Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Šikana, říká matka dívky pokutované v jihlavském trolejbusu. Revizoři jsou poučeni, aby s dětmi jednali citlivě, vzkazuje vedení DPMJ

Na redakci Jihlavské Drbny se obrátila rozhořčená maminka, jejíž dvanáctiletá dcera cestovala ve středu 30. června v Jihlavě trolejbusem, a kvůli jízdence, kterou si nestačila označit ihned po nástupu do vozu, byla pokutována revizorkami. Maminka hovoří o tom, že tato situace v jejich případě nenastala poprvé, dokonce se nebojí říct i to, že děti jsou jihlavskými revizory šikanovány. O vyjádření k celé situaci jsme požádali také ředitele jihlavského dopravního podniku (DPMJ) Radima Rovnera.

„Právě mi volala dcera, která nastoupila na Březinkach do trolejbusu, při tom telefonovala s babičkou a chlubila se vysvědčením. Hned jak nastoupila, tak začala hledat kartičku, že si pípne. Obestoupily ji dvě revizorky, ze už je pozdě a daly jí pokutu. Řekla bych šikana,“ popisuje situaci nespokojená maminka s tím, že hned zavolala na jihlavský dopravní podnik, kde jí bylo sděleno, že každý cestující městskou hromadnou dopravou má mít kartičku hned v ruce při nástupu. „Už ale nedokázali odpovědět na to, co dělat, když ty ruce má plné a potřebuje si věci odložit, aby ji vytáhla a zrovna jede trolejbus,“ dodává maminka.

Jak redakce Drbny zjistila od ředitele DPMJ Rovnera, reklamací na postup přepravní kontroly, jako je tato, řeší dopravní podnik řádově dvacet za kalendářní rok, letos jich vzhledem k pandemii bylo výrazně méně.

Rovner: Postup revizorů je vždy stejný 

„Není v silách pracovnic přepravní kontroly zjišťovat motivy toho, proč nemá cestující označený cestovní doklad. Rozhodně se nejedná o nějakou formu šikany, jak uvádí maminka,“ sdělil redakci ředitel DPMJ Radim Rovner. Podle přepravního řádu DPMJ je platným jízdním dokladem buď papírová jízdenka „nepřestupní“, pokud byla označena v označovacím zařízení ve vozidle bezodkladně při nástupu do vozidla. Další možností je Jihlavská karta, cestující je i v tomto případě povinen bezprostředně při nástupu uhradit jednotlivé jízdné přiložením karty k označovacímu zařízení.

„Pokud po rozjezdu vozidla ze zastávky cestující nejeví snahu si jízdní doklad označit ve validátoru, pak je postup pracovnic přepravní kontroly vždy stejný,“ popisuje Rovner a doplňuje, že revizoři jsou poučeni, aby s dětmi jednali citlivě.

Maminka pokutované dívky dodala, že s manželem na jihlavský dopravní podnik podají stížnost.

Pokuty za 2,5 milionu korun 

DPMJ má v současné době 6 revizorů. „Od začátku roku bylo uděleno 1863 přirážek k jízdnému ve výši 2,5 milionu korun, větší část cestujících zaplatí přirážku dodatečně, nově je možné uhradit přirážku i na našem kontaktním centru na Masarykově náměstí,“ doplnil závěrem ředitel Rovner.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky trolejbus, MHD, DPMJ, pokuta, jízdenka, stížnost, Jihlava, dopravní společnost, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Supek

Navíc zazněla zmínka, že by to také chtělo názor protistrany tedy revizorky. Takže než začnete perzekuovat MHD, zajistěte fakta všech zúčastněných stran a svědků události, a pak teprve vyšetřovat, jak to skutečně bylo. Škoda že MHD nemá kamerový záznam, pak bylo jasné, jak to bylo, než dělat z MHD tyrany a z černých pasažérů oběti nelidského systému povinnosti platit jízdné.

Neděle, 4. července 2021, 06:25Odpovědět

Petr Supek

Do MHD se má vstupovat už s připravenou jízdenkou a nelovit ji až po nástupu. Bůh jak to bylo. Škoda že MHD nemá kamerový záznam. Pak by se vidělo, jak to skutečně bylo.

Neděle, 4. července 2021, 06:06Odpovědět

Hana Švehláková

No napíšu vlastní zkušenost v Pražském metru , i když je to už pár let . Dcera bya dělat přijímačky na UMPRUM a jely jsme metrem na Můstek - měly jsme třídenní jízdenku řádně označenou a ještě víc než den platnou. Já jsem schody vyjela o něco dřív než ona a čekala jsem ji nahoře . Vtom jsem si všimla dvou mužů , kteří se mi nějak nezdáli a vyloženě tipovali lidi, tak jsem čekala co bude a hned jak viděli dceru , že jede sama nahoru , tak k ní zamířili a prej revize jízdenek a že nemá platnou jízdenku a ona se jim snažila říct , že je platná -oni že ne a vtom jsem se do toho vložila já a ptala jsem se o co jde -a oni okamžitě že si jenom dělali srandu . No zkrátka myslím , že kdybych tam nebyla tak by to skončilo hůř . Jenom už roky lituju , že jsem si neztěžovala na jejich blbou srandu .

Sobota, 3. července 2021, 21:23Odpovědět

Petr Difko

Revizoři je banda lidí co jsou u nás v Praze vyloženě zaměřeny na cizince a mládež. Kdyby byla MHD zdarma tak ubude aut.

Sobota, 3. července 2021, 19:32Odpovědět

Aleš Kabela

No ono to bylo asi trochu jinak, než tvrdí maminka. Jestli dcera byla zabraná do telefonování a nejevila snahu si cviknout, revizoři opravdu nebudou čekat, až dotelefonuje a pak si to pak nerozmyslí. Telefonát s babičkou je sice dojemný, ale spíš bych věřil tomu, že jen plkala s kamarádkou.

Sobota, 3. července 2021, 18:54Odpovědět

Dvorak Milan

je smutné že i v této době fungují praktiky gestapa jakým jsou právě revizoři, v našem městě nemáme revizory a světe div se, ani černé pasažéry, nikdo nikoho nebuzeruje ani nešikanuje, platí se při nástupu.

Sobota, 3. července 2021, 13:54Odpovědět

Simona Vojtíšková

Jasná šikana. Stalo se mi něco podobného. Ve 14 letech , holka z malého města jsem šla na střední do Hradce Králové. Jeden je vykulen z toho, aby zvolil správný trolejbus, vše je nové a neznámé. Měla jsem lítačku jen pár dní, s fotkou ... ale nevšimla jsem si, že se mám podepsat. No a revizor. Bezelstně jsem mu ukázala průkazku v domnění, že mám přeci zaplaceno . Nestačilo to...chyběl podpis. Fotka nefotka, nic nepomohlo. Byl nepříjemný a na pokutě trval. Ještě jsem nezažila sympatického revizora. Vždy vás chtějí nachytat. Asi slušné provize.

Sobota, 3. července 2021, 10:09Odpovědět

Petr Černěk

Slečna měla ukončit telefonát s babičkou před nástupem do trolejbusu, pípnout si a pak jí mohla zavolat zas. Takhle, namísto stěžování si, ji to maminka měla naučit a problém by nevznikl.

Sobota, 3. července 2021, 07:38Odpovědět

Jaromír David

2/ v Brně revizoři cigany nekontroluji.... Ty se smějí v tramvaji a běda pokud řekněte cigany nekontroluje?, Jeden revizor řekne město Brno za ně platí a nebo tito nepřípusobivy mají výjimku....Je to v ČR opravdu geniální ten kdo nedělá neplatí v MHD V Zoo a na městských koupalištich alespoň v Brně

Sobota, 3. července 2021, 06:20Odpovědět

Jaromír David

2/ v Brně revizoři cigany nekontroluji.... Ty se smějí v tramvaji a běda pokud řekněte cigany nekontroluje?, Jeden revizor řekne město Brno za ně platí a nebo tito nepřípusobivy mají výjimku....

Sobota, 3. července 2021, 06:15Odpovědět

Jaromír David

Musím reagovat revizoři jsou bezpateřni placení vlastně městem. Já uvedu jako brnak matka s kočárkem zabrzdila kočárek hledala peněženku a vytahla jízdenku že ji označí revizorky ji obestoupili vypli značkovače a začalo peklo... Že včas neoznacila včas... Pak revizorky taky na holky 12-13 let... Když v Brně řekli lidi v tramvaji a dost není vám hanba? Cigany jste vynechali a hojite se na poctivých lidech.... Tak pak přistoupila nebo býka zavolána městská policie.... A velká mela že tramvaj je plná neplatici ho lidi...

Sobota, 3. července 2021, 06:04Odpovědět

Jirka Hort

Pan Rovner bohužel káže vodu a pije víno. Mohu doložit emailovou komunikaci s tímto pánem. Tvrdí, že první prohřešek řeší domluvou. Opak je pravda. Dvě vycvičené a bezcitné revizorky si přesně tipují bezbranné děti, které nutí pod nátlakem podepsat nějaký papír, kde se přiznávají k zločinu. Je jasně dohledatelné, jestli je to opakovaný prohřešek nebo šlo o první pochybení. Když jsem tím argumentoval, tak mě pan Rovner napsal, že revizorky konaly tak jak měly a ať si nestěžuju. Ok, pokutu jsem zaplatil. Dítě vystresovaný z jednání revizorek hrozivě. Očití svědci, že revizorky jednaly jako ty největší arogantní krávy. No nic... Není co řešit... Pan Rovner v rozhovorech tvrdí jak jsou lidomilní a výchovní... Leda hovno... Brát bonusy za vybrané pokuty, to je jasná motivace ????????????

Sobota, 3. července 2021, 01:04Odpovědět

Jana Brejchova

Ona ta maminka muze mit pravdu. Mne se stalo neco podobneho. Mela jsem v kazde ruce tasku, nez jsem je polozila a vyndala kartu, byl u me revizor. Argument, ze nemam 3 ruce nebral v potaz. Pritom moc dobre vedel, ze nelzu, protoze na me koukal, jen zneuzil situaci.

Pátek, 2. července 2021, 22:26Odpovědět

Petr Supek

Je zvláštní, že skoro pokaždé, když má někdo bez ohledu na věk zaplatit pokutu za jízdu načerno, tak se jedná o šikanu ze strany MHD. Hned seká kolem sebe a píše do novin a vyhrožuje stížností.
Nikdy jsem ale nezažil, aby MHD psalo do novin o šikaně ze strany cestujících, kteří nechávají ve vozech špínu a odpadky na sedačkách. Nadávají řidičům za cokoliv. Tahají do vozů věci, které ve voze nemají co dělat ( o psech bez náhubku ani nemluvě). Agresivních cestujících, kteří se rozčilují na všechny a na na všechno, byť jde třeba jen o volné místo u okénka, jako by ho měli předplacené. Či silně podnapilé cestující, u kterých nevíte, kdy se někomu před sebou nepoblijí za krk.
Jezdím MHD denně a viděl jsem toho dost. Asi by stálo za zmínku, aby MHD dalo do novin fotky zaneřáděných interiérů vozů cestujícími a videa z kamer agresivních cestujících, aby pak ostatní viděli, co je skutečná šikana.

Pátek, 2. července 2021, 22:10Odpovědět

Jiří Linha

dětičky jezdí na černo a když je chytí tak je to šikana. Horší je, že rodiče tyto podvody ještě kryjí. No s výchovou je třeba začít včas. V dospělosti už budou umět podvádět mnohem lépe.

Pátek, 2. července 2021, 21:03Odpovědět

Marcel Syrovec

Asi by nebyl problém zjistit, jestli si pípla ráno, když jela do školy, nebo v jiné dny...

Pátek, 2. července 2021, 19:48Odpovědět

Jirinka Radostna

jo na deti jsou frajeri chudaci honejsi sve ego

Pátek, 2. července 2021, 19:44Odpovědět

Johny Rambo

přistěhujtese do prahy tady mužete jezdyt gratis :D a když vás tady zkontroluje reviror tak si mile rad i počka neš tu litačku vytahnete či listek . těmle frajerkam bych dal pest na oko nebo hned volal PČR

Pátek, 2. července 2021, 18:21Odpovědět

Šikana, říká matka dívky pokutované v jihlavském trolejbusu. Revizoři jsou poučeni, aby s dětmi jednali citlivě, vzkazuje vedení DPMJ | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.