzivnost vzdělávání a podporu dětí a žáků ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí ve vzdělávacím procesu.

Projekt je financován z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání OP VVV, který je v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT).

Realizátorem projektu je Diecézní charita Brno – Oblastní charita Jihlava a jeho partnery jsou Mateřská škola Mozaika Jihlava, která má celkem 17 pracovišť v Jihlavě, dále Statutární město Jihlava a Střední škola stavební Jihlava.

Cílem je zvýšená inkluzivnost vzdělávání dětí

Charita si zde klade za cíl komplexně řešit problematiku stávajícího malého zapojení předškolních dětí z kulturně odlišného prostředí do vzdělávání. Projekt se také bude zabývat problémem školní neúspěšnosti žáků ze socioekonomicky znevýhodněného prostředí na základních školách a malým počtem těchto žáků vzdělávajících se na středních školách.

V rámci projektu se propojí jednotlivé spolupracující instituce, které působí v městě Jihlava, jako jsou nestátní neziskového organizace, mateřské školy, základní školy a střední školy. Jejich zaměstnanci budou proškoleni v problematice inkluzivního vzdělávání.

Výsledkem by měla být zvýšená inkluzivnost vzdělávání dětí a vzájemné sdílení zkušeností, včetně přenesení výstupů projektu do dalších organizací.

Dvě témata projektu – předškolní vzdělávání a prevence školní neúspěšnosti

Projekt je rozdělen do dvou základních témat.

Prvním tématem je předškolní vzdělávání. Cílem je podpořit nástup dětí ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí do mateřských škol, ale také podpořit děti i rodiče v rámci adaptačního období po nástupu do mateřské školy.

Během tříletého období projektu ke stávajícímu neformálnímu předškolnímu klubu Klubíčko vznikne druhý klub s názvem Klíček. Oba kluby mají připravit děti na začlenění do mateřských škol hlavního vzdělávacího proudu včetně aktivního zapojení jejich rodičů do procesu. Děti v mateřské škole budou podpořeny formou školního asistenta, který pomůže dětem i rodičům s adaptací ve školce.

Druhé téma se má zabývat prevencí školní neúspěšnosti. Zde bude hlavním úkolem podpořit žáky ze socioekonomicky znevýhodněného a kulturně odlišného prostředí v dosahování školního úspěchu a zabránit předčasnému odchodu těchto žáků ze vzdělávacího systému.

Obsahem projektu budou programy zaměřené na usnadňování přechodu dětí a žáků mezi stupni vzdělávání. Budou tedy podpořena školní poradenská pracoviště, žáci budou moci využívat podpory školních asistentů nebo i možnost odpoledního doučování v rodinách apod.

Půjde o spolupráci různých subjektů

Za Oblastní charitu Jihlava bude aktivity v rámci tohoto tématu realizovat služba Terénní programy SOVY. Ta již tři roky působí na poli prevence sociálního vyloučení. S cílovou skupinou pracuje na různých úrovních tak, aby využila její potenciál k opětovnému začlenění do společnosti.

Velmi důležitým prvkem projektu je důraz na rozvoj spolupráce pedagogů, sociálních a zdravotních služeb a rodiny ve vzdělávání. Pracovníci ve vzdělávání budou podpořeni školením v této problematice vytvořeném na míru podle jejich potřeb.

Tisková zpráva | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky projekt, Jihlava, charita, mateřská škola, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblastní charita Jihlava od zítřka zahajuje nový projekt s tématem inkluze | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.