Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Co dělají jihlavští streetworkeři? Mladí lidé se venku cítí bezpečněji, říká terénní pracovnice

Jihlavské Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Vrakbar Jihlava (NZDM) kromě ambulantní formy pomoci nabízí také pomoc v terénu. Co se pod ní skrývá? Co vlastně obnáší tato „práce na ulici“?

Na začátku je třeba upřesnit, že se jedná o sociální práci na ulici. Terénní pracovníci se snaží pracovat s mladými lidmi od 14 do 26 let, kteří se pohybují v Jihlavě a nachází se v nějaké nepříjemné životní situaci. „Ať už v oblasti školy, rodiny, vrstevníků nebo třeba návykových látek,“ jmenuje Nela Starobová, pracovnice NZDM.

Pracovníci se snaží s těmito lidmi pracovat i v jejich přirozeném prostředí a tím ještě více snižovat práh služby. „To znamená, že mladí lidé nemají bariéru v tom, že musí nějak přijít. Často jsou mladí lidé i otevřenější a cítí se bezpečněji, když s nimi pracujeme venku a nejsme za „zavřenými“ dveřmi,“ přidává Starobová vysvětlení.

Pracovníci Vrakbaru chodí jsou v terénu k vidění ve školním roce dvakrát týdně, a to v pondělí od 13:00 do 16:30 a ve středu od 14:00 do 18:00.

Metodu streetwork tvoří aktivní vyhledávací a kontaktní činnost zaměřená na jednotlivce i sociální skupiny. „Jedná se tedy o vyhledávací, doprovodnou a mobilní sociální práci s nízkoprahovou nabídkou podpory a pomoci. Vyhledávací funkce spočívá v tom, že pracovník aktivně vyhledává své klienty za účelem navázání kontaktu. Doprovodná činnost znamená poskytování pomoci a podpory v řešení nepříznivých životních situací, pomoc při zvládání každodenních problémů. Doprovodná činnost znamená i fyzické doprovázení klienta do různých institucí jako je např. policie, soud, kurátoři pro mládež, úřady práce, domy na půl cesty a podobně,“ jmenuje Nela Starobová.

Mobilní funkce terénní sociální práce vychází z potřeb samotné cílové skupiny a znamená, že lokalita práce s cílovou skupinou se pohybuje a mění právě podle potřeb skupiny nebo jiných faktorů – třeba podle ročního období či záborem jejich hřiště. Podle Starobové to v praxi vypadá tak, že pracovník navštěvuje místa, kde se nachází skupina klientů, se kterou právě pracuje.

„Kancelář" na ulici nebo na nádraží

Práci v terénu provádí sociální pracovníci, takzvaní streetworkeři, jejichž „kanceláří“ jsou ulice, parky, kluby, herny, nádraží a tak dále. „Jejich úkolem je vyhledávat a kontaktovat skupiny a jednotlivce, kteří jsou v nepříznivé životní situaci. Cílem streetworku je pracovat s lidmi v jejich prostředí, preventivně na ně působit (upozorňovat na nevhodné chování, rizikový styl života), pracovat s nimi na jejich potížích (např. doprovod to instituce, hledat práci, potíže ve škole, se školou atd.),“ dodává Starobová.

V prvním pololetí letošního roku proběhlo v terénní formě služby 293 kontaktů s klienty, u kterým streetworkeři provedli 952 intervencí. „Považujeme za důležité zmínit i to, že terénní práce v roce 2021 byla a je silně ovlivněna protiepidemickými opatřeními,“ upozorňuje Nela Starobová.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto lechenie-narkomanii / pixabay

Štítky streetwork, terén, pomoc, Vrakbar Jihlava, zařízení, Jihlava, sociální, sociální práce, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co dělají jihlavští streetworkeři? Mladí lidé se venku cítí bezpečněji, říká terénní pracovnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.